Dit gebeurt er met je lichaam als je geen sex meer hebt

Stapelen je pandapunten op tijdens quarantaine? Er zitten nóg meer nadelen aan

wat gebeurt er met je lichaam als je tijd geen seks hebt
Igor UstynskyyGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 13 mei 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Hoewel er mensen zijn die tijdens corona wél nog sex hebben – als je geluk hebt zit je met je kersverse partner in quar – gooit de coronacrisis voor sommigen van ons op dat gebied flink wat roet in het eten. En alsof het nog niet erg genoeg is dat we sexueel gefrustreerd zijn, heeft het niet hebben van sex ook nog enkele nadelen voor je lichaam, waaronder zelfs je immuunsysteem. Kortom, mensen die in deze tijd sex hebben: how does it feel to be God's favorite?

We zochten uit wat er precies met je lichaam gebeurt als je een tijd lang geen sex hebt.

Je hebt meer last van stress en angst

Tijdens de sex maakt je lichaam bepaalde goede hormonen aan, zoals oxytocine en endorfine. Deze hormonen werken stress-verlagend, wat zeker fijn is in een periode waarin we allemaal meer stress en angst ervaren. Het knuffelhormoon oxytocine is ook goed voor een betere nachtrust.

Je immuunsysteem is minder sterk

Regelmatig sex hebben helpt je lichaam om zich te weren tegen bepaalde ziektes. Als je minder sex hebt ben je dus sneller vatbaar voor virussen. Dubbel negatief voor iedereen die in de coronacrisis alleen is, dus. Volgens een onderzoek hebben mensen die één of twee keer per week sex hebben, hogere levels van bepaalde afweerstoffen (immunoglobuline A) dat een belangrijke rol speelt in je immuunsyteem.

Het zorgt voor kwaaltjes tijdens de menopauze

Misschien ben je er nog niet, maar schrijf het vast op: tijdens de menopauze heb je nog een reden om regelmatig sex te blijven hebben. Zonder sex kunnen de slijmvliezen in je vagina dunner worden, wat ervoor zorgt dat wanneer je het wél een keer doet, je meer kans hebt op scheurtjes of bloedingen. Dit kan zo onprettig zijn dat je sex uitstelt, wat het probleem vervolgens alleen maar erger maakt. Als je deze problemen ondervindt, praat er dan over met je dokter! Er is van alles tegen te doen, van glijmiddelen tot een lage dosis oestrogeen.

Prostaatkanker

Voor mannen zit er nog een extra narigheid verbonden aan dry spells. Mannen die minder vaak sex hebben (of masturberen) zouden volgens sommige onderzoeken een grotere kans hebben op prostaatkanker. Prostaatmassages zouden dat risico verder verlagen.

Geen partner, en voorlopig ook geen zicht op een sexpartner? Gelukkig kun je ook in je eentje aan de slag:

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder