Wat te doen als je vriend niet goed kan zoenen?

Glamour vroeg het aan een expert

wat-doen-als-vriend-niet-kan-zoenen
Gades Photography

Het type kus dat je reserveert voor iemand waar je echt om geeft: de tedere, passionele, hartstochtelijke tongzoen. Tongzoenen is gezond, sexy en zó belangrijk. Maar wat nou als je vriend eigenlijk helemaal niet zo’n goede kusser is?

Want ja, jullie hebben een relatie. Je bent dol op hem, fan van hem, maar minder fan van zijn tongzoenen. Hoe snijd je dit onderwerp aan zonder je lief te kwetsen? Glamour vroeg het aan Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog bij ESSH (Eveline Stallaart Sexual Health).

“Zoenen is heel belangrijk. Niet alleen in een relatie maar überhaupt. Vaak zegt een goede zoen ook iets over hoe de persoon in bed is. Dus je hoopt wel dat dit naar jouw zin is. Mocht dit niet zo zijn, en je zit in een relatie met iemand dan is het belangrijk om het tóch - hoe lastig ook - bespreekbaar te maken.”

Mocht je het tussen neus en lippen door op de eettafel willen bespreken? Niet zo’n goed plan tipt Eveline. “Kies een goed moment en breng het op een positieve manier. Benader het vanuit jezelf zonder verwijten te maken. Bijvoorbeeld “ik vind je superlief, lekker en leuk maar ik zou het spannender vinden als… en je iets minder tong gebruikt.” En ja, dat is hartstikke moeilijk. Maar het is zonde als je het niet bespreekbaar maakt. Houd het vooral positief en geef er een positieve draai aan om het te veranderen."

Eveline's tips:

 1. De leiding
  “Je kunt je lief ook sturen door zelf de leiding te nemen en hem zachtjes en zwoel te kussen. Tegelijkertijd kun je aangeven dat jij het heel fijn vindt om zo te kussen en je er erg opgewonden van wordt. Hopelijk begrijpt hij dan dat jij dat fijner vindt dan veel speeksel of een harde dominante tong.”

 2. Ontspanning
  “Vaak merk je dat een man uit onzekerheid of spanning zijn lippen spant en zijn tong heel snel en hard in de strijd gooit. Reageer dan met jouw tong, door heel langzaam en zacht te bewegen. Zo kun je hem een beetje temmen en hopelijk gaat hij dan met je mee in jouw tempo.”

 3. Fluister in zijn oor
  “Je kunt hem ook in zijn oor fluisteren dat jij hem heel lekker gaat kussen. Zo weet hij dat jij de leiding neemt en voelt hij feilloos aan wat jij lekker vindt.”

 4. Vermijd het onderwerp niet, toon ballen
  “Het kan zijn dat je vriend in vorige relaties met een ander meisje op een totaal andere manier heeft gezoend. Dan heeft hij zich dat onbewust aangeleerd. Het is aan jou om het dan een beetje te fine-tunen naar jouw en zijn wensen. Dan moet je even ballen tonen. Probeer het sexy te verpakken.”

  Volgens Eveline is het wel belangrijk dat je het bespreekbaar maakt. Want een goede zoen blijft een uitnodiging tot seks en het zou zonde zijn als jij een vrijkaartje misloopt.

  Zo zegt ze: “Zoenen is niet alleen heerlijk, het is zo gezond! Je voelt je er niet alleen gelukkiger en verbonden door, het zorgt ervoor dat je ook opgewonden raakt en zin krijgt in seks. Zoenen is dan ook een goede tool om de seks te doen oplaaien.”

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Sex