Tim Veninga is datingcoach en eigenaar van de site Mannengeheim. Hij speelt op Glamour met de heilige huisjes. Welke huis-tuin-en-keuken adviezen geven wij vrouwen elkaar over relaties, maar zijn in werkelijkheid contraproductief?

Een veel gehoord advies: “Ga nooit - maar dan ook nooit - met je crush naar bed op de eerste date. Als je dat doet, denkt hij/zij dat je te makkelijk bent. Het enige wat je ermee bereikt is dat je niet als relatiemateriaal wordt gezien. Geef hem of haar nooit te vroeg wat hij wil, anders raakt hij/zij zijn interesse kwijt."

Het is beter om te wachten en elkaar rustig te leren kennen. Bij nader inzien kun je maar beter wachten totdat jullie een relatie hebben. Houd seks achter de hand tot het laatste moment. Een bekende grootmoeders wijsheid luidt: “Waarom zou hij de koe kopen als hij de melk al krijgt?”

Klinkt volkomen logisch.

Of wacht…Nee.

Onzinnig
Ik weet niet van welke grootmoeder deze wijsheid komt, maar ik kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststellen dat deze grootmoeder ronduit seniel is. Buiten het feit dat ze de vrouw in kwestie vergelijkt met een koe, is de logica onzinnig.

Toch hoor ik dit soort statements overal en met ongekende stelligheid herhaald worden. Niet alleen vrouwen - ook mannen - voeren enthousiaste mond-tot-mondreclame voor deze onzinnigheid.

Regels en persoonlijke ervaringen
Zelfs collega-datingcoaches hebben hier allerlei gekke 'regels' voor. Zo is er een 30-dagen regel, een 3-dates regel, de 60 dagen grens en voor wie echt fanatiek is in het zichzelf ontzeggen van gezonde pleziertjes, is er een 3 maanden termijn.

Wat mensen ook beweren, feit blijft: van alle dingen die bepalen of iemand een relatie met je aangaat, is het moment waarop jullie voor het eerst de lakens delen er niet één van. Als je aanstaande partner geen extreem religieuze maagdenaanbidder is, dan maakt het moment niet uit.

Je hebt twee opties
Er is geen juist moment om met iemand naar bed te gaan. En voor je nu zegt dat je uit persoonlijke ervaring hebt gemerkt dat potentiële lovers vaak verdwijnen na de vrijpartij, wil ik je vragen om me even uit te laten praten.

Als we het even alleen over mannen hebben: mannen zijn biologisch geprogrammeerd om het leeuwendeel van alle vrouwen te “kunnen doen." Maar het aantal vrouwen met wie we een relatie willen, is een stuk minder. We gaan bij voorkeur met zoveel mogelijk vrouwen naar bed, maar we gaan maar met een enkeling een relatie aan. Dat is het.

Nu kun je twee dingen doen. Je kunt ervoor kiezen om niet met mannen naar bed te gaan die geen relatie met je willen. Daarom laat je hem en jezelf een periode wachten. Zo weet je zeker dat zijn intenties hetzelfde zijn als die van jou.

Dat mag. Dat kan.

Het tweede wat je kunt doen, is de volgende opvatting adopteren:
“Ik kan nog zo vaak met een man naar bed gaan, maar ik moet weten dat hij daar niet verliefd van wordt."

Als je dat doet, hoef je ook niet meer teleurgesteld te zijn als een man na wat (nachtelijke) escapades geen relatie met je wil. Je probeert een man niet verliefd op je te maken door veel seks met hem te hebben. Je hoeft je niet gebruikt te voelen omdat je seks niet ziet als ruilmiddel voor een relatie.

Mijn advies is dan ook: doe wanneer jij het wil, niet wanneer jij denkt dat je scharrel/lover/crush het wil.

De voordelen?

  • Je steekt geen tijd meer in potentiële partners die er niks van bakken
  • Mensen die alleen maar uit zijn op seks verpesten minder van je tijd
  • Losers die seksueel vrijgevochten vrouwen zien als sletten schrik je gelijk af
  • Seks (als je dit niet leuk vindt, doe je het fout)

    Ik wilde een lijstje met nadelen maken, maar om eerlijk te zijn, heb ik er nog geen kunnen vinden.