Asking for a friend: moet je echt plassen na de seks?

Is de kans op een blaasontsteking groter? En hoe zit het met de kans op zwangerschap?

young woman in bathroom
Ashley Armitage / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

In de rubriek Asking For A Friend beantwoorden we alle licht gênante onderwerpen en vragen die je hebt over seks, liefde of je lichaam. Deze keer beantwoordt Glamour's Elke de vraag: moet je echt plassen na seks?

Het is één van die wijsheden die van vrouw op vrouw wordt doorgegeven: je moet altijd plassen na de seks. Doe je dat niet, dan is de kans op een blaasontsteking groter. Maar is dit wel zo?

Blaasonsteking door seks

Het is een algemeen gegeven dat je sneller last kunt hebben van een blaasontsteking als je seks hebt gehad. Tijdens het vrijen komen er bacteriën in je plasbuis, die de blaasontsteking kunnen veroorzaken. Een blaasontsteking is geen pretje en kan uiteindelijk zelfs uitgroeien tot een nierbekkenontsteking. Urineweginfecties komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat vrouwen een kortere plasbuis hebben en deze dichter bij de anus zit.

Plassen na seks

De oplossing die vaak wordt gegeven om een blaasontsteking te voorkomen, is om direct na de seks te plassen. Op die manier zouden de bacteriën die in je urinebuis zijn achtergebleven weer wegspoelen. Hierbij is het belangrijk om goed uit te plassen, zodat er geen 'oude' urine achterblijft.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Plassen na seks mythe

Toch is plassen na de seks geen regel die foolproof werkt. Er zijn genoeg mensen die na iedere vrijpartij het toilet bezoeken en alsnog een blaasontsteking krijgen. Er zijn ook specialisten die beweren dat plassen na seks een mythe is en helemaal niet werkt. Één van die specialisten is urogynaecoloog Tanaka Dune, die aan Seventeen vertelt dat er geen aanwijsbaar wetenschappelijk bewijs is voor deze stelling.

Hoewel er volgens dokter Dune geen bewijs is dat plassen na seks helpt tegen blaasontstekingen, raadt ze aan te doen wat goed voelt. "Sommige vrouwen voelen de drang om hun blaas te legen na seks, terwijl anderen comfortabel in slaap kunnen vallen of een andere activiteit kunnen doen na seks zonder te plassen," laat de urogynaecoloog aan Seventeen weten.

Taboes: De Glamour redactie praat over one night stands

Plassen na seks kans op zwangerschap

Er gaat nog een feit of fabel rond: dat direct na seks plassen de kans op zwangerschap verkleint. De gedachte hierachter is dat als je plast, er ook spermacellen meegaan. Volgens die beredenering zou het verstandiger zijn om het plassen nog even uit te stellen, zodat de kans op zwangerschap groter is. Als je graag zwanger wil worden en bang bent dat er spermacellen verloren gaan, dan kun je na de seks een kwartiertje op je rug liggen. Het is - zoals bij alles - belangrijk om hier niet in door te slaan. Als je nodig moet plassen, kun je het beste gewoon gaan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder