Asking For A Friend: bestaat de G-spot echt?

Is het een mythe of bestaat deze magische plek echt?

woman leaning back with man
Tara MooreGetty Images

In de rubriek Asking For A Friend beantwoorden we alle licht gênante onderwerpen en vragen die je hebt over seks, liefde of je lichaam. Deze keer duikt Glamour's Elke in de mythe (of juist niet?) die de G-spot heet.

De G-spot is misschien wel het meest gezochte plekje op het vrouwelijk lichaam. Ik zeg 'gezocht', omdat de queeste naar deze wonderlijke plek niet altijd wordt voltooid. Veel mensen beweren 'm te hebben gevonden, anderen zweren dat de G-spot niet bestaat. Is de G-spot echt een ding? Ik zet de feiten voor je op een rij.

Wat is de G-spot?

De term G-spot komt van de Duitse gynaecoloog Ernst Gräfenberg, die beweerde een verborgen plekje in de vagina te hebben gevonden, die voor een heviger orgasme bij de vrouw zorgt. Als je met een vinger voorzichtig in je vagina voelt, vind je een klein stukje sponsachtig weefsel dat net iets anders aanvoelt dan de rest. Dat zou de G-spot zijn.

Is de G-spot echt?

Dokter Gräfenberg introduceerde de 'baanbrekende' G-spot in 1950. Tot de dag op vandaag is het bestaan van deze plek nog niet bewezen. Er wordt niet ontkend dat er vrouwen zijn die klaarkomen bij vaginale stimulatie, maar er is geen enkel onderzoek dat uitwijst dat er één plek in de vagina is waardoor een vrouw intenser klaarkomt. Onderzoekers komen veelal tot deze conclusie: seksuele bevrediging zit complexer in elkaar.

G-spot is een mythe

Dr. Jennifer Gunter, de auteur van The Vagina Bible, stelt dat het gevaarlijk is om aan te nemen dat er één magische knop is die ervoor zorgt dat vrouwen klaarkomen. Er is niet voor niets een gigantische orgasmekloof tussen mannen en vrouwen. "Ik ben niet verrast als ik hoor dat vrouwen hun orgasmes faken bij mannelijke partners," schrijft ze. "Er is hen immers voorgehouden dat een vrouwelijk orgasme bereikt moet worden met een penis op een denkbeeldige plek."

Orgasme door G-spot

De auteur van Kom Als Jezelf, Dr. Emily Nagoski, beaamt dit. Het antwoord op de vraag of de G-spot bestaat, is volgens haar: vrouwen variëren. "Als je in een goeie, seks-positieve context en al opgewonden bent, dan vind je de sensatie van druk op de voorwand van je vagina misschien fijn," legt ze uit. "Als je gestrest bent, je partner niet vertrouwt of niet opgewonden bent, dan vind je het waarschijnlijk niet fijn. En, net zoals bij kietelen, vinden sommige mensen het nooit prettig, terwijl anderen het heel vaak fijn vinden."

Met andere woorden: de G-spot is niet een plek die bij iedere vrouw te vinden is en die iedere vrouw instantly een orgasme bezorgd. Als ik mijn persoonlijke mening hier aan mag toevoegen: wellicht is het een beter idee om de zoektocht naar de mythe die de G-spot heet te staken en ons te focussen op dat waarvan we weten dat het voor orgasmes zorgt: de clitoris.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder