Alles wat je moet weten over de orgasmekloof

Waarom komt hij wel altijd klaar en ik niet?

orgasmekloof
WIN-InitiativeGetty Images

Waarom komt hij altijd en jij niet? Omdat de focus in bed nog vaak op de man ligt. We werken naar zijn hoogtepunt toe, terwijl de meeste vrouwen niet klaarkomen van penetratie. Dat moet veranderen, want ook tussen de lakens willen we gendergelijkheid.

De orgasmekloof tussen man en vrouw is enorm

‘Eerlijk is eerlijk, het zou een beetje een raar gesprek zijn, maar stel, iemand vraagt jou wat het vrouwelijke equivalent is van de penis. Wat zeg je dan? De kans is groot dat ‘vagina’ het eerste antwoord is dat in je opkomt. Want de vagina is net zo onlosmakelijk verbonden met de penis als yin met yang, Nikkie de Jager met foundation en Laurel met Hardy. Toch? Nee. Zoals hoogleraar seksuologie Ellen Laan graag mag zeggen: “De vagina is een baringskanaal, geen seksueel kanaal.” Je babygaatje is dus níét het epicentrum van opwinding. Je zou denken dat het anno 2019 wel snor zit met de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen tussen de lakens, maar het tegendeel lijkt waar. “Het genot van de man staat heel erg centraal,” zegt Laura Hiddinga, die voor online maga - zine LotteLust schrijft over vrouwen en seks en onlangs het boek ‘Kom je ook?’ uitbracht, waarin alles staat wat vrouwen – en mannen – moeten weten over het vrouwelijk orgasme.

"Als vrouw zijn we erop ingesteld dat de man moet klaar - komen. Dat is een must voor geslaagde seks, terwijl het vrouwelijk orgasme vaak wordt gezien als een leuk toetje.” Een erfenis van way back, toen kinderen krijgen – en dus de mannelijke ejaculatie – een voorwaarde was om te overleven. “Vrouwen hebben ook vaak het idee dat een man blauwe ballen krijgt als-ie niet komt,” zegt Laura. “Hij móét een orgasme krijgen, anders is dat slecht voor hem. Je ziet in vrouwenbladen ook nog steeds artikelen met tips als: zo komt een man beter klaar, dit vindt hij leuk in bed, zo kun je hem beter verwennen. De nadruk ligt altijd op zijn orgasme, waardoor seks bij heterostellen vooral draait om penetratie.”

"Een vrijpartij waarin alleen de vrouw klaarkomt is haast ondenkbaar"

Orale seks en handwerk is leuk als voorspel, maar wordt beschouwd als iets dat ook wel geskipt kan worden. “Terwijl juist dan de vrouw wat meer aan bod komt, omdat er aandacht is voor de uitwendige clitoris.” (Er is ook een inwendig deel, komen we zo op terug). “Een derde van alle mannen denkt dat vrouwen klaarkomen van penetratie, maar in werkelijkheid geldt dat voor slechts een kwart. Bij mannen is dat 95 procent! Een vrijpartij waarin alleen de vrouw klaarkomt is haast ondenkbaar, terwijl het andersom de normaalste zaak van de wereld is. Dat is de zogenaamde orgasmekloof.”

Om deze reden komt een lesbische vrouw vaker klaar

Er kunnen nog zo veel emancipatiegolven zijn geweest, in bed gedragen wij vrouwen ons veelal als volgzame lammetjes. De enorme orgasmekloof is daar slechts een van de voorbeelden van. Niet omdat we per se tijdens elke vrijpartij een hoogtepunt moeten krijgen, integendeel. Het zou niet gezond zijn om te eisen dat je elke keer moet klaarkomen, want dan zou de seks verkeerd of mislukt zijn als het een keer niet lukt. Maar je zou in ieder geval de kéuze moeten hebben. En de kennis om te begrijpen hoe het daar beneden allemaal werkt. “Toen ik voor het eerst over de orgasmekloof las, dacht ik: wat raar, waar zou dit aan liggen?” zegt schrijver Emma Curvers, die voor het boek: 'Van vulva tot vagina’ onderzoek deed naar de clitoris en alles wat daarbij komt kijken.

"In mijn biologieboek werd de clitoris ‘dat gevoelige plekje’ genoemd en dat was dat”

“Ik herinnerde me een onderzoek waaruit bleek dat lesbische vrouwen tijdens seks veel vaker klaarkomen dan heterovrouwen. Dat is omdat zij meer aan clitorale stimulatie doen. Focus op de clitoris is een deel van het antwoord op de vraag hoe je de orgasmekloof kunt dichten. Een andere grote taak ligt bij de voorlichting, waarin veel meer oog zou kunnen zijn voor vrouwelijk plezier tijdens de seks.” Zo zag Emma pas twee jaar terug tijdens een lezing van Ellen Laan voor het eerst een plaatje van de gehele clitoris, zoals ze al in 1998 was onthuld door de Australische uroloog Helen O’Connell.

“Zij ontdekte dat de zwellichamen, die onder de oppervlakte rond de vagina liggen, onderdeel van de clitoris zijn. In twintig jaar tijd is er bar weinig met die informatie gedaan. In mijn biologieboek werd de clitoris ‘dat gevoelige plekje’ genoemd en dat was dat.” De kennis over onze gevoeligste spot is nogal warrig ontstaan, to put it mildly. “Het was voor onderzoekers met de clitoris zoals met Amerika: je kon het steeds opnieuw ontdekken,” aldus Emma. “Onder anderen Freud heeft daarbij een kwalijke rol gespeeld, want hij vond het clitorale orgasme een teken van fysieke onvolwassenheid en reden voor therapie. Onder zijn invloed werd de clitoris onder tafel geveegd en uit boeken gelaten. Dat beeld heeft decennialang overheerst. Er zijn er nog steeds wetenschappers die schrijven dat alleen een vaginaal orgasme goed zou zijn.”

Vaginaal orgasme bestaat niet, de vagina 'de ingang'

Vaginaal orgasme Reality-check: het vaginale orgasme bestaat niet. Of nou ja, alleen voor mannen, als je een vaginaal orgasme definieert als klaarkomen ín een vagina. Want net als een anaal orgasme en een G-spot-orgasme is een vaginaal orgasme fysiologisch gezien een clitoraal orgasme. “De clitoris bestaat uit een inwendige, hoefijzervormige schacht om de vagina,” zegt seksuoloog Sanderijn van der Doef. “Als je opgewonden bent, dan zwelt die op en wordt alles extra gevoelig. Kom je klaar door penetratie, dan komt dat door - dat de clitoris van buitenaf of van binnenuit wordt gestimuleerd.”

"Het gebied rondom de clitoris mogen we geen vagina noemen"

De ervaring van Sanderijn is dat veel vrouwelijke twintigers en dertigers hier amper weet van hebben. “Ze hebben weinig kennis van hun eigen geslachtsdeel en zijn tijdens de seks niet bezig met plezier zoeken voor zichzelf, maar met het behagen van hun partner,” aldus Sanderijn. “Daarbij gaan ze soms over hun eigen grenzen: ja, het doet een beetje pijn, maar even doorbijten en dan gaat het wel over. Of: ‘Als hij het lekker vindt, dan vind ik het ook lekker.’ Dat soort uitspraken heb ik in de praktijk die ik had ontzettend vaak gehoord.” Dat moet anders en beter, dachten Sanderijn en collega-seksuoloog Ellen Laan. Ze staken de koppen bij elkaar en komen dit jaar met een boek voor pubers, waarin ze meiden – en jongens – uitleg geven over alles wat er in en rond de vulva te vinden is en duidelijk maken dat er tijdens de seks wel degelijk iets te genieten valt voor henzelf. “Belangrijk is dat we het gebied rondom de clitoris geen vagina meer noemen,” zegt Sanderijn. “De vagina is maar één onderdeel: de ingang. Daaromheen zitten nog zo veel andere onderdelen die plezier geven. Dat geheel wordt officieel de vulva genoemd.” Een mooie, niet-moeilijke naam en volgens Sanderijn veel eerlijker en toepasselijker om te gebruiken dan altijd maar dat ‘vagina’, want mede daardoor ligt de focus alleen maar op dat ene onderdeel. Sanderijn: “Alsof het plezier voor de vrouw daar vandaan moet komen! Het is een goeie eerste stap om dat gebied de vulva te noemen en te ontdekken wat er zit. Niet alleen door het te bekijken, maar ook door te voelen en te experimenteren. Zo zijn bijvoorbeeld de binnenste schaamlippen heel gevoelig, omdat daar veel zenuwen op uitkomen.”

Seksuele gelijkheid in bed

Volgens Ellen Laan bewegen we langzaam de goeie kant op, maar ze vindt het spijtig dat nog te veel vrouwen zich aan het mannelijke, heteroseksuele script van penetratie houden. “In mijn praktijk zie ik veel vrouwen die vinden dat er koste wat kost, ook als het pijn doet, penetratie moet plaatsvinden, omdat dat van hen wordt verwacht,” aldus Ellen, die wereldwijd bekend werd met haar onderzoek naar seksualiteitsbeleving van vrouwen. “Dat klinkt ouderwets en dienstbaar, maar ik ben bang dat het weer erg modern is geworden om zo te denken.” En dat terwijl het zo eenvoudig kan zijn om plezierige seks te hebben. Ellen: “Er zijn maar twee dingen nodig: voldoende opwinding en een ontspannen bekkenbodem. Als je niet gezwollen en vochtig bent of juist verkrampt, dan kan het snel pijn gaan doen. Zoals in het scenario waarin een vrouw eerst klaarkomt, want daarna wordt niet meer voldaan aan de fysiologische voorwaarden. Net als een penis wordt de clitoris na een orgasme slap. De zwelling trekt weg, het vocht verdwijnt. Je kunt het vergelijken met penetratie hebben met een slappe.”

"Je eigen genot is niet iets wat je krijgt, je moet het nemen"

Zo is er op het gebied van seksualiteit nog veel meer overlap tussen mannen en vrouwen, maar we kijken heel anders aan tegen mannelijke en vrouwelijke seksualiteit. Ellen: “Met mijn stichting Seksueel Welzijn Nederland heb ik het streven de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen. Niet alleen qua gelijkwaardigheid, maar ook wat betreft het besef dat we gelijk zijn op het gebied van zin krijgen, hoe opwinding werkt en hoe onze genitaliën veranderen zodra we opgewonden raken.” Alleen op die manier komen we bij de eindbestemming: voor alle partijen evenveel plezier. “Je eigen genot is niet iets wat je krijgt,” sluit seksuoloog Goedele Liekens af. “Dat is iets wat je moet nemen. En iets wat je moet afdwingen. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de vrouwen totaal niet aangeeft wat ze wel of niet lekker vindt in bed. Dat is jammer en treurig, en ik weet wel zeker dat de meeste mannen dat ook jammer en treurig vinden. Zij hebben er alleen maar baat bij als vrouwen meer genieten in bed, dus er is werk aan de winkel.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sex