Vermoed je dat jij last hebt van bindingsangst? Je herkent het aan de volgende kenmerken.

Heb je bindingsangst of is het niet de liefde van je leven?

Een checklist met 10 symptomen


Die persoon in je leven vraagt of je dit weekend komt logeren. Ja, twee. nachten. en. drie. volle. dagen. Het zweet breekt je uit. Is dat gevoel normaal, of vind je hem niet leuk genoeg? Misschien heb je last van een complexer probleem.

Checklist
“Ik heb bindingsangst,” horen we mensen geregeld zeggen. Het is vaak een makkelijke verklaring van mensen die niet zo snel van stapel lopen. Maar wanneer heb je het écht? En hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om?

Vaak heeft bindingsangst met angst voor afwijzing of verlies te maken, in plaats van onafhankelijkheid. Dit kan betekenen dat je bang bent om jezelf, je vrijheid, je huidige contact met vrienden óf je partner kwijt te raken.

Vaak zorgt bindingsangst voor een vicieuze cirkel. Als jij afstand creërt, voelt de ander dit ook. Omdat die persoon zich afgewezen kan voelen, kan die zichzelf ook weer terugtrekken. Deze reactie van je partner kan vervolgens jouw gevoel dat je je niet kwetsbaar moet opstellen weer bevestigen.

Vermoed jij dat je last hebt van bindingsangst? Je herkent het aan de volgende kenmerken:

Aantrekking tot onbereikbare personen
Een getrouwde man? Een acteur? Wanneer jij je aangetrokken voelt tot onbereikbare personen, kun je 'veilig' verliefde gevoelens hebben. Je hoeft op deze manier namelijk geen relatie aan te gaan. Je voelt je dan vrijer bij mannen waar het toch niks mee gaat worden.

2 Je oordeelt en hebt kritiek op relaties van andere mensen
Je ziet het binden als iets slechts. Daarom zie je in relaties van anderen constant bevestiging van het negatieve.

3 Je verdedigt je vrijheid als een waakhond
Ben jij altijd bezig met het bewaken van je vrijheid? Krijg je de zenuwen van gesprekken over kinderen of een huis kopen? Voel jij een druk wanneer je partner het belangrijk vindt dat je contact legt met zijn familie? Dat is een bekend teken.

4Je zoekt ruzie
Maak je snel ruzie met je partner? Dat is een teken dat jij je minder snel verbindt. Een knipperlichtrelatie is een veelvoorkomende relatie bij mensen met bindingsangst. Je bent constant bezig met aantrekken en afstoten. En als het te intiem wordt, haak je af omdat je bang bent om gekwetst te worden.

Je houdt van jagen
Je vindt het spannend om te veroveren, maar zodra het serieus wordt, taai je af. Je bent bang voor alles daarna. Achteraf rationaliseer je het door te zeggen dat je het spel gewoon heel leuk vindt.

Je bent snel verveeld
Twijfel jij altijd aan je nieuwe vlam? Is de persoon toch niet zo interessant als het leek? Zijn er slechte eigenschappen? Dit kunnen als snel redenen voor je zijn om afstand te nemen. 

Je fantaseert over de ideale relatie, maar je gaat hem liever niet aan.
De realiteit kan nooit aan je fantasie tippen, want in je fantasie heb je geen ruzies en meningsverschillen. Het is daarom een makkelijke keuze om het bij fantasie te houden.

8 Je relatie saboteren
Je gaat wel een relatie aan, maar je stort je er niet voor de volle 100 procent in. Er liggen altijd redenen klaar om de relatie te verbreken.

9 Emoties
Vind je het lastig om je twijfels of gevoelens te delen? Dat is een van de bekende kenmerken. Zolang je niks deelt, kun je ook niks van de ander verwachten en daarmee voorkom je teleurstelling. Maar ook de kans op een goede relatie..

10 Slechte ervaringen
Heb je een pijnlijke liefdeservaring? Grote kans dat je angst om weer gekwetst te worden hier meespeelt. Mensen die gepest zijn, hebben soms ook last van bindingsangst omdat ze het vertrouwen in mensen kwijt zijn.

Meer symptomen?
Ben je er nog niet zeker van? Op de website van mannengeheim staan nog meer herkenbare symptomen van bindingsangst. 

Hoe kom je ervan af?
Begin met het bekennen van je bindingsangst, zodat je er bewust van bent als je in je afweermechanisme schiet. Wees er bewust van waar je bang voor bent. Wat wil je niet verliezen? Als je er met de ander over spreekt, wordt het ook duidelijker en kan je partner er rekening mee houden. Dat betekent dat jij je kwetsbaar moet opstellen. Ga uiteindelijk over je grens door bijvoorbeeld mee te gaan op familiebezoek. De kans is groot dat het steeds minder eng wordt. Blijft het lastig voor je? Er zijn genoeg coaches die je kunnen helpen bij het probleem!

Bronnen: Gezondheidsplein, albertsonneveltmannengeheim

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten