Waarom het belangrijk is om aanstaande woensdag te stemmen

We hebben 100 jaar kiesrecht, use it!

stemmen-woensdag
nito100Getty Images

Aanstaande woensdag, 20 maart, mogen we weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Denk je nu stiekem: oh, ik moet toch even googelen wat dit ook alweer precies inhoudt? Geen zorgen. We leggen uit waarom de stemming belangrijk is.

Leden
Woensdag kiezen we de leden van Provinciale Staten. Dit zijn de volksvertegenwoordigers van de twaalf provincies. Het aantal leden hangt af van de grote van de provincie, zo heeft Noord-Holland 55 zetels, terwijl Groningen er 43 mag vergeven. Dit orgaan controleert ook de Gedeputeerde Staten, oftewel: het dagelijkse bestuur van je provincie.

Eerste Kamer
Misschien wel het allerbelangrijkste, de PS kiest de leden van de Eerste Kamer. Door te stemmen woensdag, heb je invloed op de samenstelling van dit orgaan. De Eerste Kamer is de controleur van de regering, ze bespreken wetsvoorstellen en kunnen vóór of tegen stemmen.

Partijen
Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen, stem je woensdag ook op een lid uit een partij. Niet alle partijen doen in elke provincie mee. Op de website van Kiesraad kun je bekijken welke partijen zich in jouw provincie verkiesbaar stellen.

Waterschapsverkiezing
Je hebt ook een stempas voor de waterschapsverkiezing ontvangen. Deze verkiezing vindt tegelijkertijd plaats. Bij de waterschapsverkiezingen stem je voor het algemeen bestuur van een waterschap. Ze controleren onder andere dijken, het zwemwater en zuiveren ons afvalwater. Je kunt de waterschappen een beetje vergelijken met de provincies, alleen zijn het er geen 12 maar 22.

Stemmen
We hebben nu officieel 100 jaar kiesrecht, waarom zou je dit niet gebruiken? Mocht je nog twijfelen over je keuze, de online Stemwijzer kan je helpen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Power