Erin & eruit: zoveel spaart en spendt online marketing expert Evelyne

"Ik geef graag geld uit aan persoonlijke ontwikkeling."

erin  eruit glamour
Sandra de Kuiper

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer kijken we in het kasboekje van Evelyne de Jong.

Wie: Evelyne de Jong (28 jaar)
Beroep: Blog- en Pinterestexpert. Heeft een online marketing bedrijf waarbij ze ondernemers leert bloggen als een baas aan de hand van zoekmachine optimalisatie, affiliate marketing (passief inkomen genereren) en Pinterest.
Salaris: Tussen €1.500 en €2.000 netto
Woont in
: Leusden (vlakbij Amersfoort)
Huur: €600 per maand
Boodschappen: €250 per maand
Overig: €150 per maand (aan telefoonrekening, autoverzekering, etc.)
Beauty + kleding
: €50 per maand
Sparen: €50 per maand
Uitgaan: €50 per maand
Goede doelen: "Op dit moment niet, maar als ik geld over heb, dan gaat dat naar het planten van bomen via Treesforall."

Wat betekent geld voor jou?

"Een maand geleden kwam ik tot de ontdekking dat geld eigenlijk een hele belangrijke rol in mijn leven heeft. Hoewel ik altijd goed met geld ben geweest in de zin dat ik bewust over uitgaven nadenk, had ik voorheen een slechte relatie met geld. Mijn ouders gebruikten geld vroeger als middel om mijn schoolprestaties te verhogen. Bijvoorbeeld door mooie spullen voor me te kopen als ik hoge cijfers haalde. Dat was hun middel om liefde te tonen, maar daardoor ging ik geld juist minder belangrijk vinden. Ik vind het belangrijker om de ervaringen die geld met zich meebrengen te waarderen. Denk aan een uitje met een goede vriendin of een avondje naar de bioscoop."

Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

"Mijn moeder heeft heel lang bij de bank gewerkt als regiomanager en ik kreeg al op jonge leeftijd een Penniemaat. Dat is een soort spaarpot voor kinderen die automatisch bijhoudt hoeveel cash geld je hebt. Daardoor ben ik sparen leuker gaan vinden en koppelde ik er al snel een doel aan. Zodra ik een idee had van wat ik wilde kopen, gaf ik daar mijn zakgeld aan uit. Bijvoorbeeld aan een nieuw spelletje op de Gameboy. Mijn opvoeding rondom geld was in die zin wel redelijk bewust: ik was bewust van wat ik met mijn eigen geld kon kopen en later ook bewust van wat mijn ouders allemaal voor mij kochten."

Wat kocht je van je eerste echte salaris?

"Van het eerste geld dat ik met mijn bedrijf heb verdiend, heb ik gouden oorbellen (van gerecycled goud) met een parel gekocht. Dit is een traditie die ik van mijn moeder heb overgenomen. Zij kocht ook sieraden van haar eerste eigen salaris. Deze traditie wil ik graag voortzetten."

Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

"Ja, groter kan eigenlijk niet. Ik wil op den duur een eigen huis kopen. Ik woon nu in een huurhuis. Er is niets mis met huren, maar ik voel wel een groot verlangen om een huis te kopen. Dan is het huis echt van mij en kan ik het helemaal inrichten zoals ik dat zelf wil."

Waar geef je graag je geld aan uit?

"Ik geef graag geld uit aan persoonlijke ontwikkeling. Denk aan boeken over hoe je je mindset kunt veranderen, maar ook cursussen. Ik ben leergierig en ambitieus, dus daar ben ik veel mee bezig. Verder geef ik graag geld uit aan nachtjes weg, het bezoeken van de bioscoop, het kopen van mooie sieraden, kappersbezoekjes en andere leuke uitjes."

Heb je financiële doelen in het leven?

"Een groepje ambitieuze vrouwen en ik hebben een omzetdoel vastgesteld: €100.000 omzet per jaar. Dat ga ik dit jaar niet halen, maar ik vind het een mooi doel om naartoe te werken. Ik daag mezelf graag uit. Ik zou dat extra geld willen gebruiken om een huis te kopen, mijn studieschuld af te lossen, mijn vriendinnen mee uit eten te nemen en te sparen voor de opleiding van mijn kinderen. Ook zou ik graag duurzame investeringen willen doen. Denk aan het bouwen van voedselbossen of aan het opleiden van kinderen met weinig geld in Nederland."

Wat is jouw geld/spaarmotto?

"Geef je geld bewust uit. Als ik niet bewust nadenk over waar mijn geld naartoe gaat, dan kom ik de maand niet door. Maar ook: waardeer wat je met geld kunt doen. Ik ben dankbaar voor de leuke en mooie dingen die geld kunnen opleveren."

Wat wil je je kind(eren) meegeven over geld?

"Als ik ooit kinderen krijg, dan wil ik ze meegeven dat geld niet het allerbelangrijkste is in het leven. Rijk zijn is leuk, maar alleen als je daarmee ook anderen helpt en je eigen doelen behaalt."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk