De risico's van beleggen: dit moet je weten voor je eraan begint

Rendement, risico en kosten: daar draait het om bij beleggen

euro currency symbol
Daniel GrizeljGetty Images

Als je besluit om te gaan beleggen (lees hier nog effe alle ins and outs van beleggen), is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Oftewel: je hebt je research gedaan, je hebt je finance life in kaart gebracht en weet in welk vorm je wil beleggen. Beleggen kan meer opleveren dan sparen, zeker als je voor langere tijd belegt. Maar dat is deels de beloning voor het feit dat je belegging op korte termijn niet alleen meer, maar ook minder waard kan worden. Je hebt namelijk zelf invloed op de risico’s die je loopt. Bedenk daarom voordat je gaat beleggen óók wat je doelstellingen, mogelijkheden en verwachtingen zijn.

Vraag jezelf het volgende af: ben ik bereid om risico’s te lopen (lees: mijn cash kwijt te raken)?; Kan ik mijn geld voor langere tijd missen (lees: ik ben zeker van mijn inkomsten het komende jaar, dus ik kan mijn vaste lasten betalen)?; Beleg ik om mijn inkomen aan te vullen of wil ik een vermogen opbouwen voor later (remember: beleggingsgeld is voor de lange termijn, zoals een pensioen, dus bedoeld voor geld dat je nú hebt en kan spenden).

Met spreiden beperk je de risico’s

Het belangrijkste dat je kunt doen om risico’s te beperken, is je beleggingen spreiden. Waarom? Easy, dan spreid je ook de risico’s. Je kunt beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategorieën (zoals: beleggingsfondsen, aandelen, obligaties en onroerend goed). Maar ook daarbinnen kun je spreiden. Zo kun je aandelen kopen uit verschillende sectoren of obligaties met verschillende looptijden.

De risico's per beleggingscategorie

De ene beleggingscategorie is risicovoller dan het andere. Daarom is het verstandig om je in deze risico's te verdiepen voordat je erin gaat handelen. In het geval van beleggingsfondsen loop je bijvoorbeeld risico op koersschommelingen, so called koersrisco. De waarde van een beleggingsfonds kan dalen als de waarde van de beleggingen in het fonds daalt. Wanneer je belegt in aandelen en het bedrijf (waarvan je aandelen hebt gekocht) gaat failliet, dan heb je geen enkele garantie dat je jouw geld terugkrijgt. De aandelen kunnen in dat geval niets of weinig waard zijn. Je verliest dan (een deel van) je inleg. Dit noem je debiteurenrisico. Mocht je kiezen voor beleggen in obligaties dan kan het onder andere zo zijn dat de rente op de kapitaalmarkt stijgt, normaliter daalt dan de beurskoers van de obligaties en omgekeerd. Staat bekend als renterisco.

ING heeft een fijn overzicht van de risico's per beleggingscategorie gemaakt, check it out.

Beleggen voor een langere periode

Als je kijkt naar koersen over een korte periode dan gaan koersen omhoog en omlaag. Maar hoe langer je belegt, hoe groter de kans wordt dat de actuele koers hoger is dan je aankoopkoers. Het risico dat je een deel van je inleg kwijtraakt, wordt dan dus steeds kleiner.

Wees daarom geduldig! En – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen – beleg alleen met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Zó voorkom je dat je beleggingen moet verkopen op een moment dat ze minder waard zijn dan wat je ervoor hebt betaald. Zorg ervoor dat je voor (on)voorziene uitgaven spaargeld achter de hand hebt.

Gebruik de risico-indicator

De risico-indicator is een handig hulpmiddel om de risico’s van beleggingsfondsen in te zien én te vergelijken. Met de risico-indicator kun je het risico van een beleggingsfonds inschatten. En vergelijk hiermee ook beleggingsfondsen van verschillende aanbieders met elkaar. Lees hier meer over de risico-indicator.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk