Glamour's Charissa verloor haar baan: "Door deze kleine aanpassingen wist ik geld te besparen"

Van alle webshop-apps van je telefoon verwijderen tot aan het kritisch bekijken van abonnementen

Het coronavirus gooide voor veel carrièretijgers roet in het eten. Veel bedrijven moesten ineens de vinger op de knip houden, waardoor ontslagen helaas niet te voorkomen waren. Ikzelf kan erover meepraten. Ik raakte na bijna drie jaar mijn grootste opdrachtgever kwijt, waarvoor ik als freelancer vaak wel 40 uur in de week maakte. Bij de pakken neerzitten deed ik niet. Door een aantal kleine aanpassingen zorgde ik ervoor dat ik nauwelijks aan mijn spaarrekening hoefde te zitten.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Financieel plan

Voordat ik via vriendin Zoé bij het team van Glamour kwam, freelancete ik bij een andere grote naam in deze business. Ik werkte hier heel wat uren in de week en deed er maandelijks wat andere opdrachten bij voor de afwisseling én om de Belastingdienst te vriend te houden - als freelance editor moet je immers minimaal drie opdrachtgevers hebben. Toen dit een paar maanden geleden in één klap wegviel, verdween daarmee ook ineens een groot deel van mijn inkomen. Zeg maar gerust het grootse deel.

Hoewel ik onder andere via connecties - netwerken, hoe lastig soms ook, is key - een paar dagen aan de slag kon bij huidige én nieuwe opdrachtgevers, coverden deze inkomsten lang niet wat ik hiervoor verdiende. En dus moest ik íets van een financieel plan voor mezelf maken. Er moest een einde komen aan het kopen van peperdure juices, belegde broodjes en ijskoffie's. Ook moest ik afscheid nemen van de postbezorger die wekelijks voor de deur stond met een pakketje pour moi, en iedere maand een goed bedrag opzij zetten voor mijn spaarrekening zou ook lastig worden.

Tips om geld te besparen tijdens de coronacrisis >

Uitgaven

Waar ik normaal gesproken enorm van de lijstjes ben - van mijn dagen van uur tot uur plannen tot aan to-do lists voor werk, vond ik het te confronterend om mijn 'normale uitgaven' terug te zoeken. Ik berekende hoeveel ik ongeveer zou verdienen, zodat mijn vaste lasten als huur, zorgpremie, doorlopende reisverzekering, you name it, allemaal konden worden afgeschreven. Omdat ik wel nog wel wat opdrachten had in de maand, hoefde ik hiervoor in ieder geval niet aan mijn spaarrekening te komen.

Ik besloot dat alle extra's als belegde broodjes en eten via mijn vrienden van Thuisbezorgd en UberEats, alleen nog maar een keer in het weekend mochten (en dan of-of en niet en-en), ik geen kleding, accessoires en overige hebbedingetjes meer mocht bestellen - toegegeven: ik speelde op Black Friday vals en bestelde een jas bij ZARA. Ook hield ik de aanbiedingen in de supermarkt goed bij, waardoor ik voordeliger dan ooit boodschappen deed. The honest truth: het was niet altijd even makkelijk en tegelijkertijd ook confronterend: ik ben namelijk niet alleen een shopaholic als het gaat om het kopen van kleding, ik houd blijkbaar ook gewoon heel erg van geld over de balk smijten.

Tips om geld te besparen

Wel kwam ik erachter dat een paar kleine aanpassingen heel veel kunnen schelen. En eerlijk is eerlijk: dat broodje van de bakker smaakt net even lekkerder als je er de hele week naar uitkijkt. Het fijne aan alles is dat ik bijna niet aan mijn spaarrekening heb hoeven zitten. Natuurlijk kwam er in mijn situatie nog wel gewoon wat geld op de rekening. Maar ook als dit niet het geval is, kom je in mijn ervaring door het maken van kleine aanpassingen al een heel eind.

Enfin, ben je in dezelfde situatie beland (of je nu in dienstverband hebt gewerkt en een uitkering krijgt óf als freelancer werkt) of wil je het gewoonweg wat zuiniger aandoen: naast bovenstaande tips was er nog een aantal dingen dat mij tijdens mijn light-versie van in between jobs zijn hielp. Wellicht heb je er ook wat aan!

 1. Verwijder alle apps van online winkels van je telefoon. Zo breng je jezelf niet in de verleiding om iets te kopen.
 2. Meld je van bovenstaande winkels ook af voor de nieuwsbrief. Want als je in je mailbox teksten als 20% korting voorbij ziet komen, wordt het je natuurlijk niet makkelijker gemaakt.

 3. Doe aan kledingruil of verkoop je pre-owned kleding. Heb jij leuke items in je kast hangen die je never meer draagt. Verkoop ze of doe aan kledingruil. Jij ontvangt leuke items van een vriend of vriendin, en jij geeft vervolgens wat uit je oude kast weg. Zo lijkt het net alsof je toch hebt geshopt.
 4. Pinterest je suf op nieuwe looks met je bestaande kleding. Als je wat meer tijd om handen hebt, is dit de perfecte tijd om je kleding te herontdekken. Kijk op Pinterest voor looks en boots ze na met de kleding uit je eigen garderobe.

 5. Bespaar op de boodschappen. Er zijn namelijk een aantal trucjes waardoor je minder geld uitgeeft in de supermarkt.
 6. Wees creatief in leuke uitjes. Een rondje door het boswandelen, een avondje 30 seconds spelen of jezelf thuis verwennen met een spa-middag in plaats van naar de salon, kosten weinig tot geen geld.
 7. Kijk eens kritisch naar je abonnementen. Heb je nog een sportschool abonnement lopen waar je al twee jaar niet meer bent geweest? Opzeggen die hap!
 8. Wijzig je steun aan goede doelen. Je hoeft niet gelijk alle goede doelen die je steunt stop te zetten, maar waar mogelijk wel het bedrag wijzigen. Wanneer je weer back on track bent, kun je dit altijd weer ophogen.

  Money Challenge: Glamour's Gina leeft een week lang van €50 >

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Money Talk