Mijn eerste keer: "Het lukte niet omdat mijn maagdenvlies in de weg zat"

"Het deed pijn. Heel veel pijn. Zijn penis kon niet eens echt bij mij naar binnen."

in the mood for love
PekicGetty Images

Deflowering, je cherry poppen, ontmaagd worden: er bestaat een soort sprookjesachtig ideaalbeeld rondom de eerste keer seks. Het moet romantisch zijn, met de juiste persoon én om de juiste redenen. Allemaal héle hoge verwachtingen - en wat ons betreft helemaal niet zo nodig. In werkelijkheid is de eerste keer seks vaak ongemakkelijk, pijnlijk, verschrikkelijk of juist hilarisch. Tijd om het taboe dat ontmaagding heet te doorbreken. Vrouwen vertellen aan Glamour over hoe hun eerste keer écht was. Dit keer is het de beurt aan Annemijn.

Qua setting was mijn eerste keer onder fijne omstandigheden. Ik was zestien jaar oud en had al een paar maanden een vriendje. We hadden al het een en ander gedaan, maar hadden dat op een prettige en rustige manier opgebouwd. We waren nu klaar voor de volgende stap. Op de avond dat het zou gebeuren, liep het toch anders dan we verwacht hadden. Het deed pijn. Heel veel pijn. Zijn penis kon niet eens echt bij mij naar binnen. Echt leuk was dat niet voor mij. Na een paar keer proberen gaven we het maar op.

Pijn bij tampon

Ik bedacht me dat ik soortgelijke problemen had gehad bij het inbrengen van een tampon. In eerste instantie lukte het vanwege de pijn niet om een tampon in te brengen. Jaren later lukte het me op een dag wel, maar toen kreeg ik de tampon er niet meer uit! Ik belandde bij de dokter, die me vertelde wat er aan de hand was.

Hymen voor vagina

Ik leerde dat het hymen (dat ook wel maagdenvlies wordt genoemd) een randje slijmvliesweefsel is dat zich als een soort kraagje rond de ingang van de vagina bevindt. Mijn 'maagdenvlies' bleek een soort touwtje te zijn dat in mijn vagina van de ene naar de andere kant liep en de boel dus blokkeerde. Dáár zaten we tijdens de poging tot penetratie dus de hele tijd tegenaan te duwen. AUW.

Maagdenvlies weggehaald

Uiteindelijk heb ik besloten het 'touwtje' weg te laten knippen door een gynaecoloog. De mislukte eerste keer was de aanleiding hiervoor, maar ik was ook ontzettend blij dat ik eindelijk tampons kon gebruiken. Ik herinner me nog goed dat mijn vriendinnen mij toen gingen judgen omdat ik het weg liet halen. Ik verdedigde mezelf door te zeggen dat ik het niet alleen voor de seks deed. Ik weet dat het vanuit hen waarschijnlijk goed bedoeld was, maar hierdoor nam de druk om vooral geen seks te hebben alleen maar toe.

Achteraf besef ik dat zelfs áls dat de enige reden was geweest dat ik mijn hymen weg wilde halen, dat prima zou zijn. Je bent helemaal vrij om je eigen seksualiteit te ontdekken, op je eigen manier en op je eigen tempo.

Maagd zijn

Het concept 'maagd' heeft zo'n positieve óf negatieve lading, terwijl het in werkelijkheid geen big deal is. Door zoveel waarde aan het begrip te hangen, creëer je schaamte en onzekerheid. Hoeveel groter we het maken, hoe meer teleurstelling er kan ontstaan als alles niet 'perfect' gaat. Je ervaringen worden alleen maar beter, omdat je door de jaren heen leert over wat je fijn vindt en wat niet.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sex