Pensioen regelen als freelancer? Dit zijn de mogelijkheden

Van sparen voor lijfrente tot aan beleggen in een gezamenlijk pensioenfonds

Werk je in loondienst? Dan bouw je in de meeste gevallen automatisch pensioen op. Ben je zzp'er? Dan gaat dit zoals veel dingen als freelancer net even anders. Het wordt niet automatisch voor je geregeld en je bent er dus zelf verantwoordelijk voor. Maar hoe doe je dat?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Pensioen regelen als zzp'er

In principe heeft iedereen in ons land vanaf vijftien jaar recht op Algemene Ouderdomswet (AOW), ook als je niet gewerkt hebt. Voor pensioen geldt dit net even anders. Dit moet opgenomen zijn in de arbeidsvoorwaarden van het bedrijf waar je voor werkt. Doordat zzp'ers voor zichzelf werken, vallen zij hiermee buiten de boot.

Ondernemers dienen zelf voor hun pensioen te zorgen. Nu zul je hier aan het begin misschien weinig mee bezig zijn. Ook wanneer je niet de ambitie hebt om lang te freelancen, zal je je hier hoogstwaarschijnlijk niet druk om maken. Toch is pensioen niet iets om te vergeten. Er zijn daarom een aantal manieren die je kunt gebruiken om je pensioen te regelen.

Uiteraard heb je nog enkele mogelijkheden die voor jou wellicht interessant kunnen zijn. De juiste optie om je pensioen te regelen kan per onderneming verschillend zijn. Het is daarom altijd handig om voor het regelen van je pensioen een afspraak bij de bank te maken om zo alle mogelijkheden te bespreken.

 1. Zet iedere maand een bepaald bedrag opzij
  Ik ben dol op spaarpotjes. Mijn spaarrekening is dan ook verdeeld in allerlei potjes. Van geld voor vakantie tot huishoudelijke dingen en een nieuwe designertas. Eén van die spaarpotjes luistert sinds kort naar de naam 'pensioen'. Ik werk inmiddels al ruim vier jaar als zzp'er en had op een gesprek bij de bank na nooit nagedacht over het regelen van mijn pensioen. Sinds dit jaar zet ik elke maand een vast bedrag naar dit spaarpotje, waar ik onder geen voorwaarde aan mag komen.

 2. Beleg je pensioen in een gezamenlijk beleggingsfonds
  De rente bij de bank levert je tegenwoordig nauwelijks iets op. In plaats van je geld opzij zetten via een spaarrekening, kun je ook je geld fiscaal vriendelijk opzij zetten via een beleggingslijfrente. Het werkt eigenlijk precies hetzelfde als dat je geld op een spaarrekening zet, alleen dan wordt er voor een vaste en vaak lage rente breed gespreid belegd. Het rendement hierbij is bijna altijd hoger dan wanneer je normaal spaart.

 3. Zet je oude pensioenregeling voort
  Heb je voordat je zzp'er werd eerst een tijd in loondienst gewerkt waarbij je pensioen opbouwde? Dan is het mogelijk om de pensioenregeling van je laatste werkgever voort te zetten. Zo laat Ik Word ZZP'er weten. Er zitten hier wel een paar haken en ogen aan. Zo zul je als zzp'er zelf de volledige premie moeten betalen. Daarnaast is flexibiliteit ver te zoeken. Ook moet je er rekening mee houden dat de pensioenpremie die je betaalt maximaal tien jaar nadat je uit dienst bent getreden, aftrekbaar is.

 4. Opbouwen van oudedagreserve (FOR)
  Je kunt al zzp'er op de balans van je bedrijf geld reserveren voor je oude dag, mits je winstgevend bent. Ook aan het opbouwen van oudedagreserve (FOR) zitten een hoop haken en ogen. Je bouwt niet echt pensioen op, maar reserveert geld voor als je met pensioen gaat. Je moet over deze zogeheten reserve pensioen betalen als je er gebruikt van gaat maken. Daarbij mag het totale bedrag van je opgebouwde reserve niet hoger zijn dan het vermogen van je bedrijf.

 5. Spaar voor lijfrente
  Met deze pensioenmogelijkheid spaar je voor een bepaald bedrag. Wanneer je eenmaal met pensioen gaat, krijg je dit bedrag in termijnen uitbetaald. De premie die je hiervoor betaald is tot een bepaalde hoogte fiscaal aftrekbaar, wat het voor zzp'ers een interessante mogelijkheid maakt om te sparen voor hun pensioen. Sparen voor lijfrente kun je regelen bij je bank of via een verzekeraar.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Money Talk