Asking for a friend: wat is de beste manier om een condoom om te doen?

Vergis je niet: het is heel makkelijk om een condoom op een verkeerde manier om te doen

condoom
Megan Madden / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

In de rubriek Asking For A Friend beantwoorden we alle licht gênante onderwerpen en vragen die je hebt over seks, liefde of je lichaam. Deze keer zoekt Glamour's Elke alles uit over je beste vriend als het gaat om veilige seks: het condoom.

Dit is zo ongeveer het enige onderwerp dat tijdens seksuele voorlichting op middelbare scholen in praktijk behandeld wordt: de juiste manier om een condoom om te doen. En toch kunnen we ons vooral de banaan, de ongemakkelijke docent en de onrustig giechelende klas herinneren.

Als je al jaren seks hebt, kun je ervan overtuigd zijn dat je wel weet hoe je een condoom omdoet. Maar vergis je niet: het is heel makkelijk om een condoom op een verkeerde manier te gebruiken. Daarom voor eens en voor altijd duidelijkheid: zo moet het wél.

Hoe doe je een condoom om?

Side note: in dit artikel hebben we het over het condoom dat om de penis gaat en niet over het condoom dat aangebracht wordt in de vagina. Het voordeel van condooms is dat dit het enige anticonceptiemiddel is dat ook tegen de meeste SOA's beschermt (met uitzondering van genitale wratten). Mits je het goed gebruikt. Hier moet je rekening mee houden:

Houdbaarheidsdatum condoom

Een condoom heeft een houdbaarheidsdatum. Het eerste dat je moet doen op het moment dat je een condoom gebruikt (of beter voor de mood: ruim vóórdat je 'm gebruikt), is checken welke datum er op de verpakking staat. Hoe ouder een condoom is, hoe meer het materiaal slijt en hoe groter de kans dat het scheurt. Met andere woorden: een condoom over de datum gebruiken is onveilig. Daar komt nog eens bij dat je condooms niet moet bewaren op plekken waar er frictie kan ontstaan, zoals je portemonnee of broekzak. Dat zorgt er ook voor dat het materiaal sneller slijt en de condooms niet langer effectief zijn.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Verpakking condoom openen

Zorg ervoor dat je de verpakking voorzichtig opent. Het zal er vast sexy uitzien om de verpakking met je tanden open te scheuren terwijl je de ander verleidelijk aankijkt (of juist helemaal niet), maar dat is niet handig. Scheur de verpakking in plaats daarvan voorzichtig open op het scheurlijntje.

De goede kant van een condoom

Als je het condoom uit de verpakking hebt gehaald, is het de bedoeling dat het rubbertje eruitziet als een hoedje: het opgerolde gedeelte zit aan de buitenkant en niet aan de binnenkant. Je zou geen moeite moeten hoeven doen om het condoom naar beneden te rollen; als dat niet als vanzelf gaat, dan heb je 'm wellicht binnenstebuiten en kun je het beste een nieuwe pakken.

Condoom omdoen

Op het moment dat je het condoom gaat omdoen, is het belangrijk dat je zorgt dat er bovenin genoeg ruimte overblijft voor de ejaculatie. Houd met je vingers het bovenste puntje van het condoom vast voordat je 'm over de penis heen rolt. Het puntje vasthouden is cruciaal om ervoor te zorgen dat er geen lucht bijkomt. Doe je dat niet, dan kan het condoom sneller scheuren tijdens de seks. Pro tip: doe een paar druppels glijmiddel in het condoom, dan zit-ie comfortabeler.

Condoom afdoen

Minstens net zo belangrijk als het condoom op de juiste manier om doen is het condoom áf doen. Haal het condoom af vóórdat de penis slap wordt. Zorg ervoor dat je het condoom vastpakt aan de rand en eventueel aan het topje en beweeg je penis (of die van je partner) uit het condoom. Dit spreekt wellicht voor zich, maar just to be sure: houd het condoom niet ondersteboven vast en zorg ervoor dat er bij het afdoen geen sperma terechtkomt in de vagina, mond of andere ongewenste plek.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder