Monica Geuze open over EMDR-therapie: 'Ik word de laatste tijd weer onrustig door iets van vroeger'

De 25-jarige influencer vertelt in een vlog openhartig over haar ervaring

Collega Elke schreef eerder al een artikel over waarom iedereen een keer met een psycholoog zou moeten praten. Want praten, dat helpt. Zo vindt ook Monica Geuze. In haar nieuwste YouTube-video vertelt ze openhartig over de EMDR-therapiebehandeling - voluit: Eye Movement Desensitization and Reprocessing - die ze ondergaat om bepaalde trauma's te verwerken. "Ik word de laatste tijd weer onrustig door iets van vroeger. In mijn geval is het niet iets heel heftigs, maar het is wel altijd goed om er iets aan te doen."

EMDR

First things first: wat is EMDR-therapie en hoe gaat het in zijn werk? Op de site van Vereniging EMDR Nederland wordt het als volgt uitgelegd: "EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode."

Verschillende klachten kunnen dingen als nare herinneringen, herbelevingen en schaamte zijn, maar ook het hebben van een korter lontje, concentratie- of slaapproblemen en stress kunnen een gevolg van iets zijn. Daarnaast is EMDR-therapie geschikt voor allerlei niveaus wat betreft trauma. Heftige ervaringen als een overval of mishandeling, maar ook situaties als het verliezen van je baan. Monica legt in haar vlog uit dat haar geval minder heftig is, maar ze EMDR-therapie wel fijn vindt voor haar mentale gezondheid.

Monica Geuze slachtoffer van inbraak: 'Het maakt me kotsmisselijk, woedend en verdrietig' >

Traumatische gebeurtenis

Na haar sessie legt de 25-jarige influencer uit dat ze zich enorm opgelucht voelt. "Tijdens zo'n sessie ga je naar de emoties die je voelt in je lijf. De therapeut maakt vervolgens bewegingen of geeft tikjes tegen je hoofd of lijf, en dan lijkt het wel of de emoties die je ervaart van de traumatische gebeurtenis eerst heel heftig zijn, en dan op een gegeven moment ebt het weg en kun je het gevoel heel goed relativeren," vertelt Monica. "Ik weet nu waar het probleem zat, wat met elkaar in verband stond, waarom ik bepaalde dingen dan erg vind zoals ze zijn. Echt bizar. Maar ik voel me zo ontzettend opgelucht."

De site van Verenigd EMDR Nederland legt in grote lijnen uit hoe het proces precies in zijn werk gaat. "De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden."

Bijwerkingen

De tekst gaat verder: "Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt."

Belangrijk is om te weten dat EMDR-therapie wel enkele bijwerkingen kan hebben. Zo kunnen er nieuwe beelden en verschillende emoties omhoog komen. Ook geeft Verenigd EMDR Nederland aan dat je je wat wiebelig of vermoeid kan voelen na een sessie. "Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Het is aan te bevelen dat de cliënt een dagboekje bijhoudt en opschrijft wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende zitting besproken worden."

Waarom het goed is om wél open te zijn over psychische problemen >

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Power