Erin & Eruit: zoveel spaart en spendt administratief medewerker Anne-Susan

"Mijn geheim? Meal prepping"

erin  eruit glamour
Sandra de Kuiper

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer kijken we in het kasboekje van Anne-Susan.

Wie: Anne-Susan (28)
Beroep: Administratief medewerker bij de overheid
Salaris: € 1887 per maand (+ telefoon en zakelijke ov-chipkaart)
Woont in: Leiden
Vaste lasten: € 1252 per maand (huur, G/W/L, internet/telefoon, verzekeringen, boodschappen en zorgkosten)
Beauty en kleding
: € 50 per maand
Sparen
: € 100 per maand
Overige kosten
: € 240 per maand (Museumjaarkaart, wenkbrauwen bijwerken, nachtlenzen, Cross-Fitabonnement, Cineville-pas, Goodiebox, Netflix, Spotify)

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Geld is vrijheid

“Ik vind het fijn om geld uit te geven, maar wil het ook houden. Het is zo dubbel. Toen ik opgroeide met mijn alleenstaande moeder, was er niet veel geld, al kwam ik niks tekort. Hoe ouder ik werd en hoe meer ik mijn eigen centen ging verdienen, hoe meer ik erachter kwam wat je met geld allemaal kan. Het geeft je vrijheid.”

Eerste salaris

“Toen ik zestien was, werkte ik in de zomervakantie een maand fulltime bij McDonald’s. Dat was aanpoten, maar het was de vijfhonderd euro die naderhand op mijn rekening stond waard. Ik weet nog goed dat ik er onder andere een steiltang van kocht. Dat ding stond symbool voor het zelf mogen bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef.

Vroeger was er geen föhn of steiltang in huis. Mijn moeder was niet materialistisch; het geld dat ze verdiende ging op aan mij en aan de vaste lasten. Dat er niet veel geld was, heeft mij als persoon gevormd en daar ben ik blij om. Zo heb ik geleerd dat je thuis tot rust kunt komen, daarvoor hoef je niet op vakantie.”

Hogere lasten

“Ik ben onlangs verhuisd van een woning met huisgenoten naar een huis voor mezelf. Daardoor is de huur verdubbeld en moet ik beter kijken naar mijn uitgavenpatroon. Ik verwerk mijn inkomsten en uitgaven in een Excel sheet. Ook fijn: de digitale spaarpotjes in mijn internetbankieren. Ik ben nu aan het sparen voor bordeauxrode Gucci Marmont-laarsjes. Het duurt nog even, maar ze komen er wel.”

Bespaartip

“Ik geef vrij weinig uit aan boodschappen. Mijn geheim? Ik maak bijna alles zelf en koop veel in grote voorraden. Als er ergens zes potten bonen in de aanbieding zijn, dan koop ik die. Verder doe ik aan meal prepping: ik bereid twee keer in de week al mijn ontbijt en lunches. Avondeten laat ik afhangen van hoe ik me voel. Het komt weleens voor dat ik het avondeten van de vorige dag als lunch eet. Zo bespaar ik geld en het weerhoudt me ervan om impulsaankopen te doen, zoals snacks. Lunch van acht euro? Leuk en hopelijk lekker, maar ik reken uit hoe lang ik daarvoor moet werken: drie kwartier. Dat vind ik echt te duur. Of een smoothie van zes euro, dat is een half uur werken. Vind ik het dat waard? Vaak niet.”

Uitlaatklep

“Mijn leven van werken en bankhangen doorbreek ik met CrossFit. Het is mijn manier om mijn hoofd leeg te maken. Het CrossFit-abonnement is heel duur, 129 euro per maand, maar het is een onbeperkt abonnement; ik ga zo’n vier keer per week. Ik wil daar niet op bezuinigen.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk