Introvert zijn: wat houdt het in en wat zijn je krachten?

"Introverten zijn wetenschappelijk gezien de perfecte leiders"

clear mind is calm mind
surreal studiosGetty Images

In de wereld van nu val je het beste op wanneer je van je laat horen. Zeggen wat je denkt en on the spot reageren op dingen zorgt ervoor dat mensen je zelfverzekerd vinden en je serieus nemen. Maar wat als dit niet in je aard zit en je liever dingen honderd procent zeker weet voordat je er uitspraken over doet? Dit komt vaak voor bij introverte mensen, waar ik er één van ben.

Krachten introverte mensen

Dat introverte mensen wat meer op zichzelf zijn, betekent niet dat ze minder zelfverzekerd zijn of minder serieus genomen moeten worden. De krachten van introverte mensen liggen op andere vlakken, die minstens zo nodig en belangrijk zijn als die van extraverte, out going mensen.

Introvert of extravert

Vóór ik dieper inga op de krachten van introverte mensen, is het handig om te weten wat het verschil is tussen een introverte en extraverte persoonlijkheid. Laat ik voorop stellen dat je nooit honderd procent introvert of extravert bent, je bent altijd iets meer van het één of van het ander. Als je het gevoel hebt dat je wel precies in het midden zit, dan wordt dat ook wel ambivert genoemd.

In de kern gaat het er om dat een extravert persoon zijn energie uit iets anders haalt dan een introvert persoon. Waar een extravert persoon energie haalt uit andere mensen, krijgt een introvert persoon dit juist uit zichzelf. Een extravert iemand laadt dus echt op van interactie met anderen en de bijbehorende prikkels, terwijl een introvert zich al snel overwhelmed voelt bij prikkels en echt tijd voor zichzelf nodig heeft (bijvoorbeeld met een boek of serie op de bank, of door een eindje te gaan wandelen).

Introvert zijn is een talent

In een wereld waarin alles er op gericht lijkt te zijn om naar buiten te treden, is het juist een talent om een beetje tegengas te geven en toe te geven aan het gevoel dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Wanneer je stopt met jezelf vermoeien door elke keer maar te doen alsof je extravert bent, terwijl je dit eigenlijk niet bent (en het je dus enorm veel moeite kost) zal je merken dat de 'introverte' momenten die je jezelf gunt ervoor zorgen dat je veel energieker (en vaak ook vrolijker) in het leven staat. Deze keuze maken getuigt ervan dat je voor jezelf kiest en dat is een kracht. Creatievelingen zijn niet voor niets vaak wat meer op zichzelf. Zo kunnen ze hun ideeën tot in de puntjes uitdenken en daarna met de meest bad ass oplossingen komen voor de moeilijkste problemen. Iets wat we zeker kunnen gebruiken in de wereld!

Introvert is niet verlegen

Introvert zijn wordt vaak verward met verlegen zijn. Dit komt omdat introverten grote mensenmassa's vermijden en het niet erg vinden om alleen te zijn. In sommige gevallen zijn introverten ook verlegen, maar vaak ook niet. Small talk is voor een introvert vaak wel lastig, maar als je eenmaal aan de praat raakt over een onderwerp dat een 'innie' wel interesseert, dan zijn ze niet te stoppen. Dan zijn ze in hun element, weten ze wat ze kunnen verwachten van het gesprek en komen ze niet voor verrassingen te staan. De ideale situatie voor een introvert.

Introverten als leiders

Susan Cain, een Amerikaanse schrijfster, beweert zelfs dat introverten wetenschappelijk gezien de perfecte leiders zijn. In haar TED Talk, waarin ze het heeft over de kracht van introvert zijn, legt ze uit dat er verschillende grote, introverte leiders zijn die allen op hun eigen, bedachtzame manier de wereld hebben veroverd. Meestal zijn het volhouders met grote kennis van zaken, want vóór ze iets doen willen ze het tot in hun tenen begrijpen. Risico's worden daarom ook grondig geanalyseerd en zelden handelen deze leiders impulsief. Bill Gates, Eleanor Roosevelt, Albert Einstein en Barack Obama zijn hier de belangrijkste voorbeelden van.

16 personalities test

Nieuwsgierig of jij nu juist een introvert of extravert bent? Hier kun je makkelijk achter komen door een test te doen. Er zijn verschillende testen te vinden op internet, maar de meest interessante is naar mijn mening de 16 personalities test. Dit is een test waarin je ongeveer vijftig stellingen moet beantwoorden. Hier komt uiteindelijk je persoonlijkheidstype uit. Begint deze met een I, dan heb je meer introverte persoonlijkheidskenmerken en wanneer deze begint met een E, dan - je raadt het al - trek je meer naar de extraverte kant. Wat extra leuk is aan deze test is dat je ook kunt zien welke beroemdheden hetzelfde type hebben (zo weet ik nu bijvoorbeeld dat ik hetzelfde persoonlijkheidstype als Alicia Keys, Johnny Depp en William Shakespeare heb. Good to know).

Introverten vullen extraverten aan en andersom

Wat het allerbelangrijkste is om in je achterhoofd te houden, is dat er geen goed of fout is. De wereld heeft alle persoonlijkheidstypes nodig, want het ene vult het andere aan. Het zou dan ook fantastisch zijn als we voor onszelf allemaal een omgeving kunnen creëren waarin we ons fijn en op ons gemak voelen. Introverten met wat minder prikkels en extraverten met wat meer, zodat we allemaal optimaal in onze kracht kunnen staan en onze kwaliteiten zo goed mogelijk tot recht komen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Power