Hoeveel kost een scheiding? Zoveel geld ben je ongeveer kwijt

Er worden dit jaar 10.000 meer scheidingen dan normaal verwacht

Ik ben een kind van gescheiden ouders die niet getrouwd waren. Een voordeel: buiten het geldgezeik om alimentatie hadden zij niet te maken met de kosten van een scheiding. Want waar je met veel liefde trouwt, is er tijdens de scheiding vaak nog maar weinig liefde over. Regelmatig transformeert een scheiding in een vechtscheiding, waardoor de kosten enorm hoog kunnen oplopen.

Scheiding

Een lang en gelukkig huwelijk is tegenwoordig eerder zeldzaam dan standaard. Als ik alleen al naar mijn inner circle kijk hebben er de afgelopen jaren meer scheidingen dan huwelijken plaatsgevonden. De crisis rondom het coronavirus heeft daar ook nog eens een schepje bovenop gedaan. Zo laat Nu.nl weten dat de vereniging van familierechtadvocaten dit jaar zo'n 40.000 echtscheidingen verwacht. Normaliter zijn dit er maar liefst 10.000 (!) minder.

Naast de nodige tranen en het gekibbel over eventuele kinderen (of de hond of kat), gaat het bij een scheiding vooral om geld. Wie blijft er in het huis wonen, wie krijgt welke spullen, is er sprake van partneralimentatie? Allemaal zaken die het vuur aanwakkeren en ervoor kunnen zorgen dat de scheiding een pittige strijd wordt. Op emotioneel vlak, maar ook voor de portemonnee.

Kosten scheiding

Sta je nog op goede voet met elkaar? Dan kan de scheiding gepiept worden voor een bedrag tussen de €2500 en €5000. Wanneer het wat stroever gaat kan het bedrag oplopen tot €10.000. En wanneer je elkaar écht het licht in de ogen niet meer gunt, dan kan het zelfs €15.000 of meer worden. De kosten worden vaak zo hoog, omdat er gelijk een advocaat wordt ingeschakeld, terwijl ook een mediator een goede keuze zou kunnen zijn.

Financiële situatie vrouwen bij scheiding

Wie vaak extra de klos zijn? Vrouwen. Wat betreft het financiële plaatje komen zij er vaak slechter vanaf dan mannen. Zo blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie WOMEN Inc. dat het koopkrachtverlies van vrouwen na een scheiding gemiddeld 25 procent is. Bij mannen is dit slechts 0,2 procent. Financieel planner en MfN-registermediator Scheiding en Erfenis Iris Brik vertelt aan Nu.nl dat er daarom één ding enorm belangrijk is: praten.

Dat een scheiding een vechtscheiding kan worden is niet iets waar we nog van opkijken. Het zou iedereen kunnen gebeuren. Daarom is het enorm belangrijk om tijdens je huwelijk alles al op orde te hebben. Klinkt absoluut niet romantisch, maar is heel waardevol. "Wacht je daarmee tot een scheiding, dan is het te laat," aldus Iris Brik. Daarnaast heb je tijdens je scheiding al genoeg zorgen. Een torenhoge rekening aan onder andere advocaatkosten is dan wel het laatste wat je er nog bij wil hebben.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk