Asking for a friend: Is sperma gezond? Of is het juist slecht voor je?

En is het waar dat sperma doorslikken je vruchtbaarheid verhoogt?

Is sperma gezond?
Glamour

In de rubriek Asking For A Friend beantwoorden we alle licht gênante onderwerpen en vragen die je hebt over seks, liefde of je lichaam. Deze keer zoekt Laura alles uit over sperma: is het nou gezond of niet?

Je hebt het er vast weleens met je vriendinnen over gehad: wat doen we nou met sperma? De ene slikt zonder moeite, de ander spuugt het uit en velen hebben überháúpt geen behoefte aan een lading sperma in hun kakement. Alle opties zijn normaal. Maar als je er geen problemen mee hebt: kan het kwaad om sperma door te slikken? Of is sperma juist gezond? We leggen enkele waarheden en fabeltjes onder de loep.

Kan het kwaad om sperma door te slikken?

Met enkele kanttekeningen: nee. Het doorslikken van sperma kan geen kwaad – integendeel: het zit vol stoffen die goed voor ons zijn. Sperma bevat onder meer proteïne, vitamin C, B12, en goede mineralen zoals zink, calcium, kalium en magnesium. Lachen, maar echte gezondheidsresultaten zul je er niet van merken. Sperma bestaat voor 90% uit water, en voor de andere stoffen kun je beter op zoek naar een gezond voedingspatroon en eventueel een supplementje.

Wat zijn die kanttekeningen waar je het net over had?

Oké, de bovengenoemde kanttekeningen: het gegeven dat je met sperma in aanraking komt betekent dat je onveilige seks hebt. Daar zijn altijd risico's aan verbonden, óók als je broek aan blijft en je alleen orale seks hebt. Tijdens onbeschermde orale seks kun je SOA's als chlamydia, gonorroe, herpes, hepatitis, HPV en syfilis doorgeven of krijgen, dus in die context zitten er wel gevaren aan. Zijn jij en je partner allebei getest op SOA's, dan is het doorslikken van sperma gewoon veilig.

Is sperma goed voor je humeur?

Wellicht is het in het leven geroepen door mannen die graag willen dat je slikt, en wellicht zit er een kern van waarheid in: sperma zou goed zijn voor je humeur, omdat het onder meer oxytocine, progesteron, endorfines, prolactin en serotonine bevat. Een onderzoek onder 293 vrouwelijke studentes aan SUNY Albany beweerde dat vrouwen die seks zonder condooms hadden minder last hadden van depressies en over het algemeen een beter humeur hadden van vrouwen die seks hadden mét condoom. Dit kan echter met veel externe factoren te maken hebben. Er is in het onderzoek bijvoorbeeld niet meegenomen of de vrouwen die seks zonder condoom hadden dat deden omdat ze een stabiele, vaste relatie hadden. Tot dusver dus weinig bewijs voor een causaal verband.

Is sperma doorslikken beter voor de vruchtbaarheid?

Wellicht een gekke vraag, want we gaan ervan uit dat de meeste vrouwen wel weten dat je van het doorslikken van sperma niet zwanger wordt. Toch zijn er enkele studies die beweren dat vrouwen die sperma doorslikken een aanzienlijk lager risico hebben op pre-eclampsie bij de zwangerschap. Door het doorslikken van sperma krijg je namelijk eiwitten binnen van de man, waardoor je lichaam toleranter wordt voor het toekomstige embryo, dat voor de helft uit eiwitten van de man bestaat. Mooie gedachte, wel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder