Financiële doelen die slim zijn om af te tikken vóór je dertigste

Maar keep in mind: het zijn slechts richtlijnen

Vorige week heb ik 29 kaarsjes mogen uitblazen. Da's dus nu écht bijna dertig, dacht ik meteen. Op de een of andere manier is dat zo'n leeftijd die bekend staat als hét moment dat je wel het een en ander voor elkaar moet hebben in het leven. Neem een goede baan en misschien wel een koophuis. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Financiële doelen voor je dertigste

Wat ons betreft is dertig het nieuwe twintig en hoef je er helemaal niet zo veel druk op te leggen voor jezelf. Toch kan het best fijn zijn om bepaalde richtlijnen voor jezelf op te sommen. Met de nadruk op 'richtlijnen', want ervan afwijken is helemaal niet erg. Afijn, dat gezegd hebbende somt Glamour acht financiële doelen voor je op, die verstandig zijn om vóór (of in ieder geval rond) je dertigste voor elkaar gebokst te hebben.

 1. Stop met impulsaankopen doen
  We snappen je: de stad ingaan en met lege handen thuis komen, ís ook niet echt satisfying. Het voelt misschien goed om een broek te scoren in de sale, maar als-ie achterin de kast belandt met de kaartjes er nog aan, is het alsnog zonde van je geld. Denk dus goed na voordat je iets in je (digitale) winkelmandje gooit. Op die manier houd je meer geld over voor dingen die wél echt op je wishlist staan.
 2. Begin met het opbouwen van je pensioen
  Het klinkt misschien nog heel ver weg dat je hier gebruik van gaat maken en dat is misschien ook wel zo. Toch is het financieel gezien niet verkeerd om nu alvast te beginnen met wat geld opzij zetten voor je oude dag. Ben je in loondienst? Check dan eens of er al wat geregeld wordt via je werkgever. Daarnaast kan het ook geen kwaad om zelf wat te sparen.
 3. Laat je spaarrekening groeien
  Over sparen gesproken, dit is het moment om je spaarrekening te gebruiken waarvoor-ie bedoeld is. Boek dus niet meteen een immens bedrag over naar je spaarrekening wanneer je je salaris binnen hebt met het risico dat je weer geld terug moet boeken (en als je dit één keer doet...). Wees realistisch en bereken hoeveel je per maand kunt sparen. Stel in dat dit bedrag automatisch wordt overgezet van je betaal- naar je spaarrekening en je hebt er geen omkijken meer naar. Wel zo handig, toch?
 4. Verdiep je in beleggen
  Beleggen heeft misschien een ietwat stoffig imago, maar think again. Want wie vindt het nou níet leuk om geld te zien groeien? Natuurlijk zijn er risico's verbonden aan beleggen, wat het extra belangrijk maakt om je vooraf goed in te lezen. Geen zorgen, we've got you: je leest hier alles over beleggen. Wees dus voorzichtig en schakel desnoods de hulp van een deskundige in. Wat in de meeste gevallen wél geldt, is dat je een grotere kans hebt op een hoger rendement naarmate je eerder begint met beleggen.
 5. Betaal rekeningen op tijd
  Van Netflix tot Videoland en Spotify: je abonnementen worden waarschijnlijk automatisch van je bankrekening afgeschreven, maar er zullen vast ook nog genoeg rekeningen zijn die je handmatig moet invoeren. Laat deze niet liggen, maar betaal deze netjes op tijd. Zo voorkom je aanmaningen, waardoor je uiteindelijk alleen maar meer (en onnodig) geld kwijt bent. Tip: moet je een rekening over een X aantal dagen pas betalen, maar wil je de afschrijving nog even 'uitstellen' voor jezelf? Dan kun je de overschrijving ook inplannen dankzij internetbankieren.
 6. Maak een financieel plan
  Juist nu het land steeds weer een beetje meer open gaat, is dit hét moment om je financiën eens onder de loep te nemen. Bepaal daarom voor jezelf hoeveel geld je per maand aan welke kostenpost wil uitgeven. Begin bij je vaste lasten zoals je huur of hypotheek en verzekeringen - first things first - en verdeel je salaris dan pas over 'fun'-uitgaven. Oh, en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: vergeet dat sparen niet.
 7. Zorg voor een noodpotje waarmee je een halfjaar vooruit kunt
  Naast je spaarrekening is het verstandig om een noodpotje aan te maken, bijvoorbeeld om de wasmachine te laten fiksen als die ermee ophoudt of de vaatwasser te vervangen als dat nodig is. Waarom je een potje zou moeten opbouwen waar je maanden mee vooruit kunt? Je baan zou ineens maar op losse schroeven staan, of misschien heb je het wel he-le-maal niet naar je zin bij je nieuwe job. Dit noodpotje geeft je dan de nodige ademruimte.
 8. Stel een financieel doel op voor je salaris
  Ben je tevreden met wat je verdient? Mooi, maar er bestaat een kans dat je de ambitie hebt om daar nog wel wat meer van te maken in de (nabije) toekomst. Wat kan helpen om deze doelen waar te maken, is om ze op te schrijven. Zet niet alleen op papier wat je zou willen verdienen, maar ook binnen welk tijdsbestek je dat bereikt zou willen hebben (wees wel realistisch). Op die manier houd je je financiële doel voor ogen en kun je af en toe checken of je 'op schema' loopt.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Money Talk