Een dagboek bijhouden: wat zijn de voordelen en hoe begin je?

Dit momentje me-time werpt vruchten af, geloof mij maar

old antique ink pen
Yulia ReznikovGetty Images

Al sinds ik klein ben, word ik gefascineerd door het bijhouden van dagboeken. De boekenreeks Hoe Overleef Ik waarin hoofdpersonage Rosa haar hele leven bijhield in dagboeken vond ik fantastisch en sindsdien probeer ik de kunst van het dagboek schrijven te ontdekken. 'Probeer ik,' ja. Het is mij nog nooit langer dan twee weken gelukt om elke dag op te schrijven wat er in mijn hoofd omgaat of hoe mijn dag is geweest.

Maar áls ik het doe, merk ik dat ik me fijner voel, alsof alles in mijn hoofd net wat beter op een rijtje staat en ik meer ruimte heb om na te denken over andere dingen. Ik heb de voordelen en tips op een rij gezet om jou - en mijzelf - te motiveren om dat dagboek toch weer op te pakken en gewoon te beginnen met schrijven.

Herinneringen

Wanneer je elke avond opschrijft hoe je dag was, wat je hebt meegemaakt en wat je gedachtes waren, heb je de herinneringen die je dagelijks maakt allemaal op een rijtje. Hoe leuk is het om later terug te lezen waar je je in de zomer van 2018 mee bezighield? Of hoe je het rampjaar dat 2020 heet doorkwam? Als je regelmatig een dagboek bijhoudt, heb je uiteindelijk je fijnste, mooiste of meest indrukwekkende herinneringen op papier staan om terug te lezen.

Leer jezelf beter kennen

Door elke dag op te schrijven wat er in je hoofd omgaat kom je er steeds beter achter waar je de hele dag over nadenkt en hoe jij dingen ervaart. Je houdt jezelf als het ware een spiegel voor. Je leert jezelf daardoor steeds beter kennen - en dat is iets heel waardevols. Zo weet je steeds beter wat je bezighoudt, wat je waard bent en wat je aankan.

Creatief

Een dagboek is er niet alleen om in te schrijven, je kunt er zoveel meer mee doen! Sommige mensen gebruiken het als een knutselboek, of plakken er dagelijks foto's in. Je kunt daar ook nog eens stukjes bij schrijven. Of je kunt iedere dag iets anders in je dagboek bijhouden: de ene keer een gedicht, de andere keer een tekening. Get that creativity flowin'!

Opluchting

Vooral in periodes dat het even niet zo lekker gaat is het fijn om alles op te kunnen schrijven. Dit werkt opluchtend. Net alsof je het tegen je beste vriendin vertelt: je kunt alles zeggen wat je wil. Dat is ook wel eens fijn. Je schrijft het als het ware van je af en daardoor verwerk je dingen beter en ontstaat er meer ruimte in je hoofd voor positiviteit. Dit trucje werkt ook als je veel piekert: het werkt ontspannend om je hoofd leeg te maken door middel van schrijven. Dit zal de eerste keer nog niet perfect lukken, maar onthoud; oefening baart kunst!

Dankbaarheid

Dagelijks stukjes opschrijven kun je ook goed combineren met het bewust worden van de dingen waarvoor je dankbaar bent. Maak bijvoorbeeld elke keer dat je een stuk in je dagboek schrijft ook een lijstje van vijf dingen waarvoor je die dag dankbaar bent. Hierdoor voel je je een rijker mens, geloof mij maar!

Minder stress

Tijdens het schrijven in een dagboek ga je even helemaal op in je eigen wereld. Wanneer je merkt dat je plezier krijgt in het schrijven en geniet van het geluid van pen op papier, dan zorgt dat voor ontspanning. Eventjes afblazen en genieten van een rustmomentje. Heerlijk!

Tips bijhouden dagboek

Klinkt allemaal goed, toch? Als je een dagboek wil bijhouden, is het de kunst om vol te houden. Ik heb wel eens ergens gelezen dat het dertig dagen duurt voordat je iets echt in je systeem hebt. Probeer het dus minstens een maand vol te houden. Met deze tips gaat het daarna (hopelijk) makkelijker vanzelf.

Breng structuur aan

Door jezelf elke dag dezelfde vragen te stellen en het antwoord hierop op te schrijven in je dagboek geef je de moed minder snel op als je een dagje niet weet wat je op moet schrijven. Beantwoord bijvoorbeeld elke dag de vraag: Wat houdt mij bezig op dit moment?

Neem er een momentje voor

Probeer elke dag op hetzelfde moment even te gaan zitten om te schrijven. Zet er desnoods een wekker voor, zodat je er aan herinnerd wordt dat het weer tijd is om even in te checken bij jezelf en je gedachten op een rij te zetten.

Doe het gewoon

Het klinkt misschien suf, maar het is de meest effectieve methode: begin gewoon met schrijven. Wees niet te hard voor jezelf. Het hoeft niet perfect te zijn. Het feit dat je al de moeite neemt om je ideeën en dagelijkse gebeurtenissen goed op te schrijven zegt dat je bezig bent met je eigen welzijn en dat is op zichzelf al noemenswaardig. Weest trots op jezelf en probeer zo goed en zo kwaad als het gaat door te gaan. You can do it!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Power