#GetEducated: Het delen van beelden van moord en geweld is geen activisme

Waarom wordt zwarte mensen niet dezelfde waardigheid in hun overlijden gegund als witte mensen?

waarom je geen beelden van moord moet delen
KENZO TRIBOUILLARDGetty Images

Eind mei kon je geen TV aanzetten of sociaal medium openen of je werd ermee geconfronteerd: de weerzinwekkende beelden van George Floyd die door zijn moordenaar, voormalig politieagent Derek Chauvin, tegen de grond werd gedrukt terwijl hij smeekte om zijn leven en vervolgens overleed. In 2014 heeft iedereen de video van Eric Garner gezien waarin hij 'I can't breathe' jammerde. In 1991 was iedereen bekend met de beelden van Rodney King die door de politie in elkaar geslagen werd. Destijds ontstond al een discussie: is het nodig om deze beelden te delen?

We zijn inmiddels bijna 30 jaar verder en we blijven die discussie keer op keer voeren. Met de komst van social media en telefooncamera's zien we meer en meer beelden, tot een punt dat ze haast niet meer te ontwijken zijn. Eind augustus werd onze tijdlijn overspoeld met de video van Jacob Blake die zeven keer in zijn rug werd geschoten door te politie toen hij naar zijn auto liep. Wat is het doel van deze video's en waarom worden ze massaal gedeeld? En waarom is het beter om het vooral níet te doen, ook al heb je er de beste bedoelingen bij?

Het delen van beelden van moord en geweld is geen activisme

Misschien denk je dat je iets bijdraagt door het delen van de beelden. Je denkt misschien dat het een goede manier is om awareness te creëren: 'Kijk nou eens wat verschrikkelijk, hoe ondenkbaar wat er hier gebeurt'. Ook al deel je het wellicht met de allerbeste bedoelingen: doe het niet. Waarom zijn de feiten niet genoeg? Waarom moet er keer op keer bewezen worden dat zwarte mensen niet liegen over de onterechte behandeling en geweld door politie?

Mensen van kleur zien in deze video's zichzelf, hun vaders, broers, zoons, dochters, vrienden, buren. "Blootstelling aan dit soort geweld kan enorme psychische schade aanrichten. De beelden zijn traumatiserend, en er kunnen plaatsvervangende trauma's optreden door het bekijken van deze beelden. Het kan nare herinneringen opwekken aan eigen ervaringen met de politie," vertelt Brian Smedley van de American Psychology Association tegen Insider. De beelden zouden zelfs PTSS kunnen veroorzaken bij zwarte jongeren.

Trauma porn

Ashlee Marie Preston schreef voor de Amerikaanse Marie Claire het artikel Sorry, Consuming Trauma Porn is Not Allyship: "Door het delen, liken of posten van video's van geweld tegen en moord van zwarte mensen draag je bij aan desensitisatie voor geweld naar zwarte mensen toe. Wanneer is de laatste keer dat je op Instagram een video zag van een wit persoon dat vermoord werd? Er zijn meerdere mass shootings geweest, maar er zijn geen viral foto's of video's van witte mensen die bij een moord hun laatste adem uitblazen. Waarom? Omdat hen waardigheid gegund wordt in hun overlijden, anders dan bij zwarte mensen."

Delen zorgt niet voor systematische verandering

Ja, de beelden van George Floyd hebben wereldwijd hordes mensen op de been gebracht om zich in te zetten voor Black Lives Matter. Zonder videobeelden hadden we niet geweten wat er met Ahmaud Arbery was gebeurd. Maar miljoenen views verder en – behalve wat ontslagen agenten – is er weinig écht veranderd in het systeem. En gezien soortgelijke beelden als sinds de jaren 90 massaal gedeeld worden, betwijfelen we of het delen van traumatiserende beelden de manier is om het te bereiken. Waarom zijn de beelden nodig om empathie of actie op te wekken bij witte mensen die hier niet zelf mee te maken hebben?

We hopen dat het inmiddels duidelijk is dat politiegeweld tegen zwarte mensen in Amerika de spuigaten uitloopt en dat racisme in de politiemacht een enorm en systematisch probleem is, ook hier. Van Breonna Taylors dood worden geen beelden verspreid, en toch wordt er gestreden voor Breonna's gerechtigheid (al wil het Amerikaanse rechtssysteem dat klaarblijkelijk nog niet geven). Herdenk de slachtoffers. Zeg hun namen. Steun hun nabestaanden. Als een van jouw naasten vermoord zou worden, zou je ook niet willen dat heel de wereld (inclusief jijzelf) die beelden keer op keer op keer onder ogen kreeg. Het is onmenselijk.

Wat kan ik wél doen

Instagram-accounts als The Fake Pan vertellen de verhalen van geweld tegen zwarte mensen, zonder beelden te tonen van hun dood. Ze doen dit aan de hand van stripverhaaltjes. Voorzie jezelf van goede, betrouwbare informatie. Onderneem actie, laat je stem horen, demonstreer en zet druk op mensen in machtsposities: dit kan zijn op je werk, bij je gemeente of de lokale autoriteiten. Vraag wat zij doen om racisme aan te pakken. Make noise en zorg dat ze ons niet meer over het hoofd kunnen zien. Verkies echte, systematische verandering boven sensatie.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated