Alles over beleggen: van aandelen tot beleggingsfondsen

Beleggingsgeld is voor de lange termijn, zoals een pensioen

financial risk
Francesco Carta fotografoGetty Images

Beleggen ingewikkeld? Alleen iets voor rijkelui, beurstijgers of later? Nee joh. Glamour legt uit hoe je ermee zou kunnen beginnen. Weet ook dat beleggen risico's met zich meebrengt. Keep that in mind! Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen.

Heb jij spaargeld op je rekening staan en zie je dit niet echt groeien vanwege de huidige historisch lage spaarrente? Een steeds populairder alternatief is beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren. Met beleggen zet je je geld aan het werk met als doel dit te laten groeien. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van aandelen, waarvan jij denkt dat ze straks meer waard worden, zodat je ze later met winst kan verkopen.

Klinkt als sparen, maar dat is het niet. Het grote verschil tussen sparen en beleggen is het risico én rendement. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement a.k.a. de opbrengst van een belegging, ligt ook hoger. Gevalletje: wikken en wegen.

Goed om te weten: je hoeft niet iedere maand hetzelfde bedrag te beleggen. Beleggen kan op een flexibele manier met periodiek beleggen. Je kiest zelf hoeveel en of je per maand, kwartaal of een andere periode belegt. Bonus? Je stapt zo ook nooit op het verkeerde moment in. Je spreidt je inleg namelijk altijd over een langere periode. Plus: zo heb je minder last van koersschommelingen.

Waarin kan je beleggen?

Beginnen met beleggen? De drie bekendste manieren zijn beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. Hierbij een korte toelichting op alle drie de manieren.

1. Beleggen in beleggingsfondsen
In een beleggingsfonds, in feite een ‘verzamelpunt’ voor beleggers, wordt het geld van meerdere beleggers samen belegd. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een expert. Ook wel fondsmanager genoemd. Het verschilt per fonds waarin belegd wordt. Bij RobecoSAM Smart Energy Fund beleg je bijvoorbeeld in de toekomst, namelijk in slimme energietoepassingen. En bij Robeco Sustainable Global Stars Equities Fund - het oudste beleggingsfonds van Nederland - beleg je wereldwijd in 30 tot 40 bedrijven, die zich onderscheiden door een hoge winstgevendheid en duurzame bedrijfsvoering. Take your pick.

Voor welk beleggingsfonds je ook kiest: het rendement van een beleggingsfonds bestaat uit dividend en koerswinst.

2. Beleggen in aandelen
Dit is waar de meesten aan denken wanneer het gaat over beleggen: investeren in aandelen. Aandelen spreken bij veel mensen tot de verbeelding: je koopt een 'stukje' van een bedrijf en bent dan mede-eigenaar. Dit betekent dat je meedeelt in de winst van het bedrijf wat als dividend aan je uitgekeerd kan worden. Ook kan de koers van het aandeel stijgen, waardoor je winst maakt op je belegging. Staat de koers op de beurs lager? Dan spreek je van koersverlies.

Kleine kanttekening: het bestuur van een organisatie bepaalt op welke datum het dividend, in geld of in aandelen, wordt uitgekeerd.

3. Beleggen in obligaties
Een stuk minder bekend, maar wel degelijk erg interessant is het beleggen in obligaties. Een obligatie is een soort lening aan een overheid of bedrijf. In ruil voor die lening krijg je rente. Obligaties hebben een einddatum. Op deze datum krijg je je uitgeleende geld terug. In de tussentijd kan je obligaties ook kopen en verkopen via de beurs. Ook voor obligaties wordt er bij de handel op de beurs een koers gehanteerd.

De vergoeding voor het uitlenen van geld, de rente, wordt meestal periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) uitgekeerd en wordt couponrente genoemd. In het algemeen geldt: hoe hoger de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligatie, hoe lager de couponrente. Zo is geld lenen aan de overheid over het algemeen minder riskant dan aan een bedrijf dat in moeilijkheden verkeert en betaalt de overheid dus een lagere couponrente.

Rest alleen nog de vraag: hoe weet je waar je in moet beleggen? Er is helaas niet één beleggingsproduct dat altijd en voor iedereen de slimste keuze is. Hoeveel risico je kan en wilt nemen, hangt af van je persoonlijke situatie.

Vuistregels

Beleggen kan iedereen, zegt Janneke Willemse – auteur van het boek Blondjes Beleggen Beter, in een interview met Het AD. ''We hebben allemaal geleerd om te sparen, maar zijn vaak niet opgevoed met beleggen.'' En daar moet maar eens verandering in komen, vindt de beleggingsexpert.

Stappenplan

Met onderstaand stappenplan helpt Willemse de beginnende belegger op weg.

Stap 1: Maak een plan voor De Rest Van Je Leven
Om te beginnen is het belangrijk jouw persoonlijke financiële situatie en doelen in kaart te brengen (déze apps gaan je op weghelpen!). Want zonder plan kom je nergens, ook niet bij succesvol beleggen. To do: maak een financieel overzicht.

Stap 2: Verdeel je geld over verschillende doelen
Als je eenmaal dit overzicht hebt, kun je uitzoeken welk deel je gaat sparen en welk deel je gaat beleggen. "Wat mij betreft, kun je het beste sparen en beleggen tegelijk," zegt Willemse. En daar heeft ze een punt, in het geval van sparen is de rente zo laag dat je zeker bent dat je er nauwelijks iets op verdient.

Stap 3: Kies je vorm van beleggen
Willemse onderscheidt twee vormen van beleggen. ''De makkelijkste manier is een ETF kopen.'' Een ETF (exchange traded fund), ook wel indextracker genoemd, is een beleggingsfonds dat een bepaalde (beurs)index volgt en zo in alle bedrijven investeert die in die index voorkomen. Er zijn tal van soorten waaruit je kunt kiezen, van een ETF die de Amsterdamse beurs (AEX) volgt tot ETF’s die alleen in één specifieke bedrijfssector of grondstof investeren. Of alleen in bedrijven met vrouwen in topfuncties (aanrader!). ''Heb je eenmaal een ETF gekozen, dan heb je er bijna geen omkijken meer naar. Je hoeft dan enkel nog maandelijks geld over te maken om je investering te verhogen.''

De andere optie is zelf specifieke bedrijven uit te kiezen waarin je wilt investeren. ''Als je voor deze optie gaat, is het wel belangrijk dat je het bedrijf een beetje leuk vindt. Ik heb bijvoorbeeld aandelen in Netflix, want dat vind ik een interessant bedrijf. Ik denk na over vragen als: vind ik de content goed die ze maken? Denk ik dat het aanbod in series en films beter is dan het nieuwe Disney+?''

Stap 4: Open een beleggingsrekening
Heb je eenmaal de vorm gekozen, dan is het tijd om een beleggingsrekening te openen. Shit is getting real. Daar maak je vervolgens geld naar over waarmee je aan- en verkopen kunt doen. Je kunt ervoor kiezen zelf een rekening te openen bij een bank of een broker (zorg dat hij of zij geen Jordan Belfort, beter bekend als The Wolf of Wall Street is). Een broker is een instelling of persoon die voor anderen handelt of handelingen uitvoert op de beurs.

Stap 5: Doe je eerste belegging
Nu kun je beginnen met je eerste belegging. Willemse: ''Het is belangrijk om voorzichtig te beginnen met een voor jou klein bedrag.'' Dat kan voor iedereen anders zijn. ''Wat mij betreft is er geen ondergrens. Het gaat erom dat het een bedrag is dat je over hebt, dat je niet mist als het er niet is.'' Verder is het volgens de beleggingsexpert belangrijk om te spreiden. ''Niet te veel in één keer kopen, maar afwachten en langzaam opbouwen.''

Stap 6: Houd een beleggingsdagboek bij
Bij het kopen van individuele aandelen raadt Willemse aan een beleggingsdagboek bij te houden. ''Daarin kun je opschrijven waarom je hebt besloten een aandeel te kopen, dan wel te verkopen. Zo kun je achteraf nog je denkstappen nagaan.''

Stap 7: Onderhoud je portefeuille
Eenmaal begonnen is het een kwestie van je portefeuille bijhouden. Maar je hoeft echt niet elke dag naar koersen en percentages te kijken. ''Sterker nog: het is beter als je er niet zo veel naar kijkt. Anders maak je jezelf gek, omdat je denkt dat je steeds een nieuwe beslissing moet nemen. Je kijkt toch ook niet elke dag naar je spaarrekening?''

Thank you, Janneke! Tot slot: de beste manier om te leren beleggen is door het op een laagdrempelige manier uit te proberen. Begin eens met een belegging van 100 euro. Zo kun je kijken of het iets voor jou is, zonder dat je gelijk al je spaargeld hoeft in te leggen.

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk