Studieschuld sneller aflossen? Deze tips helpen je

Voor als je je studieschuld bij ome Duo sneller wil afbetalen

hand counting savings
Guido MiethGetty Images

Wanneer je net je opleiding hebt afgerond of voortijdig bent gestopt met je studie is het aflossen van een studieschuld niet het leukste onderwerp om bij stil te staan. Toch is het handig om over na te denken. Hoewel je je studieschuld met weinig rente kunt terugbetalen, kan dit bedrag wél invloed hebben op de hoogte van je hypotheek als je een huis wil kopen. Wil je je studieschuld sneller aflossen? Deze tips helpen je een handje om de studieschuld bij Ome DUO sneller af te betalen.

Studieschuld aflossen

Laten we met iets positiefs beginnen: je hoeft niet meteen te starten met het aflossen van je studieschuld. Nadat je je studiefinanciering hebt stop gezet, begint op één januari van het volgende jaar de zogenoemde aanloopfase. Dit is een fase van twee jaar waarin je nog niets hoeft terug te betalen. Na deze twee jaar begint de aflosfase: de fase waarin de maandelijkse aflossing verplicht wordt, mits je inkomen hier hoog genoeg voor is. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel schuld je hebt opgebouwd en of je het bedrag in één keer kunt betalen, of verdeeld over een aantal jaar. Omdat aflossen toch best een uitdaging kan zijn hebben we een aantal tips op een rij gezet hoe jij je studieschuld makkelijker kan afbetalen.

 1. Beken je inkomsten, uitgaven en hoogte van je lening

  Ben jij één van de 'gelukkigen' die voor 1 september 2015 een studie bent gestart? Als je binnen tien jaar afstudeert dan wordt je beurs omgezet in een gift. Als je extra hebt bijgeleend, dan geldt dat je het bedrag binnen vijftien jaar moet afbetalen. Ben je later begonnen met je studie? Dan heb je deze luxe helaas niet en moet je het gehele bedrag in 35 jaar terugbetalen aan DUO. Het is dus belangrijk dat je van tevoren weet hoeveel je ongeveer per maand kwijt bent.

  Door een berekening te maken kan je inzien wanneer het slim is om te beginnen met het aflossen van je studieschuld. Het bedrag is voor iedereen anders, daarom is het belangrijk dat je een begroting maakt van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Hoeveel houd je over? En hoeveel kan je missen per maand? Dit kan je heel makkelijk doen via de Rekenhulp van DUO.

 2. Geniet nog even van 'het studentenleven'
  Je kan na je studie meteen beginnen met afbetalen, maar dat hoeft dus niet. De eerste twee jaar heb je nog de tijd om een baan te vinden en je leven steady te krijgen na je studententijd. Vind je direct na je studie werk? Door nog een jaar op ‘studentenniveau’ te leven (met andere woorden: met een budget) kan je alles wat je overhoudt gebruiken om je lening af te lossen. Lekker dat je een groot deel dan al achter de rug hebt!

 3. Begin zo snel mogelijk met afbetalen
  Een klein geluk voor als je na 2017 bent begonnen met studeren: je hoeft geen rentepercentage te betalen over je studielening. Toch is het handig om zo snel mogelijk te beginnen met het afbetalen van je studieschuld. Hoe eerder je van je schulden af bent, hoe sneller je volop van je welverdiende salaris kan genieten. Eindigde je studie voor 2017? Dan hebt je te maken met een rentepercentage van 0,60 procent.

 4. Extra aflossen of tijdelijk niet aflossen
  Ga je als een speer op werk, heb je loonsverhoging gehad en kan je best wel wat meer betalen? Of heb je net je vakantiegeld binnen, een bonus of een schenking gekregen? Het is mogelijk om extra af te lossen. Handig, want dan ben je er sneller van af. Lukt het je even niet om je studieschuld af te lossen? Schiet niet meteen in de stress - ook dit kan je bij DUO aangeven. In totaal mag je hier maximaal 60 maanden gebruik van maken.

 5. Check of je in aanmerking komt voor kwijtschelding
  Het kan ook zo zijn dat het je simpelweg niet lukt om je studieschuld af te betalen. Als je een laag inkomen hebt en écht geen geld kan missen, dan kan je een kwijtschelding aanvragen bij DUO. Hoe groot het bedrag is dat wordt kwijtgescholden is afhankelijk van je inkomen en die van je eventuele partner. Ook dit kan je makkelijk berekenen via de Rekenhulp van DUO.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Money Talk