Erin & eruit: zoveel spaart en spendt business coach Yaela

"Je kan enkel geld ontvangen als je ook bereid bent om te geven."

erin  eruit glamour
Sandra de Kuiper

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer kijken we in het kasboekje van business coach Yaela Raber.

Wie: Yaela Raber (36 jaar)
Beroep: Business coach
Salaris €10.000 bruto en €8000 netto
Woont in: Auckland, Nieuw-Zeeland
Huur: €3500
Boodschappen: €1000
Overig: €500 + 1000 voor de kids. Aan school, schoolspullen, kleding, activiteiten, etc.
Beauty en kleding: €200
Sparen: €1000
Uitgaan: €600
Goede doelen: €100-

Wat betekent geld voor jou?

"Geld betekent voor mij vrijheid en zekerheid. De wetenschap dat ik als ondernemer altijd zelf aan de knoppen kan draaien en zo kan zorgen voor meer inkomen, geeft me rust. Een soort veiligheid. Met dat geld gaan opties gepaard. Mogelijkheden en de vrijheid om mijn leven op een bepaalde manier in te richten."

Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

"Van mijn ouders heb ik enorm uiteenlopende, doch waardevolle lessen over geld meegekregen. Mijn moeder leerde me al jong dat geld niets waard is als je het uitgeeft om een bepaalde status uit te stralen. Voor mij geen ‘keeping up with the Jones’-mentaliteit. Mijn vader is een ondernemer in hart en nieren en leerde mij vanaf dag één dat alles maakbaar en mogelijk is als ondernemer. Ook heb ik van hem een robuuste werkmentaliteit meegekregen."

Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

"Ik ben momenteel meer aan het bouwen dan aan het sparen. Bouwen aan meerdere inkomstenstromen en bouwen aan een ‘pensioen’. Daarnaast probeer ik te sparen voor een aanbetaling voor een huis. Dat is hier in Nieuw-Zeeland vaak minimaal 20 procent van de koopsom."

Waar geef je graag je geld aan uit?

"Persoonlijke ontwikkeling, coaches en cursussen. Ik geloof dat er geen investering zo veilig is en zo een hoge return kan genereren als een investering in jezelf. Door continu te blijven investeren in mijn groei, groeit mijn business en omzet automatisch mee."

Heb je financiële doelen in het leven?

"Absoluut. Ik heb mijn vorige bedrijf (een marketing- & PR-bureau) van de keukentafel tot een miljoenenbedrijf gebracht. Ik wil met met huidige coaching business THE C.E.OHM ook weer de multiple 7-figures aantikken. Daarnaast heb ik een doel om in mijn digital affiliate business een bepaald niveau te halen waarbij je maandelijks een bonus van 10.000 uitgekeerd krijgt - voor altijd!. Deze maandelijkse betaling erven je kinderen later. Dat is één van mijn grootste financiële doelen."

Zien: de voor- en nadelen van het hebben van een creditcard

Wat is jouw geld/spaarmotto?

"It costs money to make money. Ik geloof niet in serieus geld verdienen zonder bereid te zijn serieus in jezelf en in je business te investeren."

Wat wil je je kind(eren) meegeven over geld?

"Dat geld een enorm handige en krachtige tool is, maar dat het niet meer dan dat is. Het zegt niets over wie je bent als persoon. Ook wil ik ze meegeven dat je enkel kan ontvangen als je ook bereid bent om te geven en dat ze altijd zelf achter de knoppen zitten als het gaat om hun financiële vrijheid. Die ondernemersmentaliteit zit er bij hen al vroeg in. Zo gaat mijn zoon geregeld op straat goochelen en komt hij soms met wel 50 Nieuw-Zeelandse dollars (ruim 28 euro) terug. En ik vond laatst een briefje van mijn 9-jarige dochter die omschreef dat ze graag een goede baan wilde of haar eigen bedrijf wilde starten zodat ze een erfenis voor haar kinderen kon achterlaten."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk