Lessen die we geleerd hebben van Sex Education seizoen 2

Van vaginisme tot orgasme-gezichten

Sex Education seizoen 2 Aimee en Maeve
Sex Education

Netflix heeft ons getrakteerd op twee seizoenen van Sex Education en mán, wat hebben we veel geleerd. Actrice Emma Mackey (Maeve Wiley) brak deze maand nog met een belangrijk taboe (dat vrouwen ook geil mogen en kunnen zijn). Haar mede-castleden maakten eerder al duidelijk dat we moeten stoppen met bijnamen voor onze vagina. En dat is nog lang niet alles; de sekslessen gaan maar door - één van de vele redenen waarom iedereen Sex Education moet kijken.

Zeg nu zelf, een beetje seks educatie kan nooit kwaad, toch? Daarom hieronder de 5 belangrijkste lessen die we geleerd hebben van Sex Education seizoen 2.

Hoe ziet een normaal orgasme eruit?

De orgasmekloof is helaas nog steeds een ding. Sommige vrouwen krijgen helemaal geen orgasme tijdens penetratie of seks. Anderen krijgen wél een orgasme, maar schamen zich ervoor. Olivia is één van die vrouwen. Iedere keer dat ze klaarkomt, bedekt ze het gezicht van haar vriend met een kussen. Aan Otis vertelt ze de reden: ze vindt het gezicht dat ze trekt tijdens een orgasme lelijk. Otis' advies is iets wat we allemaal ten harte mogen nemen: seks is niet altijd charmant of mooi. Het is soms messy, ongemakkelijk en (daardoor) hilarisch. Als je het met iemand doet bij wie je je comfortabel en veilig voelt, is alles oké.

Wat is vaginisme?

Wanneer Ola Lily probeert te vingeren, schreeuwt Lily het uit van de pijn. Ze vertelt dat ze vaginisme heeft, waardoor seks pijn doet. Bij vrouwen met vaginisme zijn de bekkenbodemspieren te hard aangespannen, waardoor penetratie niet of bijna niet mogelijk is. Gelukkig betekent dit niet dat vrouwen met vaginisme nooit meer seks kunnen hebben. Lily laat niet voor niets metalen staafjes van verschillende groottes zien; ze moet oefenen met het vaginaal inbrengen ervan. Ze begint bij de kleinste, maar uiteindelijk zou zelfs de grootste pijnloos ingebracht moeten kunnen worden.

Trauma na aanranding

Wanneer Aimee in de bus naar school gaat, staat een man achter haar zich tegen haar aan af te trekken. In eerste instantie denkt Aimee er niet zo mee te zitten, maar al snel beseft ze de gevolgen van deze traumatische gebeurtenis: ze durft niet meer met de bus te gaan, wordt bang als iemand haar aanraakt en maakt het uit met haar vriend omdat ze niet meer in de buurt van een man kan zijn. De les die Aimee ons leert: onderschat jouw trauma (of die van een ander) niet. Seksuele intimidatie en aanranding - in welke vorm dan ook - moet serieus worden genomen.

Wat is panseksualiteit?

In de serie gaat Ola op zoek naar haar eigen seksualiteit. Ze ontdekt op een gegeven moment dat ze panseksueel is: dat betekent dat ze zich seksueel en/of romantisch aangetrokken kan voelen tot personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Waar biseksuelen 'alleen' op mannen en vrouwen vallen, negeren panseksuelen die tweedeling. Zij kunnen op alle mensen vallen, dus ook degenen die zich niet als man of vrouw identificeren.

Goede seks door communicatie

Misschien wel de belangrijkste en meest praktische seksles die er bestaat: goede seks en communicatie gaan hand in hand. Je partner kan niet raden wat je lekker of leuk vindt, daar moet je het met hem/haar over hebben. Kijk maar naar Otis en Ola: toen Otis de vulva van zijn vriendin voor het eerst aanraakte, vond zij het verschrikkelijk. Ze deed alsof er niets aan de hand was, waardoor Otis zichzelf 'de koning van vingeren' noemde. Lang verhaal kort: er kwam een ongemakkelijke confrontatie die vermeden had kunnen worden als Ola had gezegd wat ze (niet) lekker vond. Het is moeilijk, we know. Maar je seksleven wordt er een stuk leuker op - en daar is Ola het zeker weten mee eens.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sex