Glamour's Zoé: 'Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik hiervan schrik'

I can’t breathe – deze woorden staan in mijn geheugen gegrift

world reacts to george floyd death
Dan KitwoodGetty Images

Het is dinsdag 26 mei 2020, zoals iedere andere ochtend open ik Instagram en mijn oog valt op een reeks schokkende beelden. En dan is het woord ‘schokkend’ een understatement.

George Floyd

Te zien is hoe de Afro-Amerikaanse George Floyd de avond ervoor (Amerikaanse tijd) op de grond ligt, omringd door niet één, niet twéé, maar vier agenten. Waarvan Derek Chauvin geknield op George’s nek zit, acht minuten en zesenveertig seconden lang, zo blijkt uit het politierapport. Chauvin kijkt ijzingwekkend emotieloos, met handen in zijn zakken en al, de camera in – alsof hij ervan geniet. Alsof het normaal is, alsof het niet zijn eerste keer is, alsof hetgeen waar hij zijn gewicht op laat rusten niets waard is. Inhumaan. Niet veel later stuit ik op de volledige video van George, waarin wij de getuigen zijn van zijn allerlaatste momenten. De momenten waarop hij hulpeloos op de grond ligt en smeekt om zijn moeder, de agent smeekt om van hem af te gaan. I can’t breathe, waren zijn laatste woorden. I can’t breathe – deze woorden staan in mijn geheugen gegrift.

8:46

De dood van Floyd komt daags na het bericht over Ahmaud Arbery, een Afro-Amerikaanse jogger die op klaarlichte dag werd doodgeschoten en Breonna Taylor, een Afro-Amerikaanse medisch hulpverlener die in haar eigen huis werd gedood na een politie-inval. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want the list goes on. Dit nieuws deed iets met mij, er knapte iets in mij. Ik ben boos, ik voel pijn, ik voel een emotie die ik niet onder woorden kan brengen. Het aanzicht van de zoveelste person of color, die in koelen bloede wordt vermoord maakt mij ziek. Toch lijkt is het in de Verenigde Staten inmiddels genormaliseerd. Neem Amy Cooper, die afgelopen maand de politie in volledige hysterie opbelt, omdat ze “werd bedreigd” door een Afro-Amerikaanse man. Christian Cooper, is zijn naam. Enkel omdat hij de vrouw verzocht om haar hond aangelijnd te houden, omdat dat verplicht was in het betreffende gebied in Central Park.

'Ik ben boos, ik voel pijn, ik voel een emotie die ik niet onder woorden kan brengen'

Of Tom Austin die de politie belde toen drie zwarte mannen met recht gebruik maakten van de sportschool in hun gebouw. Zij hoorden daar niet thuis, volgens hem. Ben ik geschrokken van deze beelden? Ik zou liegen als ik zou schrijven dat dat het geval was, want dat ben ik niet. Het is heel evident dat deze mensen er blind vanuit gingen dat de politie aan hun zijde zou staan, en geen rekening hielden met de realiteit waar elke zwarte man zich iedere dag van bewust is: schuldig, tenzij het tegendeel is bewezen. En vergis je niet, ook dit is een pandemie. Wat er op het moment in Amerika gebeurt, is geen ver-van-je-bed-show, maar ook Nederland heeft een racismeprobleem.

Pandemie

Jacob Frey, de burgemeester van Minneapolis, de stad waarin Floyd werd vermoord, reageerde verbijsterd op de beelden. ‘Zwart zijn in Amerika zou geen doodstraf moeten zijn.’ De protesten en demonstraties als resultaat van de moord op George Floyd in Minneapolis zijn ongenadig. Mocht je denken, “Ja, maar waarom kan er niet vreedzaam geprotesteerd worden”, dan legt Trevor Noah het je graag nog een keer uit. De opstand komt onder meer als een reactie op de zoveelste moord door police brutality op een zwarte man. A riot is the language of the unheard, zei Dr. Martin Luther King eerder.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Nog niet overtuigd? Bekijk dan onderstaande video.

This content is imported from TikTok. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Knijp je ogen niet toe voor de manieren waarop racisme sluimert in onze samenleving, kom uit je bubbel. Luister naar de ervaringen van people of color. Trek je mond open op social media én in reallife; let’s get uncomfortable, want alleen door het probleem aan te kaarten, kunnen we verandering teweegbrengen. De strijd is namelijk nog niet gestreden, want in de woorden van Will Smith: ‘racism isn’t getting worse, it’s getting filmed’.

Daarom, van ons voor jou: dit kan je écht doen tegen racisme.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Power