Bijna 75 procent van de vrouwen lukt het niet of met veel moeite om klaar te komen tijdens seks. Wij vroegen ons daarom af: is het krijgen van een orgasme aan te leren? Een seksuoloog geeft antwoord.

Is het krijgen van een orgasme aan te leren?

Een seksuoloog geeft antwoord

Bijna 75 procent van de vrouwen lukt het niet of met veel moeite om klaar te komen tijdens seks. Wij vroegen ons daarom af: is het krijgen van een orgasme aan te leren? Seksuoloog en psycholoog Eveline Stallaart van ESSH geeft antwoord. 

Is het krijgen van een orgasme aan te leren?
"Jazeker, een orgasme is aan te leren. Door middel van masturbatie kun je dit (beter) onder de knie krijgen. Een schuldgevoel werkt hierbij averechts, dat kan lust en opwinding juist afremmen. Masturbatie is een van de meest natuurlijke activiteiten en is ook nog eens goed voor de gezondheid. Dus ga op onderzoek uit hoe dit voor jou kan lukken en geniet!"

Tips voor een orgasme
1Het belangrijkste is dat je ontspannen bent. Als je je geïrriteerd, gespannen of moe voelt, lukt het niet. Hoe hard je dit ook probeert. Dus stop met nadenken en sta open voor seksuele prikkels. Neem bijvoorbeeld een warme douche en zet lekkere muziek op. Schuif negatieve gedachten aan de kant, vergeet kwaaltjes, ontspan en geniet.

2

Fantaseer en geef je hieraan over. 80 procent van een orgasme begint in het hoofd, dus zonder verbeelding en fantasie geen orgasme. Iedereen heeft wel eens seksfantasieën, maar soms moet je je wat extra inspannen om zoiets op te roepen. Het lezen van bijvoorbeeld een opwindend boek kan helpen. Ook het kijken naar een erotisch filmpje. Bedenk wat jij ultiem spannend vindt, alles mag in gedachten, maar ook niets is vreemd.  Is je lichaam niet in een opgewonden staat, dan zal aanraking van de clitoris en de vagina niet opwindend aanvoelen. Dan kan de aanraking irriteren en zelfs pijn doen. 

3Ken jezelf. Ga op zoek naar de beste manier om je clitoris te stimuleren. Wat vind jij fijn? De schaamlippen zelf zijn soms ook al heel gevoelig. Sommigen vinden stimulatie fijner met een stukje stof ertussen zodat het niet té gevoelig is en soms net wat opwindender aanvoelt. Geef je vervolgens over aan wat je voelt en probeer er geen controle over te houden. Dan komen we dus weer terug bij tip 1: ontspan. 

4Een vibrator kan ook helpen. De continue en gelijkmatige trillingen van een goede vibrator kunnen je tot een orgasme brengen. Hierbij zijn bovenstaande tips ook erg belangrijk.

5Pas als masturbatie lukt, dan kun je het gaan proberen met je partner. Vooral ontspanning en 'uit je hoofd' blijven zijn hierbij belangrijk. Niet focussen op het orgasme 'op zich', maar gewoon lol hebben. Het is leuk als het lukt, maar geen ramp als het niet lukt. Volgende keer beter. Je instelling en gedachten zijn bijna het belangrijkste voor het slagen. Als je deze dingen blijft toepassen gaat het zeker (een keer) lukken!

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten