Asking for a friend: Hoe bereid je je voor op anale seks?

En hoe zit het nou echt met poep?

Tips voor anale seks
Karl TapalesGetty Images

In de rubriek Asking For A Friend beantwoorden we alle licht gênante onderwerpen en vragen die je hebt over seks, liefde of je lichaam. Deze keer vertelt Laura alles over anale seks: wat moet je weten? Doet het pijn? Hoe moet je je voorbereiden?

Als we met onze vriendinnen over ons seksleven praten zijn er altijd opvallende verschillen – zo ook als we op het onderwerp anale seks komen. De één draait z'n hand er niet voor om, terwijl de ander het nog nooit heeft geprobeerd. Of wellicht wel geprobeerd, maar zonder succes. Volgens onderzoek van het Kinsey Institute doen meer jonge vrouwen aan anale seks dan ooit: maar liefst 45 procent. Behoor jij tot de overige 55 procent en wil je het wel proberen? Wij zetten de meest waardevolle tips voor je op een rij.

Hoe praat ik over anale seks?

Communicatie is key, net als op alle andere gebieden van seks en relaties. Praat van tevoren met je partner over jullie verwachtingen. Wellicht heeft je partner veel ervaring met anale seks en is het voor hen niet meer dan normaal, terwijl jij het allemaal nog heel spannend vindt. Als je partner op de hoogte is van jouw level van ervaring, kunnen jullie samen afspraken maken over snelheid, diepte en controle. Ook als jullie eenmaal bezig zijn is het belangrijk om te blijven communiceren als iets niet prettig voelt.

Hoe kan ik ontspannen voor anale seks?

Het belangrijkst is dat je ontspannen bent. Maak er geen vluggertje van, maar neem een lekker bad of vraag je partner om een sexy massage. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt en dat je lekker opgewonden bent. Bedenk dus waardoor jij in de stemming komt: begin eerst met uitgebreid voorspel of vaginale seks. Een orgasme of twee kan ook geen kwaad. Hoe meer ontspannen en opgewonden je bent, hoe beter.

Welk glijmiddel en condoom moet ik gebruiken?

Een belangrijke regel voor anale seks: zorg dat je een condoom gebruikt én ga voor voldoende glijmiddel. Een anus wordt niet 'nat' zoals een vagina, en als je niet genoeg glijmiddel gebruikt, kunnen kleine scheurtjes in het weefsel rondom je anus krijgen en dat is geen pretje. Niet alleen heb je daar nog dagen last van met poepen, maar het is ook een ideale situatie voor infecties en SOA's.

Dus, welk glijmiddel werkt het beste? Er zijn in principe drie soorten glijmiddel: op oliebasis, op siliconenbasis en op waterbasis. Die eerste twee blijven het langst 'glad' en zijn het meest geschikt voor anale seks, maar let op: glijmiddel op oliebasis gaat niet zo goed samen met condooms, en kan condooms beschadigen. Kies daarom voor een glijmiddel op siliconenbasis.

Hoe zit het nou echt met poep?

De meeste vragen die we krijgen over anale seks gaan over... poep. Want hoe werkt dat nou met anale seks? Als je voedsel klaar is om je lichaam te verlaten, wordt het in de wacht gezet in je rectum (ofwel endeldarm). Dat is een stuk van 15 tot 20 cm aan het einde van de dikke darm. Als daar ontlasting in zit krijgt je brein een seintje dat het tijd is om naar de wc te gaan.

Als je anale seks hebt, gebeurt dat in je rectum. Maar wees gerust: hier zit doorgaans alleen ontlasting in als je aandrang hebt tot een grote boodschap. De kans dat je op je partner poept is dus heel erg klein, maar ook hier is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Voelen je darmen onrustig? Moet je eigenlijk naar het toilet? We verwijzen je terug naar het eerste hoofdstuk: communiceren. Wacht liever even.

Een kleine kanttekening: het kan zijn dat er na een toiletbezoek wat ontlasting achterblijft in je rectum. Het is dus mogelijk dat een klein beetje poep (zichtbaar of onzichtbaar) achterblijft op het condoom, een speeltje of een vinger. Gevalletje condoom verwisselen, handen goed wassen en accepteren dat dat nou eenmaal bij het leven hoort.


Andere tips voor anale seks

- Begin rustig en bouw dan op. Nog nooit iets via de achterdeur naar binnen gelaten? Begin dan eerst met een vinger of een klein speeltje en ga geleidelijk iets verder. Let op: niet alle speeltjes zijn geschikt als anale speeltjes. Voorkom een bezoekje aan de EHBO en gebruik alleen speeltjes die speciaal voor anal play zijn.

- Blijf doorademen. Je bent snel geneigd om je adem in te houden, maar dat maakt de boel alleen maar gespannen, waardoor het meer pijn doet - voor jou, en als er een eventuele penis in het spel is.

- Verschillende standjes werken voor verschillende mensen. Voor beginners is lepeltje-lepeltje fijn, omdat je dan allebei controle hebt over de diepte en snelheid.

- Don't worry als het niks voor jou is. Laat je nergens toe zetten waar jij je niet prettig bij voelt. Is het niet jouw ding? Dan niet. Dat is gewoon normaal, iedereen heeft z'n eigen setje seksuele voorkeuren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder