Dit is waarom je soms moet huilen na de seks

You're not alone

huilen na de seks
Peter Bucks / Unsplash

Heb je wel eens een goeie vrijpartij gehad, waarbij je vlak daarna tot je verbazing moest huilen? Je bent niet de enige. Er blijken een hoop redenen te zijn waarom je emoties alle kanten op gaan na (en tijdens) seks. En ja, óók als die seks heel fijn was. Uit onderzoek van het Wiley Online Library blijkt dat 46 procent van de vrouwen weleens last heeft gehad van de zogenaamde ‘post-sex blues’.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Waarom je soms verdrietig kan worden na seks

Ervaar jij weleens het gevoel van onrust, weemoed, angst of verdriet na de seks of is het iets waar jij regelmatig last van hebt? Dat heeft een naam: ‘Post-Coital Dysphoria‘ of post-sex blues (PCD) . Volgens expert Laura Petiford kan deze aftersex depression tussen de vijf minuten en twee uur duren en hebben zowel mannen als vrouwen hier soms last van. Dit gevoel kan uitlopen tot een huilbui en heeft vaak niets te maken met de seks zelf, maar met een emotionele ervaring die je eerder hebt gehad. Het kan ontzettend helpen om met je partner, of een professional, te praten over wat er ooit is gebeurd. Door erover te praten verwerk je de emotionele ervaring makkelijker en kan je het misschien zelfs achter je laten.

Huilen van genot

Huilen tijdens de seks kan ook een totaal andere, veel fijnere, reden hebben. Wanneer je tot een hoogtepunt komt en een heel overweldigend orgasme krijgt, kan huilen een vorm zijn van hoe je energie en spanning loslaat. Dit is vooral ook te verklaren door de enorme hoeveelheid hormonen die loskomt tijdens de seks. Oxytocine (het knuffelhormoon) en endorfine kan een flinke invloed hebben op je emoties. Dit gevoel is meestal nog heftiger wanneer je een sterke connectie hebt met diegene waarmee je vrijt.

Niet precies weten waarom je huilt

Wanneer je plotseling een verdrietig, depri gevoel krijgt tijdens of na de seks kan dat ook simpelweg betekenen dat je je niet goed voelt bij wat je aan het doen bent. Het is goed mogelijk dat het voor jou niet eens helemaal duidelijk is wát er aan de hand is. Als je naakt bent, stel je je enorm kwetsbaar op. Misschien vind je het onprettig om zo uit je comfort-zone te stappen. Of vind je de situatie ineens even te spannend. Wanneer je niet 100 procent achter je keuze staat om seks te hebben met een bepaald persoon, kan het als onprettig ervaren worden. Als je niet zeker bent of het is wat je wil, raden we je aan de tijd te nemen om te bedenken of en wat je wél wil.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sex