8 tips om op de werkvloer vaker 'nee' te durven zeggen

Met deze handige tips en tricks maak je het jezelf een stuk gemakkelijker

'Nee' zeggen: het is niet voor iedereen even makkelijk. Zowel zakelijk, als privé. Helemaal als je net een nieuwe baan hebt, of juist altijd de pleaser bent geweest, is het een stuk lastiger is om gelijk straight to the point te zijn en te zeggen dat je iets niet ziet zitten. Daarom hebben we een aantal tips en tricks voor je op een rijtje gezet.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Nee' is ook een antwoord

Voor mezelf creëerde ik ooit de vijf seconden regel. Dan heb ik het niet over die regel dat je je gevallen eten nog mag eten, maar over een stilte van vijf seconden na een vraag. In mijn ervaring komen mensen binnen die vijf seconden zelf al met een oplossing. Daardoor kun jij weer verder gaan met waar je gebleven bent, zónder mensen hiermee tegen het zere been te schoppen.

De zelfbenoemde vijf seconden regel kan een begin zijn voor als je nog niet toe bent aan de keiharde 'nee'. Ben je het voorzichtige station inmiddels gepasseerd? Dan is het tijd om het vaker 'nee' zeggen onder de knie te krijgen. Hieronder een aantal tips waar je je aan vast kunt houden.

Tips om 'nee' te zeggen

 1. Oefen het een paar keer
  Oefen het 'nee' zeggen een paar keer door over bepaalde situaties na te denken. Zo weet je het bij the real deal beter aan te pakken.

 2. Wees duidelijk en draai er niet omheen
  We zijn vaak geneigd om gelijk in de verdediging te schieten of een heel pleidooi te houden waarom we 'nee' zeggen. Houd het kort en simpel en geef aan dat je andere dingen te doen hebt.

 3. Pak het respectvol in
  De manier waarop we iets zeggen is erg belangrijk. Wees dus niet te bot en hard, maar geef altijd netjes antwoord.

 4. Je hoeft niet altijd gelijk te reageren
  Naast de 'denkpauze' kun je ook aangeven dat je er later op terugkomt. Bedenk voor jezelf of dat hetgeen wat je gevraagd wordt haalbaar is of niet, en koppel dan terug dat je even gekeken hebt en het niet gaat lukken. Wacht hier niet te lang mee, want dan maak je het jezelf en anderen alleen maar lastiger.

 5. Denk niet voor een ander
  Vul het niet voor een ander in. Wellicht heeft diegene nog vijf anderen bij wie hij of zij het kan neerleggen, en is het geen probleem als jij er geen tijd voor hebt.

 6. Je kunt niet iedereen tevreden stellen
  Met die gedachte is het veel makkelijker om af en toe een 'nee' te verkopen.

 7. Zorg dat je voor jezelf alles overzichtelijk hebt
  Zo kun je precies zien wat je allemaal te doen hebt, waardoor het makkelijker wordt om een 'nee' te verkopen.

 8. Wees zelfverzekerd
  Als jij er niet omheen draait en zelfverzekerd overkomt, weet de ander ook dat jouw 'nee' ook echt een 'nee' is en je niet over te halen bent.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Werk & Carrière