Check je zorgverzekering: blijf je bij je huidige zorgverzekeraar of stap je over?

Aan deze dingen moet je allemaal denken bij het (eventueel) switchen van je zorgverzekeraar

luigi borbone   backstage   altaroma altamoda fashion week fallwinter 201516
Elisabetta VillaGetty Images

Deze tijd van het jaar draait niet alleen maar om het optuigen van de kerstboom, de uitgebreide kerstdiners met familie en het inslaan van cadeaus. Het ordenen van je administratie, een blik werpen op de hypotheek van je huis, het checken van je zorgtoeslag en last but not least: het regelen van je zorgverzekering zijn nu ook belangrijk. De grote vraag voor het nieuwe jaar luidt: ben je tevreden en blijf je bij je huidige zorgverzekeraar of switch je toch naar een andere?

Veranderen van zorgverzekeraar of zorgpremie

Het hele jaar heb je er bijna geen omkijken naar. Maar tussen 12 november en 31 december van ieder kalenderjaar kun je besluiten om te veranderen van zorgverzekeraar. Volgens Zorgwijzer kunnen er in ieder geval drie redenen zijn om te wisselen: een lagere premie, de dekking van je zorgverzekering past niet meer bij je huidige situatie of je bent gewoonweg niet tevreden. Maar ook als je wel tevreden bent en al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zit, kan het nooit kwaad om er zo voor het nieuwe jaar een kritische blik op te werpen. Wellicht kun je nog het een en ander besparen?

First things first: iedereen die in Nederland woont óf werkt is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Een basisverzekering is in ieder geval een must en voor iedereen gelijk. "De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft," zo luidt de uitleg van de Rijksoverheid. Naast het basispakket kun je ook nog voor een aanvullende verzekering kiezen. Dit is simpel gezegd een verzekering voor zorg die dus niet in je basispakket zit.

Dankzij deze Japanse spaarmethode kan je iedere maand flink wat euro’s besparen >

Aanvullende verzekering

Zo'n aanvullende verzekering is niet verplicht, maar kan, persoonsafhankelijk, wel handig zijn. Draag je bijvoorbeeld een bril of lenzen, heb je meer fysiotherapie nodig dan het basispakket aanbiedt of wil je extra verzekerd zijn voor je bezoekjes aan de tandarts? Dan is een aanvullende verzekering een optie. Let wel: iedere zorgverzekeraar bepaalt zélf wat er in de aanvullende verzekeringen zit. Ook stellen zij de premie - oftewel het kostenplaatje, vast.

Voordat je terrein gaat verkennen bij andere zorgverzekeraars: check eerst altijd goed je eigen verzekering. Ook als je naar jouw gevoel gewoon tevreden bent. Kan er iets uit je pakket of moet er juist iets bij? Denk van tevoren alvast na wat er eventueel kan veranderen in het nieuwe jaar en pas je zorgverzekering hierop aan. Uiteraard kun je niet in een glazen bol kijken, maar er zijn altijd wel een paar dingen waarvan je al weet dat je daar rekening mee moet houden.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Overstapservice nieuwe zorgverzekering

Heb je je zorgverzekering uitvoerig bestudeerd - check, check, double-check, dan kun je kijken of het gras groener is bij de buren (andere zorgverzekeraars dus). Online heb je talloze vergelijkingssites, maar good to know: kies altijd een site die onafhankelijk is. In alle andere gevallen krijg je vaak geen reëel beeld en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Heb je alles op een rijtje en is het de moeite waard om over te stappen? Dan kun je dit bij bijna alle zorgverzekeraars online regelen en gebruik maken van een zogeheten overstapservice.

Deze overstapservice gaat als volgt: je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude polis bij je huidige verzekeraar op per 31 december, zodat vanaf 1 januari je polis bij je nieuwe zorgverzekeraar ingaat. Dit geldt in principe voor zowel je basis- als aanvullende verzekering, tenzij je dit anders wil hebben. So far so good, maar er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om te weten. Je kunt je zorgverzekering namelijk uiterlijk 31 december wijzigen én je hebt 14 dagen om de boel te annuleren en terug te draaien.

Nieuwe premie en voorwaarden

Ook is het belangrijk om te checken hoe het zit met het acceptatieproces. Qua basisverzekering geldt dat zorgverzekeraars je verplicht moeten accepteren. Maar, in enkele gevallen kan het zo zijn dat er voor sommige aanvullende- en tandartsverzekeringen een medische acceptatie wordt gehanteerd. Hierbij wordt er naar aanleiding van een vragenlijst gekeken of er op korte termijn gezondheidsrisico's zijn. Dit is lang niet altijd het geval en in veel gevallen zal dit dan ook niet nodig zijn.

Besluit je na grondig onderzoek toch om niet te veranderen van zorgverzekeraar en/of zorgverzekering? Dan blijft je huidige polis ook gewoon voor 2021 van toepassing. Door niet te wisselen accepteer je dus automatisch de nieuwe premie én voorwaarden. Wel is het bij sommige zorgverzekeraars mogelijk om tussendoor te switchen wat betreft je aanvullende verzekering. Let wel: dit is eerder uitzondering dan regel en geldt ook niet lang voor iedere zorgverzekeraar.

Wat we je daarom willen meegeven: checken, checken en nog eens checken. Alleen dan maak je de juiste beslissing!

Tips om geld te besparen tijdens de coronacrisis >

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk