Asking For A Friend: Hoe stel ik me open als mijn eerste keer seks een slechte ervaring was?

Het is niet vanzelfsprekend dat de eerste keer seks een leuke herinning vormt. Hoe ga je hierna verder? Wij vertellen het je

hoe stel ik me open als mijn eerste keer seks een slechte ervaring was
Unsplash

In de rubriek Asking For A Friend beantwoorden we alle licht gênante onderwerpen en vragen die je hebt over seks, liefde of je lichaam. Deze keer beantwoordt Glamour's Misha de volgende vraag: ‘Wat moet ik doen na een slechte ervaring tijdens mijn eerste keer seks?’

De eerste keer seks, de ontmaagding, popping your cherry. Dit moment vergeten we vaak niet. En dan met name het gestuntel met een condoom, een hand die het haar bijna uit je hoofd rukt of een uitschieter naar het "verkeerde" gat. Later kan je hier nog eens hard om lachen. Maar wat doe je op het moment dat de eerste keer een slechte herinnering heeft gevormd en eigenlijk een ervaring was die je liever kwijt dan rijk was?

Sekservaring

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een slechte ervaring, maar wil je er in de toekomst een actief seksleven op nahouden, dan zal je je (op een gegeven moment) weer moeten openstellen. Al is het wel belangrijk om eerst na te gaan wat het vervelende aan de situatie was en vanuit daar verder te gaan.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een slechte ervaring tijdens de eerste keer seks:

 • Je was er nog niet klaar voor. Het kan best zijn dat je eerste keer seks een tikkeltje te vroeg is gekomen. Druk van buitenaf kan ervoor zorgen dat je te vroeg over je eigen grenzen bent gestapt. Zorg er de volgende keer voor dat je je op je gemak voelt met wat er staat te gebeuren en vergeet niet: nee, is nee. Heb je halverwege toch het idee dat je er niet klaar voor bent, dan kan je altijd stoppen.
 • De eerste keer was pijnlijk. De eerste keer is natuurlijk hartstikke spannend. En dat kan ervoor zorgen dat je spieren zich aanspannen en dus ook je vagina nauwer wordt dan verwacht, wat er weer voor zorgt dat penetratie pijn kan doen. Het beste wat je kan doen, is ervoor zorgen dat je volledig ontspannen bent. Pak er een glaasje wijn bij, ga in bad of doe iets anders waarvan je relaxt. Een lang(er) voorspel is een absolute must en zorgt er ook voor dat je lichaam voorbereid is op de volgende stap. Dus probeer dat eens voor je een vinger, speeltje of penis naar binnen duwt.
 • Je had seks met de verkeerde persoon. Ben je van plan voor de eerste keer seks te hebben, dan is dat fijn om met iemand te doen die je vertrouwt en waar je een band mee hebt opgebouwd (vriendschappelijk of romantisch). Hierdoor is het ook makkelijker te bespreken waar je je fijn bij voelt en zal je merken dat je je sneller ontspant. Zoek je bedpartners dus zorgvuldig uit, dit voorkomt een hoop ongemakkelijkheid achteraf.
 • De ervaring voelde onveilig. Grenzen, grenzen en nog eens grenzen. Om er een fijn seksleven op na te houden, is het belangrijk om te weten waar je grenzen liggen. Wat je wel én niet lekker, fijn of opwindend vindt en hoe je dit bij een ander kan aangeven. Mocht het zo zijn dat je je onveilig voelt in een situatie, twijfel dan niet en laat de ander weten dat je graag stopt of een pauze neemt. Laat weten wat er precies speelt. Want alleen op die manier kan je er samen voor zorgen dat het leuk wordt én blijft.
 • Het is onbekend terrein. En dat is heel begrijpelijk. De allereerste keer is nieuw en spannend, maar wees op de hoogte van wat jouw lichaam nodig heeft. Dit kan je het best doen door eerst je eigen lichaam te ontdekken met de hand of met behulp van een speeltje. Hierdoor kan je ook een ander duidelijk maken wat je wilt en zal het hopelijk wat soepeler verlopen.

  Het kan helpen je zorgen en problemen met je omgeving te delen, en dus willen we je adviseren er altijd met anderen over te praten. Op die manier zal je ook merken dat anderen hun ervaringen vaak zullen delen, waar je (hopelijk) nog het een en ander van kan oppikken. Dus zoek een gesprekspartner in de persoon waar je seks mee hebt gehad, een vriend(in) of familielid. En mocht je je daar niet bij op je gemak voelen, dan kan je altijd professionele hulp zoeken.

  Vergeet niet dat seks iets leuks hoort te zijn. Dus wees niet bang het bespreekbaar te maken, je eigen lichaam te ontdekken en er weer voor te gaan op het moment dat je je hier klaar voor voelt. We hopen dat je in de toekomst zal merken dat ook deze ervaring bijdraagt aan de manier waarop je je seksleven beleeft, al is dat met de nodige aanpassingen in omgang met anderen.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Sex