Glamour's Lize: "Ik stond huilend voor de deur: 'Ze is zo ziek...'"

De moeder van Lize kreeg borstkanker, en haar vriendin ook. Over het belang van je borsten checken.

lize booij
MARC DE BOER

Glamour's Lize vertelt over de noodzaak om deze maand oktober, borstkankermaand, aandacht te hebben voor de ziekte te op veel te veel levens impact heeft.

Het is oktober: inmiddels weet je waarschijnlijk dat dat borstkankermaand is. Hoe vaak je het niet voorbij ziet komen: 'Check je borsten!' Maar hoe vaak doe je het nou echt? Ik check het weleens onder de douche of als ik in bed lig, maar echt systematisch zit het er nog niet echt in.

Een knobbeltje

En toch is het belangrijk om dat wel te doen. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen, en de kans is groot dat ook iemand in jouw omgeving ermee te maken heeft gehad, of ermee gaat krijgen. Begin februari 2017 voelde mijn moeder een knobbeltje in haar borst. Wekenlang zaten we in onzekerheid: we hadden geen idee hoe erg het zou zijn, en die uitslag liet maar op zich wachten. Wekenlang spastisch je telefoon niet uit het oog verliezen, wekenlang schrikken bij ieder telefoontje. Wekenlang lag ik in mijn bed naar het plafond te staren: wat als ik nu midden in het verhaal zit dat ik later mijn kinderen moet vertellen. Het verhaal hoe ik mijn moeder ben verloren. Wekenlang ook lange, late gesprekken met elkaar over het leven, die natuurlijk steeds emotioneler werden, omdat we geen idee hadden of ze dit ging overwinnen.

WhatsApp, 00.48, mama "Veel te laat naar bed. Maar kostbare momenten die ik niet had willen missen. God wat hou ik vreselijk veel van jou en wat ben je een prachtig mens geworden. Welterusten."

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ze is zo ziek...

Mijn moeder bleek een tumor in haar borst te hebben met uitzaaiingen in haar lymfeklieren en haar arm. Een lange weg van operaties, bestralingen en chemo volgde. Van een gezonde vrouw veranderde ze langzaam in iemand die bij haar laatste chemo’s echt heel erg ziek was. Ik weet nog dat ik naar een vriendin ging en huilend voor de deur stond met "Ze is zo ziek… Ik weet niet hoe we van hier ooit weer naar een gezonde vrouw kunnen gaan". Maar een jaar later overwon ze die pleuriskanker! Mijn moeder is inmiddels weer gezond, ze ziet er mega goed uit, straalt en geniet. Natuurlijk met altijd de angst in je achterhoofd, maar de kanker is weg.

Lieve Linda

Op dit moment vecht een vriendin van mij, Linda Hakeboom, tegen borstkanker. Ze deelt hier ook open berichten over op Instagram. Toen ik laatst bij haar was spraken we over deze gekke rollercoaster waar ze terecht in is gekomen – je beseft dat je ook opeens ook een spoedcursus kanker krijg. Je hebt het over termen en dingen waarvan je het bestaan niet eens wist. Je vertrouwt op de doktoren; dat zij weten wat ze doen, want zelf snap je er de ballen niet van.

Terwijl ik door Instagram scroll zie ik een foto van haar in het ziekenhuisbed van Antoni van Leeuwenhoek voorbijkomen. Ze is er voor haar eerste chemo, met een ijskap op tegen haaruitval. De tranen rollen over mijn wangen en ik wil het liefst een gat door de muur slaan. Zo boos ben ik even op de wereld. Waarom gebeuren dit soort dingen, waarom moet iemand dit doorstaan, waarom kan het leven soms zo gemeen zijn?!

Laten we elkaar twee dingen beloven

Lieve Glamour meiden, zullen we met zijn alle elkaar twee dingen beloven? Besef hoe gelukkig je mag zijn met een gezond lichaam en laten we alsjeblieft elkaar beloven dat je minimaal één keer per maand je borsten check op eigenaardigheden. Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter je geholpen kan worden.

Wil je meer weten over borstkanker en de symptomen van borstkanker? Kijk op de site van Pink Ribbon.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Power