Hoe vanzelfsprekend is seks als je vaginisme hebt?

"Mijn vagina is een uitgang, geen ingang."

interview-anne-documentaire-vaginisme
Glamour

Elk meisje fantaseert voor haar eerste keer seks over hoe het zou zijn, of het veel pijn doet en of het fijner wordt naarmate je bezig bent. Maar sommige meisjes houden pijn, ook na de ontmaagding. Eén op de tien jonge Nederlandse meisjes ervaart pijn tijdens de seks.

Lust is een lichamelijke impuls, maar wanneer je lijdt aan vaginisme is seks niet vanzelfsprekend. En verandert die lust in pijn. Anne van Campenhout (26) lijdt al sinds haar 17e aan vaginisme, en weet er alles van. Gemeenschap is door de pijn die ze ervaart onmogelijk. Na vijf jaar aanmodderen met haar vagina besloot ze een documentaire te maken. Want is ze wel zo alleen als ze denkt met haar vaginaprobleem en is er een oplossing voor?

"Hallo vagina, ik ga een film over je maken. Ik ga vertellen dat wij elkaar niet zo goed liggen"

Vaginisme

In de documentaire neemt Anne ons mee in haar onderzoek. Zo bezoekt ze verschillende andere vrouwen (van verschillende leeftijden) die aan vaginisme lijden, die openlijk praten over hoe lastig het is, hoe zij hun relaties ervaren en spreken ze openlijk over hun seksleven. En Anne zelf stelt zich gigantisch kwetsbaar op door haar sessies met verschillende therapeuten (tot tranen toe) op beeld vast te leggen. Haar vriend, met wie ze al ruim zes jaar een relatie heeft, komt ook aan bod.

Gedurende de documentaire vraagt Anne zich regelmatig af wanneer het haar gaat lukken om pijnloos seks te kunnen hebben en hoe lang het zal duren. Alhoewel dit voor haar nog onzeker is, zijn er wel degelijk vrouwen die van hun vaginisme zijn 'afgekomen'. Er is geen één gouden antwoord of oplossing, maar in de documentaire is te zien dat de vrouwen waarbij het is gelukt verschillende manieren hebben gevonden om gemeenschap te kunnen hebben.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Pijnloze seks

De documentaire zet mij - hoe cliché ook - flink aan het denken. Want hoe vanzelfsprekend is het dat je er eigenlijk vanuit gaat dat je na je ontmaagding pijnloze seks kunt hebben? Seks is een groot goed, iets fantastisich, en de échte gemeenschap maakt het compleet. Dat is het meest ultieme hoogtepunt tussen jou en je lief.

Ik kan me voorstellen dat de meisjes en vrouwen die lijden aan vaginisme zich machteloos voelen, en tussen de moedige pogingen door zich vaak afvragen of het ooit nog over gaat. Maar wie heeft daar het antwoord op? In de documentaire en bijbehorende live uitzending van NPO 3 blijkt maar weer dat al deze vrouwen absoluut niet bij de pakken gaan neerzitten. Jong of op leeftijd, wat velen betreft komt er een dag dat het wel lukt. Alleen weten ze nog niet wanneer dat zal zijn...

Wij, van de Glamour redactie hebben bijzonder veel bewondering voor in de eerste plaats Anne en alle vrouwen die hebben meegewerkt aan deze documentaire. Jullie helpen op een ontroerende, eerlijke en kwetsbare manier eraan mee om dit taboe te doorbreken.

My Fucking Problem

Benieuwd geworden naar de documentaire 'My Fucking Problem'? Je kunt de complete documentaire hier terugkijken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sex