BDSM voor beginners: wat is het? En is het iets voor jou?

Alles over Bondage, Discipline, Dominance, Submission, Sadism en Masochism

sex toys hanging on red wall in store
Navee Sangvitoon / EyeEmGetty Images

In de rubriek Asking For A Friend beantwoorden we alle licht gênante onderwerpen en vragen die je hebt over seks, liefde of je lichaam. Deze keer duikt Glamour's Femke in de wereld van BDSM.

Wij doken in een oceaan vol informatie over BDSM. Een seksvoorkeur waar tot op de dag van vandaag een behoorlijke taboe op heerst, maar die wél ontzettend populair blijkt te zijn.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat is BDSM?

BDSM staat voor Bondage, Discipline, Dominance, Submission, Sadism en Masochism. Het is een seksuele voorkeur waarbij machtsverhoudingen de hoofdrol spelen. Zo zijn er twee rollen: de Dom en de sub. Hierbij heeft de Dom controle en macht. De sub is onderdanig. Let vooral ook even op de veelbetekenende schrijfwijze: Dom heeft een hoofdletter en sub niet.

Sadisme en Masochisme

Dat BDSM alleen gaat over bondage of pijn, is een misvatting. De ‘S’ en ‘M’ in BDSM staan voor sadisme en masochisme, maar dat wil niet zeggen dat er te pas en te onpas wordt rondgemept. Zowel de sadist als de machonist haalt plezier uit het geven en/of ontvangen van pijnprikkels. De pijn wordt veroorzaakt door verschillende seksspeeltjes, uiteenlopend van tepelklemmen tot zweepjes, butplugs en pinwheels. Op die manier wordt er iets aangenaams (seks) gekoppeld aan iets wat minder aangenaam is (pijn) en kunnen er lichamelijk grenzen worden opgezocht. Het moment waarop er gewenning ontstaat en pijn dan omslaat in genot, wordt de Hedonistische reflex genoemd. Dat is één van de dingen waar een Dom naar streeft.

Afspraken tussen Doms en subs

Je zou BDSM kunnen zien als levensstijl, waarbij er van tevoren duidelijke afspraken worden gemaakt tussen de Dom en de sub. Veiligheid en respect staan voorop. Er gaat dus best wat aan zo’n sessie vooraf. Dat is één van de redenen waarom een relatie tussen een Dom en een sub vaak voor een langere tijd wordt aangegaan. De afspraken variëren van regels tijdens sessies, tot aan permanente regels die ook daarbuiten gelden. Hoe ver je wil gaan met het opvolgen van bevelen, is up to you. Er wordt in ieder geval altijd een stopwoord afgesproken. Is jouw grens bereikt? Dan gebruik je ‘m!

Dating-app voor BDSM’ers

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen BDSM interessant vinden, is omdat zij tijdens zo’n sessie even aan de sleur van het dagelijks leven kunnen ontsnappen. Macht hebben over iemand anders, of het verlangen van overmeesterd worden, zijn erotische fantasieën waar nog altijd een behoorlijke taboe op heerst. Toch vreemd - want swipe je door de profielen op dating-app Feeld, dan blijkt al snel dat ‘dominant’ een veelvoorkomende sekswens is. En neem je een kijkje op FetLife, een dating community voor mensen met een BDSM-fetish, dan zie je dat BDSM ook behoorlijk populair is…

Experimenteren met BDSM

Ben je benieuwd of BDSM bij jou past? Doe een (online) test! Deze komt het best uit de bus. Wil je vervolgens gaan experimenteren, dan raden we je aan eerst nog even goed onderzoek te doen. Lees artikelen, ervaringen en chat met ervaren Doms en subs. Check wat voor pijn jij als prettig ervaart door bijvoorbeeld zweepjes te testen in seksshops. Ben je dan nog steeds geïnteresseerd? Dan zijn er speciale BDSM-workshops die je kunt volgen. Met, of zonder Dom. Maar bij BDSM geldt: hoe beter je bent voorbereid, hoe leuker de ervaring....

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder