Dit gebeurt er als je een condoom gebruikt dat over de datum is

Voortaan toch maar een nieuwe kopen

vrouw-met-condoom-in-hand
grinvaldsGetty Images

We know: het checken van de houdbaarheidsdatum van je condoom is in the heat of the moment niet zo romantisch of sexy. Toch heeft zo'n ding niet voor niets een houdbaarheidsdatum. Wat gebeurt er eigenlijk met een condoom als je 'm te lang laat liggen? En hoe goed werkt het rubbertje nog als-ie over datum is? We zochten het voor je uit.

Check, check dubbel check
Als je een condoom gebruikt (en je weet even niet meer wanneer je 'm aangeschaft hebt), is het niet voldoende om te kijken of het rubbertje nog heel is. Volgens Dr. Nerys Benfield, een gynaecoloog die lesgeeft aan de medische school Albert Einstein College of Medicine, moet je de houdbaarheidsdatum altijd in de gaten houden.

Aan Refinery 29 legt hij uit: “De meeste latex- en polyurethaancondooms hebben een houdbaarheidsdatum van ongeveer vijf jaar na de productiedatum. Gebruik je ‘m na die datum, dan slijt het materiaal waar het condoom van is gemaakt en is het minder flexibel.”

Verhoogd risico
Oeps, dat betekent dus dat wanneer je een ‘oud’ condoom gebruikt, de kans dat ‘ie breekt een stuk groter is. De kans op zwangerschap of een SOA is daardoor aanwezig. Heb je alleen een oud condoom in huis en wil je per se dat die vrijpartij er komt? (Nogmaals: de kans dat je zwanger wordt of een SOA krijgt is dan een stuk groter!) Dan adviseert dokter Benfield dat je beter een verlopen condoom kunt gebruiken dan helemaal géén condoom. Maar het beste advies is nog altijd: zorg ervoor dat je een goed werkend voorbehoedsmiddel in huis hebt, vóórdat de spanning in de slaapkamer hoog oploopt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sex