Hulp van ouders bij het kopen van een huis? Aan deze dingen moet je allemaal denken

Er is een aantal dingen waarmee je rekening moet houden

smiling faces
MStudioImagesGetty Images

Een huis kopen is serious business, en een behoorlijke opgave. Als je met z'n tweeën bent, maar helemaal als starter of alleenstaande. Collega Gina schreef eerder al over hoeveel geld je als starter aan de kant moet zetten om je eerste koophuis te kunnen bekostigen. Maar er is ook nog een andere optie: een huis kopen met behulp van je (schoon)ouders.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Huis kopen

Laten we bij het begin beginnen. Het kopen van een huis is even andere koek dan een zorgverzekering of iets dergelijks afsluiten. Big bucks is wat er nodig is. Het totaalbedrag van je droomhuis is immers niet iets waarvoor je even een iDeal-betaling doet. But no worries: je hoeft het kopen van je huis daarom niet gelijk op je buik te schrijven.

Naast eigen vermogen kun je bij de bank aankloppen voor een hypotheek. Het aanvragen van een hypotheek klinkt misschien als een soort geldautomaat waar je het resterende bedrag voor je huis uit kunt halen, maar in werkelijkheid is het een slopend proces met de bijbehorende slapeloze nachten. Ook krijg je lang niet altijd het gewenste bedrag te leen.

Zo blijkt uit een onderzoek van Rabobank - in 2019 deden zij een onderzoek naar de leencapaciteit jongvolwassenen tot 35 jaar - dat alleenstaanden gemiddeld 135.000 euro kunnen lenen. Wie met zijn tweeën aanklopt, krijgt gemiddeld 257.000 euro mee. Side note: in de randstad liggen de bedragen hoger, doordat ook de salarissen daar hoger zijn.

Schenking ouders

Zelf zal je dus ook met een figuurlijke zak geld moeten komen aanzetten. Al is elke vorm van hulp natuurlijk altijd mooi meegenomen. Mochten je (schoon)ouders een gift willen doen, is dit naast heel erg welkom gelukkig ook toegestaan. Wel is er een aantal dingen belangrijk om te weten.

Er moet rekening worden gehouden met schenkbelasting. Dit is belasting die wordt geheven over de schenking. De Belastingdienst legt ons op de site haarfijn uit wat schenkbelasting precies is, hoe het in zijn werk gaat en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Huisje, boompje, studieschuld: zo zit het écht met het krijgen van een hypotheek >

Schenkbelasting

First things first: zorg dat alles volgens de regels gaat. Je moet kunnen bewijzen dat er een schenking is betaald en dat deze gebruikt wordt voor de eigen woning. Is de schenking in een overeenkomst vastgelegd? Let er dan op dat hier geen andere voorwaarden in mogen staan dan dat de schenking tijdig gebruikt wordt.

Het geld van een schenking mag tot maximaal twee jaar later gebruikt worden. Ook moet je (of je partner) tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, en mag je niet eerder zo'n soort schenking gekregen hebben. Wel is het mogelijk om de schenking verspreid over drie jaar te ontvangen. Let er dan wel op dat je ieder jaar de aangifte schenkbelasting doet.

Tijd voor de bedragen: krijg je minder dan 105.302 euro (2021) geschonken, dan is er geen sprake van schenkbelasting. Van die 105.302 euro mag 26.881 euro voor iets anders dan de woning gebruikt worden. Krijg je de schenking in drie jaar, dan mag je in jaar 2 en 3 ook nog maximaal 6.604 euro belastingvrij ontvangen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk