De spaarrente is om te janken, maar waarom eigenlijk?

En: hoe wordt de spaarrente bepaald door de banken?

piggy bank for saving moneyhand holding money for savings and financial management
POJCHEEWIN YAPRASERT PHOTOGRAPHYGetty Images

De spaarrente, zie het als een vergoeding die banken betalen om over jouw spaargeld te beschikken, is – as we all know – om te janken. De prijs van geld wordt onder andere bepaald door vraag en aanbod. Gevalletje: als er veel vraag en weinig aanbod is, stijgt de prijs. Op dit moment is er een ruim aanbod, waardoor de rente laag, correctie: historisch laag is.

Maar waarom eigenlijk? Enne, hoe wordt de spaarrente bepaald? Om spaarrente uit te kunnen keren, moeten banken volgens Knab rendement maken op het spaargeld. Dat doen ze door een deel van het spaargeld te investeren in obligaties, hypotheken en consumenten- en bedrijfsleningen. Hoe hoger dat rendement, hoe meer ze kunnen vergoeden aan spaarrente. Make sense.

Bank in business

Goed om te weten: een bank moet ook een deel van het spaargeld aanhouden als buffer, goeie buffer horen we je denken (!), om de klanten die spaargeld willen opnemen te kunnen betalen. En dan hebben we het niet over een opname met een of twee nullen... Daarnaast moet de bank wel winst maken om verder te kunnen groeien en om klanten ook in de (nabije) toekomst te kunnen helpen. Dat zijn ook factoren die meespelen in de hoogte van de spaarrente.

Dat gezegd hebbende, er zijn ook verschillen in rentepercentages per bank. Zo heb je bij de LeasePlan Bank een spaarrente van maximaal 0,15%, bij Nationale Nederlanden een spaarrente van maximaal 0,07% en bij Knab een spaarrente van maximaal 0,06%. Klik hier voor een actueel overzicht van de spaarrentes. Hoe dat komt? Dit heeft onder meer te maken met de kosten die de bank zelf maakt. Een kantoor in iedere stad, van Amsterdam tot Ede, kost immers een stuk meer centen dan één kantoor en een online werkwijze.

De rol van de Europese Centrale Bank

De bank is verplicht om een bedrag aan cash a.k.a. liquiditeiten bij De Nederlandsche Bank (DNB) te stallen. Dit is geld dat direct vrijgemaakt kan worden voor – bijvoorbeeld – jou als klant, als jij besluit zuurverdiende spaarcenten op te nemen. Over dit geld betaalt een bank op dit moment een rente aan DNB.

De hoogte van deze rente wordt door de Europese Centrale Bank (ECB) bepaald. De ECB wil hiermee banken stimuleren om niet te veel geld bij DNB te stallen, maar om dit uit te lenen aan klanten en bedrijven. Deze klanten en bedrijven kunnen het geld dan uitgeven, waardoor onze economie groeit. In deze coronacrisis geen slecht idee. De ECB heeft bij het bepalen hiervan als doel om de inflatie onder de 2% te houden.

Spaarrente voor 2020

Hamvraag: levert het straks nog wél wat op om je geld op een spaarrekening te zetten? De rente die banken ontvangen op liquiditeiten van de DNB is nu negatief en de rendementen op investeringen zijn laag, dus de spaarrente blijft naar verwachting voorlopig ook nog laag. Leuker kunnen we het niet maken.

Misschien denk je nu dat sparen weinig zin heeft, we feel you! Toch blijkt dat veel mensen ondanks de lage rente doorsparen. Waarvoor? Om zo een buffer opbouwen, bijvoorbeeld voor een kapotte auto of laptop. Daarnaast kun je met spaargeld ook je doelen realiseren en dromen verwezenlijken (lees hier hoe Robin van haar hobby haar werk maakte).

Het klopt dat de rente nu minimaal is, maar je geld staat op een spaarrekening bij een solide bank wel veilig.

Tot slot: welk alternatieven voor sparen zijn er?

Er zijn meerdere alternatieven voor sparen. Denk bijvoorbeeld aan het extra aflossen van je hypotheek: zo bouw je vermogen op in stenen, waardoor uiteindelijk je woonlasten laag zijn. En dat wil je! Wat ook hot and happening is, je huis verduurzamen. Naast dat het geld bespaard kan het ook je huis in waarde verhogen. Mocht je je rijtjeshuis in de toekomst willen inruilen voor een – dream big – boerderij.

Ander alternatief? Beleggen. Met beleggen kun je makkelijk een hoger rendement halen dan met sparen, als je bereid bent de risico's te accepteren. Hier leggen we de ins and outs over beleggen nog even uit.

Of: ga als Creative Director Saskia voor een side hustle, zoals het resellen van tweedehands designerwaar. 'Ik krijg 0 rente op de bank, dit is mijn rente', aldus onze Sas.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk