“Dan mag je zeker geen seks voor het huwelijk?” Het is bijna zonder uitzondering de eerste vraag die mensen aan me stellen als ze ‘ontdekken’ dat ik christen ben.

Ik mag geen seks voor het huwelijk

“Dan mag je zeker geen seks voor het huwelijk?” Het is bijna zonder uitzondering de eerste vraag die mensen aan me stellen als ze ‘ontdekken’ dat ik christen ben.


“Dan mag je zeker geen seks voor het huwelijk?” Het is bijna zonder uitzondering de eerste vraag die mensen aan me stellen als ze ‘ontdekken’ dat ik christen ben. 

Inderdaad. Geen seks voor het huwelijk, zo kreeg ik het thuis mee. God heeft het namelijk zo bedoeld. Buiten het huwelijk is seks slecht en mist het zijn doel. Binnen het huwelijk is het heilig en mooi. Zo was het en niet anders. Ik vond het een prachtig idee en zou zeker met seks wachten tot na het ja-woord aan mijn prins op het witte paard.

Totdat ik uit mijn veilige, christelijke wereldje stapte, ging studeren en ineens dingen over seks hoorde waar m’n oortjes rood van kleurden. Studiegenootjes die wel eens spannende one-night-stands hadden gehad. “Je moet toch een beetje oefenen, voordat je die prins op het witte paard tegenkomt.” “Stel nou dat hij je afwijst, omdat je er in bed niks van bakt.” En: “Ik sta al twee weken droog. Ik moet als single toch ergens aan m’n trekken komen.”

Het contrast kon haast niet groter. Waar ik met mijn christelijke vrienden niet eens over seks durfde te praten - dat is iets voor als je getrouwd bent en dat waren we nog niet - vlogen in de collegezaal de standjes over tafel. Waar ik seks buiten het huwelijk altijd had gekoppeld aan ‘fout’, vertelden zij er juist vol trots over. Ze vroegen of ik wel eens een one-night-stand had gehad. Nou uhm, niet echt. Sterker nog: ik had nog nooit seks gehad. Stilte en verbazing. “Ben je christelijk, ofzo?”

In het half uur dat volgde hingen ze aan mijn lippen. Daar zat ik dan, met m’n goede gedrag. Stotterend lepelde ik op wat ik ooit had gelezen in de christelijk voorlichtingsboekjes. “Seks is het meest intieme en mooie wat ik een ander kan bieden en dat wil ik niet aan de eerste de beste weggeven. Het is een briljant systeem dat God heeft bedacht. Je kunt ontzettend van seks genieten als je het goed gebruikt, zoals beschreven in de Bijbel: binnen een veilige relatie en met de belofte om elkaar trouw te blijven. Net zoals je koffie het beste smaakt als je de aanwijzingen van de fabrikant in de gebruiksaanwijzing volgt.”

Nog meer stilte en verbazing. Dus probeerde ik het over de wetenschappelijke boeg te gooien. Ik zat tenslotte niet voor niets in een collegezaal. Ik zei dat als je seks hebt met iemand, er heel veel oxytocine vrijkomt. Een stofje dat ervoor zorgt dat je je aan iemand hecht. Dat seks dus enorm verbindt en dat als je na seks weer uit elkaar gaat, je je heel leeg en eenzaam kunt voelen. Want er kleeft iets van jezelf aan die ander en dat krijg je nooit meer terug.

Tot zover de theorie. De praktijk lag net iets anders. Ondertussen had ik een christelijk vriendje gekregen en had ik - je gelooft het niet - ook gewoon te maken met hormonen en aantrekkingskracht. Hoe zekerder ik wist dat ik mijn prins op het witte paard had gevonden, hoe lastiger het bleek om mijn geweldige voornemen om met seks te wachten tot het huwelijk in stand te houden. We hadden seks voor het huwelijk en het smaakte naar meer. Toch hadden we allebei de bijsmaak ‘eigenlijk is het beter om te wachten tot het huwelijk’ en dat probeerden we dan ook een paar keer. Met de nadruk op ‘probeerden’. 

Na zes jaar verkering stapten ik en mijn prins in het huwelijksbootje. Eindelijk was de seks ‘legaal’. Niet dat de seks er anders van is geworden, het smaakte nog steeds naar meer. Ook al had ik seks bewaard voor één persoon, toch voelde ik me ergens schuldig. Misschien omdat ik het altijd anders had geleerd en ik mijn ouders had teleurgesteld. Misschien omdat ik ergens wel wist dat Gods gebruiksaanwijzing er niet is om ons te pesten, maar omdat hij als maker weet hoe seks het beste smaakt. Ik had het kopje koffie al onder het apparaat vandaan had getrokken, terwijl die nog niet helemaal was doorgelopen.

Hoe anders mijn studiegenoten en ik er ook over dachten: ik vond het een verademing om zo open over seks te kunnen praten met mijn niet-christelijke studiegenootjes. Iets waar wij jonge christenen zeker een voorbeeld aan kunnen nemen. Het omgekeerde gebeurde ook: een studente die altijd zo hard had opgeschept over haar one-night-stands, zei dat ze de manier waarop ik over seks sprak, als iets ontzettend kostbaars, nooit eerder had gehoord en dat ze er zeker door was gaan nadenken. Vanavond had ze weer een date. En dit keer, had ze zichzelf voorgenomen, zou ze alleen voor écht goede koffie gaan. 

Charlotte van Egmond maakte samen met Marnix Haak voor BEAM / 3LAB een documentaire over seks & jong trouwen. Bekijk hem hieronder. 


Menu
Ads for you!

Hi you!

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Thanks a million!

Sluiten