Bringing GLAMOUR into your daily life!

Hoe weet je of je aseksueel bent?

Een seksuoloog legt uit

Ongeveer één op de honderd mensen voelt zich niet aangetrokken tot iemand anders. Ze kiezen hier niet bewust voor; het is hun seksuele geaardheid. Wanneer je aseksueel bent voel je je niet aangetrokken tot mannen noch tot vrouwen. Maar hoe weet je dat je aseksueel bent? Wij vragen seksuoloog Eveline Stallaart om uitleg.  

(Geen) zin in seks
Aseksueel is een seksuele geaardheid waarmee je geboren bent. Lang dachten deskundigen dat het een lichamelijke of geestelijke afwijking was, maar nu weten we beter. Het wordt ook wel de vierde geaardheid genoemd. Aseksualiteit is trouwens niet te verwarren met een gebrek aan zin in seks. 

Niet opgewonden
Aseksualiteit komt in heel veel vormen voor. Als je aseksueel bent, ervaar je nooit enige vorm van seksueel verlangen en heb je moeite om opgewonden te raken. Het gaat dan om een zekere afkeer, walging of angst voor alles wat met seks te maken heeft. Sommigen vermijden alle seksueel contact, anderen ervaren alleen afkeer ten opzichte van specifieke elementen van seksualiteit. Zoals bijvoorbeeld afkeer voor borsten, porno, vagina, penis, enzovoorts. 

Verliefd
Hoewel aseksuelen zich niet aangetrokken voelen tot iemand, hebben ze wel dezelfde emotionele behoeften als ieder ander. Ook zijn ze even goed in staat om een relatie te hebben. Veel aseksuelen kunnen bijvoorbeeld wel seksueel opgewonden raken, maar hebben niet de behoefte die opwinding te vertalen naar seks met een ander. Ze kunnen dit bijvoorbeeld uiten in masturbatie, maar kunnen er ook niets mee doen. Verliefdheid wordt door aseksuelen net zo ervaren als voor niet-aseksuelen, alleen hebben de twee in een eventuele relatie dan bijvoorbeeld geen seks. 

Aseksuelen kunnen dus wel:

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten