Money Talk: 'Ik beleg met mijn wisselgeld en zie het als extra spaarpotje'

Geen Wolf of Wallstreet -momenten, wél extra geld. Hoe werkt dit?

2015 bet awards   show
Christopher Polk/BETGetty Images

Niet iedereen is even snel financieel volwassen. Daar ben ik het levende voorbeeld van. Rond mijn twintigste sloot ik een banklening af, die me vervolgens acht jaar lang achtervolgde. De les die ik hieruit leerde, was om beter na te denken over mijn inkomsten én uitgaven. Wanneer was een grote aankoop wel of niet geoorloofd? Was dat vierde etentje buiten de deur deze week echt zó belangrijk? Mijn nieuw verworven interesse kwam met een eigen setje money goals. Afijn, dit jaar wil ik 10.000 euro sparen. Daarvoor heb ik geen specifieke uitgave voor in gedachten. Maar hé, het is fijn om wat bewegingsvrijheid te hebben. Het uitgeven van geld gaat mij makkelijk af, maar dat sparen is nog wel een dingetje. Dus waarom zou ik mijn geld niet in een potje stoppen die er vervolgens meer geld van maakt? Aangezien ik niet over een magische rekening beschik, besloot ik me te verdiepen in beleggen en dus zocht ik naar een partij die hier meer verstand van had.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat is beleggen

Vol nieuwe energie struinde ik midden in de nacht het internet af en ik vond allerlei platformen die met minimale investeringen voor je zouden kunnen beleggen. Dit kansspel met geld was inmiddels niet meer alleen besteed aan mensen met een fortuin op de bank. 'Beleg nu met je wisselgeld', zag ik voorbijkomen en ik werd meteen getriggerd.
Ik had weliswaar geen tonnen, maar wisselgeld had ik zeker en dus maakte ik een profiel aan. Met een kleine maandelijkse afschrijving kon ik plots deel uitmaken van een wereld die, in mijn ogen, lange tijd aan 'echte' volwassenen besteed was. Een ver-van-mijn-bed-show die niet meer zo ver bleek te zijn.

'Ik maakte plots deel uit van een wereld die, in mijn ogen, aan 'echte' volwassenen was besteed'

Het begon met het kleine bedrag van tien euro, al snel had ik dit opgeschaald naar 50 euro per maand. Dit bedrag kon ik makkelijk missen, 'dan maar wat minder A-merken uit de schappen trekken,' dacht ik. Wat zij deden (en nog altijd doen) is met mijn investeringen aandelen kopen en verkopen. In bulk, want ik ben uiteraard niet hun enige klant. De eerste keer voelde het als mijn eigen Wolf of Wallstreet-moment. Al gaat het er een stuk rustiger aan toe en sta ik niet op de overvolle beursvloer, maar kijk ik eens in de paar maanden naar het mailtje met de verdiensten. Geen hysterische bellen voor mij, alleen een maandelijkse pushmelding dat mijn inleg verwerkt is.

Spaarpotje

Het extra geld waar ik over bezit, leg ik in handen van anderen. Of dit slim is? Geen idee. Persoonlijk lijkt het mij slimmer om alles op een bankrekening te storten en slechts een aantal cent rente per jaar bijgeschreven te zien worden. Maar in alle eerlijkheid zie ik dit fonds als een extra spaarpotje. Eentje waar ik niet aan kom, al weet ik nog altijd niet hoe ik hier mijn geld uiteindelijk weer uit haal. En dat met de kans er zelfs meer van te maken. Inmiddels heb ik zo'n 700 euro naar het platform overgemaakt. En dat is het grootste bedrag dat ik ooit heb gespaard. Al moet daar dit jaar natuurlijk wel verandering in komen.

En mocht je je afvragen wat ik er tot nu toe mee heb verdiend? Al hele veertig euro, bóvenop mijn 700 euro inleg. Zoals ik al zei is het geen vetpot, maar veertig euro is meer dan nul. En daar teken ik voor. In mijn toekomst zie ik mezelf als high roller op de beurs, maar of ik ook met dit platform zal doen is de vraag. Ik kan me namelijk voorstellen hier in de toekomst meer controle over wil hebben.

Spaarrekening

In mijn omgeving van nieuwe dertigers speelt het onderwerp beleggen veel. Het lijkt alsof we collectief allemaal de memo hebben ontvangen dat beleggen iets was om nu mee te beginnen. Terwijl ik achterover leun en anderen het werk laat doen, houden mijn vrienden actief in de gaten hoe het met hun aandelen staat. Ze zien het dan ook meer als een spelletje dan een serieuze manier om geld mee te verdienen. Misschien komt dat door de relatief lage inzet. Ik verwacht dat dit wel zal veranderen op het moment dat dit om duizenden euro's gaat. Maar tot die tijd kijk ik af en toe naar mijn extra 'spaarrekening' en laat me de oren van mijn hoofd af kletsen over een tiende aandeel van Apple en vier aandelen van McDonald's.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk