6 vrouwen vertellen over seks na een lange relatie, een bevalling, de huwelijksnacht of bi-coming out

Heftig, intiem, onverwacht. Sommige vrijpartijen zijn onvergetelijk

6-vrouwen-over-seks-na-lange-relatie-bevalling-huwelijksnacht-bi-coming-out
Jan Zhukov Unsplash

Heftig, intiem, onverwacht. Sommige vrijpartijen zijn onvergetelijk. De eerste keer na een lange relatie, een bevalling, of na de eerste date. Zes vrouwen delen bijzondere sekservaringen.

Seks na een lange relatie

Als je net uit een lange relatie komt, is het dan moeilijk om jezelf aan een nieuw iemand te geven?

Saar (27):Joris en ik zijn de eerste keer niet all the way gegaan. Verder dan elkaar naakt betasten, ging het niet. Dat durfde ik ook niet meteen, nadat ik negen jaar met Simon was geweest. Hij was mijn jeugdliefde en heeft me ontmaagd. Het voelde als vreemdgaan, zo’n lichaam dat ik nog moest leren kennen. De tweede keer dat we samen in bed lagen, hebben we het wél gedaan. De spanning had zich intussen zo opgebouwd, dat het leek alsof ik ontplofte van opwinding. Ik sprak mezelf toe dat ik me niet zo moest aanstellen en er gewoon van moest genieten. Dat hielp. Joris is zo anders dan Simon. Hoe zijn grote handen over me heen glijden, hoe hij me stevig vastpakt. Simon was veel lieflijker, maar voor mij daardoor ook minder opwindend. Na die keer is het tussen mij en Joris vertrouwder geworden, hoewel ik zijn dwingende aanpak nog steeds enorm sexy vind. Het past gewoon beter bij me. Die eerste keer met Joris was voor mij emotioneel gezien heftig, maar ook goed. Het was net alsof ik opnieuw werd ontmaagd. Bovendien leerde ik dat er meer is dan strelen en aaien.”Seksuoloog Ilaniek Zantingh: “Soms kan de eerste keer na een lange relatie lastig zijn, omdat je de vertrouwdheid en veiligheid mist, maar meestal gaat dit vanzelf over. Blijft het moeilijk voor je, dan zit je waarschijnlijk nog in een rouwproces en is het slim om daar eerst mee aan de slag te gaan. Maar meestal, zoals bij Saar, is seks met een nieuwe partner een spannende ontdekkingstocht, met het voordeel dat je je eigen grenzen en wensen al kent.”

‘Ik dacht dat het misschien cheap zou zijn, zo’n seksdate, maar ik besloot er gewoon van te genieten

Seks na een miskraam

Niet veel vrouwen praten erover: vrijen na een miskraam. Wanneer ben je weer toe aan een vrijpartij?

Julie (29): “Het was drie maanden nadat ik een vruchtje van zeven weken had verloren. We deden het met condoom, en toch kon ik de hele tijd aan niets anders denken dan: wat als het condoom scheurt? Mijn vriend voelde ook veel groter dan normaal. We deden het rustig aan en toch had ik er veel moeite mee. Het voelde vooral als iets waar ik doorheen moest om weer van seks te kunnen genieten. Ik was bang dat als ik het nu niet zou doen, ik het eindeloos zou uitstellen. Die eerste keer had ik geen orgasme, omdat het me niet lukte me genoeg te ontspannen. Maar ik was wel blij dat we het hadden gedaan. Na het rustig en met veel geduld en praten weer op te bouwen, kan ik nu weer net zo genieten van seks als voorheen.”Seksuoloog Ilaniek Zantingh: “Bij Julie speelden vooral angstgevoelens een rol en daarom is het goed dat ze het rustig aan deden. Op deze manier, die we ‘graduele exposure’ noemen, ontdekt ze langzaam en met kleine stapjes weer dat seks ook heel fijn is en niet alleen maar negatieve ervaringen oplevert zoals een miskraam. Je op het moment suprême zorgen maken om anticonceptie kan de opwinding in de weg staan.”

Seks na de eerste date

Spannend, seks na een eerste afspraakje. Of staat het garant voor een flinke kater? Josie vindt van wel.

Josie (23): “Ik ontmoette Nick op een feestje. Daarna hielden we contact via sms’jes, die steeds pikanter werden. We waren beiden single en het was meteen duidelijk: het ging om de seks. We spraken af in de kroeg en na een paar drankjes begon hij me te zoenen. We zijn gauw naar zijn huis gegaan. Het ging allemaal zo enorm snel, dat ik nauwelijks tijd had om er iets van te verwachten. Ik dacht wel: hij ziet me wel erg snel naakt. Maar ik wilde mezelf deze nieuwe ervaring niet ontzeggen. Ik dacht eerst dat het misschien wel cheap zou zijn, zo’n seksdate, maar ik besloot er gewoon van te genieten. Het was toch eenmalig. Hij liet zich gelukkig ook helemaal gaan. Alleen: na de daad hebben we tot zeven uur in de ochtend alléén maar gepraat. Over werkelijk diepe dingen. Toen ging het voor mij opeens niet meer alleen om de seks. Ik vond hem écht leuk. Ik probeerde een nieuwe date te plannen, maar die hield hij af. Misschien voelde hij wel aan dat ik er meer van hoopte. Daar heb ik een flinke kater van gehad. Uiteindelijk heb ik er totaal geen spijt van, ik ben blij dat ik het een keer heb meegemaakt. Maar ik weet nu dat ik van zoiets geen verwachtingen moet hebben. Dat geeft alleen maar teleurstelling.”Seksuoloog Ilaniek Zantingh: “Als er sprake is van pure lust, zijn er meestal hormonen als testosteron aan het werk. Komen we op het gebied van verliefdheid, dan zijn er bepaalde neurotransmitters in het spel. Het is moeilijk als twee mensen daar niet synchroon in lopen. Josie is door ervaring erachter gekomen dat lust en liefde voor haar niet altijd te scheiden zijn.”

‘De eerste keer na de bevalling was heel puur, een bevestiging van onze band’

Seks na de huwelijksnacht

Trouwen. Dat brengt de verwachting van een zinderende huwelijksnacht met zich mee. Maar wat als die anders uitpakt?

Monique (29): “Ik kan me herinneren dat ik direct na ons trouwen tegen Kas riep: ‘Vannacht huwelijksnacht!’ Natuurlijk hoop je dan op spetterende seks. Maar ’s avonds waren we doodmoe en zijn we uitgeput in slaap gevallen. Als je me van tevoren had verteld dat er die nacht niets bijzonders zou gebeuren, had ik daar vast van gebaald, omdat ik vind dat een waanzinnige huwelijksnacht er nu eenmaal ‘bijhoort’. Toch voelde het juist goed dat we onze vermoeidheid gewoon konden toelaten. We konden onszelf zijn. De volgende ochtend waren we allebei wél opgewonden. De seks was niet overdreven heftig. Wel waren we knuffeliger en aaierig en keken we elkaar tijdens het vrijen ook veel meer aan, met veel omhelzingen en zoenen. Ik voelde weer vlinders, alsof we elkaar net kenden. Heel apart en anders. Het was de meest intieme seks ooit. We voelden ons erg verbonden. Ik zal me die ochtend altijd blijven herinneren, ook al was het niet ‘de huwelijksnacht’. Het was toch de eerste keer als man en vrouw.”Seksuoloog Ilaniek Zantingh: “Toch altijd weer opmerkelijk dat mensen zo bezig zijn met wat ‘hoort’. Gelukkig heeft Monique zich hier niet te veel van aangetrokken. En terecht. Je ligt met je partner in bed, niet met de rest van de wereld. Je hersenen zijn het grootste seksuele orgaan en bij Monique en haar man zie je hoe het concept ‘getrouwd zijn’ zich vertaalt in sterke gevoelens van verbondenheid en intimiteit. En ook op de beleving van seks heeft dit een positieve invloed.”

Seks na de bevalling

Een kind baren, het is nogal wat. Ben je na de bevalling fysiek en emotioneel compleet anders dan voorheen?

Drew (24):Kiki was een huilbaby, dus de eerste weken na de bevalling deden we in bed weinig meer dan slapen. De vierde week nadat ze geboren was, speelden Jeroen en ik weer met de seksgedachte, maar we vonden het allebei eng: wat als het niet zo zou voelen als voorheen? Er was toch een kind uit mij gekomen. Ik was erg onzeker of ik niet wijder was geworden, of het nog wel fijn zou zijn voor Jeroen. En zou ik het zelf wel durven en er van kunnen genieten? Na zes weken lagen we op een avond in bed te knuffelen, en na wat geklungel liep de spanning zo op dat hij in me kwam. Het was fijn dat we het niet echt hadden gepland, want daardoor stond er niet enorm veel druk op. We deden het in de missionarishouding, want het was al heftig genoeg. Voor mij voelde het eerst alsof het niet meer paste. Na de seks was het branderig. Het viel lichamelijk tegen en daar moest ik even doorheen, qua emotie zat het wel meteen goed. Je bent net voor het eerst samen ouders geworden en dat is een bevestiging van de onderlinge band. Dat was veel belangrijker. Het was heel puur, ik moest zelfs huilen van ontroering. Jeroen schrok, hij was bang dat het niet fijn was voor mij. Toen ik mijn gevoelens uitsprak, reageerde hij lief. Hij verzekerde me ook, toen ik ernaar vroeg, dat ik echt niet wijder was geworden, en dat het voor hem ook spannend was. Na de daad hebben we geknuffeld. Normaal zijn we niet zo aftasterig qua seks, maar ik ben blij dat we het die eerste keer rustig aan deden. Weer vrijen was wennen, maar wel heel speciaal omdat het ‘nieuw’ voelde.”Seksuoloog Ilaniek Zantingh: “Seks na de bevalling is anders: je vagina is minder doorbloed en droger, en als je opgewonden bent kun je soms borstmelk verliezen. Psychisch is het natuurlijk ook anders: jullie zijn nu ouders. Bouw het vrijen dan ook langzaam op en geef jezelf en je partner de tijd en ruimte om aan de nieuwe situatie te wennen. Als je merkt dat je lichamelijke opwinding niet synchroon loopt met je geestelijke opwinding (je wilt wel, maar je bent niet vochtig) dan kun je een glijmiddel gebruiken. Dit om te voorkomen dat je pijn hebt tijdens het vrijen, wat voor problemen kan zorgen. Ondanks dat kunnen vrouwen ook heel erg genieten van de eerste vrijpartij na de bevalling, omdat het de verbondenheid en intimiteit tussen jullie versterkt.”

‘Eenmaal in bed met haar had ik totaal geen remmingen meer, ik voelde me geweldig’

Seks na de bi-coming out

Als je na jaren ontdekt naast mannen ook op vrouwen te vallen, hoe is dan die allereerste keer met een vrouw?

Pauline (28): “Pas op mijn zesentwintigste kwam ik ervoor uit dat ik ook op vrouwen viel. Ik was vooral nieuwsgierig naar de chemie met een ander meisje. Hoe zou een vrouw reageren op mijn aanrakingen? Zou mijn beeld te geromantiseerd zijn? Toen ik voor het eerst met een vrouw in bed belandde, zaten we vooraf vooral giechelig en afwachtend op de bank. Eerst zoende ze me voorzichtig maar al snel heftig. Eindelijk, na al die jaren fantaseren over hoe het zou zijn. Ze voelde geweldig zacht en lekker. Het was een ontmaagding, maar dan rustiger en liever dan met een man. We hebben alles gedaan wat we konden bedenken. Maar toch was er nog steeds dat ‘wij meisjes’ gevoel op de achtergrond. Tot die eerste keer vroeg ik me altijd af hoe het zou zijn, of ik wel goed zou zijn, of de ander me naakt aantrekkelijk zou vinden… Maar eenmaal in bed had ik totaal geen remmingen meer, toen we over de drempel heen waren, voelde ik me geweldig. Het was precies zoals ik had gehoopt en sinds die keer heb ik het dan ook vaker met een vrouw gedaan.”Seksuoloog Ilaniek Zantingh: “Verwachtingsvolle fantasieën kunnen erg opwindend zijn en ervoor zorgen dat je met een positief gevoel een nieuwe ervaring ingaat. Aan het begin van een relatie lijken verlangen en opwinding uit de lucht te komen vallen, maar door actief te fantaseren, zorg je voor meer seksueel verlangen en kun je dat gevoel dus ook zelf oproepen.”

(S)experience
De conclusie? Volgens seksuoloog Ilaniek Zantingh is het goed om over je ervaringen op seksgebied te praten. Dit helpt bij de verwerking ervan als het negatief is, en de extra binding tussen jou en je partner als de ervaring positief was. Eerste keren roepen in de regel veel emoties op en worden op een later moment dus sneller uit je geheugen opgehaald. Ze waarschuwt er wel voor om niet te hoge of te uitgesproken verwachtingen te hebben van toekomstige seksuele ervaringen. Concentreer je op het moment zelf: op wat je voelt en ervaart. Probeer niet bezig te zijn met gedachten als ‘hoe het zou moeten’, pas dan kun je optimaal van een seksuele ervaring genieten. Als je die dan later ook nog samen kunt delen, zijn dat de ingrediënten voor een onvergetelijke ervaring, hoe dan ook!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sex