Een expert legt uit: om deze reden kun je verliefd worden na een onenightstand

Dr. Helen Fisher legt uit hoe het allemaal werkt - er zit meer achter dan je denkt

We kennen Ryan Reynolds en Blake Lively als een liefdevol stel dat graag online de draak met elkaar steekt. Maar voordat de twee daadwerkelijk een setje waren, zei Ryan in 2016 tijdens een interview met GQ nog niet te weten of het serieus was met Blake. "Ik weet het waarschijnlijk na de seks," grapte hij toen. Schuilt er meer achter zijn uitspraak dan we denken? Kan seks de daadwerkelijk gevoelens voor een ander beter naar boven toveren dan, zeg, een etentje of drankje? Zijn onze seksorganen de sleutel naar liefde?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Om te weten te komen of hier een kern van waarheid in zit, spraken onze Glamour UK-collega's met dé antropoloog op liefdesgebied Dr. Helen Fisher. Ook wel bekend van haar TED talk The Brain in Love, die inmiddels 6,8 miljoen keer bekeken is. Hieronder het interview met Helen.

Dus... Wat kan seks ons vertellen wat dates niet kunnen?

"De eerste keer seks kan de doorslaggevende factor zijn of het einde betekenen. Je ziet de ander namelijk up close and personal: je kan ze ruiken, proeven, horen en voelen. Je leert meteen of jullie samen kunnen lachen tussen de lakens, of ze luisteren, relaxed, geremd of opdringerig zijn. Het brein verzameld gigantisch veel informatie die een persoon maken tot wie ze zijn."

Maar je kan toch niet verliefd worden de eerste keer– of wel?

"Oh, maar dat kan zeker wel. Elke aanraking van de genitaliën zorgt dat het dopaminesysteem in het brein geactiveerd wordt, wat gelijk staat aan het voelen van verliefdheid. Dan, met een orgasme, wordt het brein overspoeld door oxytocine en vasopressine – de briljante hormonen die geassocieerd worden met hechting. Dus wanneer je seks hebt, kan je dus verliefd worden door de dopamine – en, na een orgasme, je diep verbonden voelen aan de ander."

Wow, maar niet met een onenightstand, toch?

"Dit is het zevende jaar dat ik mijn jaarlijkse studie doe over mensen die verliefd worden na een onenightstand. Ik heb al zo'n 20.000 personen onderzocht. Ik vraag dan, 'Ben je wel eens een onenightstand in gegaan met de verwachting van eenmalige seks om er vervolgens met een relatie uit te komen?' En elk jaar antwoordt 25 tot 35% met ja. Een groot percentage van mensen hebben seks om vervolgens op de lange termijn aan elkaar verbonden te zijn. Seks is dus niet casual, omdat er van alles in het brein gebeurd."

Ons wordt verteld dat mannen wél casual seks kunnen hebben. Waarom?

"Het is eerder een mythe dan een feit. Dit is wat ik weet: mannen worden sneller verliefd dan vrouwen, omdat ze zo visueel aangelegd zijn. Mannen worden vaker verliefd dan vrouwen. Mannen fantaseren eerder over een relatie met de vrouw waarmee ze daten. Wanneer een man een vrouw ontmoet wil hij haar sneller voorstellen aan vrienden en familie; hij wil ook sneller samenwonen. Mannen zijn dus nét zo gevoelig om na de eerste keer seks verliefd te worden als vrouwen – misschien nog wel meer, omdat vrouwen kieskeuriger zijn."

Als vrouwen in bed de touwtjes in handen hebben, waarom worden we dan voorgehouden dat dit niet zo is?

"Men denkt vaak dat vrouwen slachtoffers zijn en mannen jagers. Het is simpelweg niet waar. Vrouwen hebben zó veel power als het op seks aan komt. Mannen maken er hun levenswerk van vrouwen in bed te krijgen; jonge vrouwen hebben totaal geen moeite met een man het bed in te krijgen. Nu, heb je altijd mannen die na de eerste date plots van de aardbodem verdwijnen, maar er zijn ook een hoop vrouwen die na de eerste date niets meer van zich laten horen."

Wat als je niet verliefd wilt worden op de ander?

"Vergeet vooral niet dat vrouwen om allerlei redenen seks kunnen hebben. Het is niet altijd met het idee er een relatie uit te halen. Je kan op dezelfde manier als mannen seks hebben, bijvoorbeeld voor een tijdelijk pleziertje omdat je toch op reis bent en de ander nooit meer ziet. Ik heb wel eens fantastische seks gehad met iemand waar ik nooit een relatie mee zou aangaan. Maar er is geen ontkomen aan: goede seks zal altijd je brein aanzetten tot verliefdheid en hechting."

En bij slechte seks? Dan weet je een stuk sneller waar je met je hoofd en hart zit. Het heldert in ieder geval een stuk meer op dan een fles wijn.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sex