In maart dit jaar plaatste de 22-jarige van oorsprong Amsterdamse Milou Deelen een video over haar ervaring met slutshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicatonline. Tegen haar verwachting in ging die video viral. Wij spraken Milou over het 'slettenlied' dat over haar is geschreven, hoe ze het vond om als vrouw lid te zijn van het corps en of ze dit andere vrouwen aan- of afraadt.

Ben je nog lid bij Vindicat?
"Nee. Een week nadat ik mijn slutshaming-video naar buiten had gebracht eind maart vorig jaar, ben ik terugverhuisd naar Amsterdam. Ik wilde weg bij het corps. Ik wilde terug naar de plek waar ik ben opgegroeid en waar ik me thuis voel."

Waarom is er een lied over jou geschreven?
"Al tientallen jaren wordt er elk jaar tijdens de maandagavond eenmalig een zogenaamd ‘slettenlied’ gezongen door een populair mannendispuut over een eerstejaars vrouw. Jaarlijks beslissen de mannen over welke vrouw het lied gaat. Op de avond van de beslissing worden de eerstejaars gedwongen hun seksverhalen te delen. Dan komen de grofste teksten en meest seksistische verhalen over vrouwen naar boven."

Dan komen de grofste teksten en meest seksistische verhalen over vrouwen naar boven

Enig idee waarom ze jou vorig jaar als 'uitverkorene' kozen?
"Nee. Ik was in shock, verbaasd, heel verdrietig en ik schaamde me enorm. Ik weet nog dat ik in mijn eerste jaar dacht ‘Ik heb met weinig jongens geslapen, dus het zal vast niet over mij gaan.’ Achteraf gezien, bleek dat ik een makkelijk doelwit was. Ik viel op, ik was anders dan de rest. Ik kom uit Amsterdam, uit een niet-corporale familie en ik kleed me anders. In die zin was ik dus een buitenbeetje. In Amsterdam wordt het gewaardeerd en geaccepteerd als je anders bent. Bij Vindicat minder, zo is gebleken."

Op het internet worden ook negatieve reacties geplaatst, zoals dat je het zelf hebt uitgelokt, dat je uit je club bent gezet of dat je met het vriendje van je beste vriendin hebt geslapen. Wat vind je daarvan?
Allereerst is het niet waar dat ik uit mijn club ben gezet. Ik heb er zelf voor gekozen om terug te verhuizen naar Amsterdam. En er is inderdaad een incident gebeurd met een jongen, dat had niet mogen gebeuren. Dat is destijds uitgepraat met de betreffende personen en staat totaal los van mijn statement. Dit zijn twee verschillende zaken. Het gaat hier over slutshaming en de mentaliteit en groepsdruk van jongens bij het corps. De dingen die ik persoonlijk ‘goed’ of ‘fout’ in mijn leven heb gedaan, hebben niks te maken met het punt dat ik wil maken. Wel kan ik inmiddels uit ervaring spreken dat de vrouw er altijd op wordt aangekeken en aangesproken. De schuld ligt áltijd bij de vrouw."

Is er los van het slettenlied ook sprake van slutshaming bij Vindicat?
"Ja, je ziet enorm het verschil in hoe mannen en vrouwen op hun seksualiteit worden aangekeken. Alleen al de manier hoe mannen over vrouwen praten. ‘Dat wijf heb ik even geneukt’, alsof wij een passief object zijn. Sowieso heerst er een algemene perceptie dat het voor mannen cool is om met veel vrouwen naar bed te gaan. Andersom word je als vrouw als ‘slet’ bestempeld wanneer je met ‘veel’ mannen naar bed gaat.”

Wat was de reactie van het bestuur van Vindicat na het lanceren van je video? Kreeg je steun? "
Ja, ze vonden het een stoere actie en goed dat ik dit onderwerp aankaartte. Ik denk wel dat ze geen andere keus hadden om mij te steunen omdat mijn video werd opgepikt door de media. Aan de andere kant: het bestuur steunde mij ook al voordat ik de video online plaatste. Eerder wilde ik al een praatje voor de leden houden om het seksisme binnen de vereniging aan de kaak te stellen. Dat vonden ze een goed plan."

Hoe waren de reacties van de leden binnen Vindicat?
“Wisselend, ik denk dat mensen die lid zijn het altijd moeilijk vinden als de vereniging in een negatief daglicht wordt gezet. Ze willen niet dat je aan iets komt wat van ‘hen’ is. Dus mensen die lid zijn zullen het corps altijd beschermen, wat er ook gebeurt. Een actief lid praat nooit over wat er gebeurt op de vereniging, dat zegt genoeg.”

Denk je dat de mannen zelf doorhebben hoe vrouwonvriendelijk ze zijn?
"Nee, veel niet. Ik heb reacties van mannen gekregen. Ze zeggen dat ik ze een wake up callheb gegeven en hen bewust heb gemaakt van hun eigen gedrag. Door groepsdruk verandert het gedrag van veel mannen waardoor ze niet meer voor hun mening durven uit te komen."

Heb je het idee dat er in de tussentijd iets is veranderd binnen Vindicat?
"Ja, ze zijn er serieus mee aan de slag gegaan. Er zijn inmiddels veel maatregelen getroffen om het seksistische gedrag tegen vrouwen tegen te gaan. Het slettenlied is afgeschaft, tijdens ontgroeningen mag er geen fysiek contact meer zijn en er mogen geen seksistische opmerkingen meer worden gemaakt. Waar het eerst traditie was om tijdens de eerste dag van de ontgroening naar mannen te schreeuwen ‘Alle vrouwen zijn hoeren, neuk er zoveel je kan’, mag dat nu niet meer. Tegenwoordig wordt uitgelegd hoe er binnen de vereniging met elkaar om moet worden gegaan, zonder onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen."

"In Nederland hebben we het over ‘kut Marokkanen’, maar voor dit soort jongens moeten we bang zijn"

Hoe denk je zelf dat slutshaming in de toekomst kan worden tegengegaan?"Seksisme moet binnen verenigingen niet meer getolereerd worden, daar heeft het bestuur een groot aandeel in. Zij zijn verantwoordelijk voor het beleid binnen een vereniging, zij kunnen maatregelen treffen zodat dit in de toekomst verandert. Daarnaast moeten vrouwen zich durven uit te spreken. Als wij ons mond blijven houden na slutshaming, dan blijven mannen denken dat hun vrouwonvriendelijke opmerkingen ‘grappig’ en normaal zijn. En zij hebben al zo makkelijk praten, als welgestelde man uit een rijke familie in een veilige corporale omgeving. In Nederland hebben we het vaak over de ‘kut Marokkanen’, maar voor dit soort jongens moeten we bang zijn. De witte, hoogopgeleide mannen die later machtige posities gaan bekleden en vrouwen niet serieus nemen."

Denk je niet dat het probleem niet alleen bij de mannen ligt, maar ook bij de dingen die mannen krijgen aangeleerd tijdens de ontgroening?
"Jazeker. De ouderejaars hebben grote invloed op de eerstejaars. De eerstejaars durven niet tegen ouderejaars in te gaan omdat ze 'erbij willen horen'. Dus als het gedrag van ouderejaars verandert, zal over een paar jaar de norm veranderen en dus ook de vrouwonvriendelijke cultuur."

Heb je tips voor vrouwen die graag bij een vereniging willen? Zou je het ze aan- of afraden?
"Los van slutshaming zijn er ook veel leuke kanten aan het corps. Zo is het vanzelfsprekend dat je elkaar ziet, je leert veel mensen kennen, je woont met leuke meiden. Je maakt samen veel herinneringen. Maar ik zou zelf nóóit meer lid worden. Ik was er wel totaal niet op mijn plek. Voor vrouwen die lid zijn of worden is het belangrijk dat ze slutshaming niet accepteren. Niet bij zichzelf en niet bij anderen. Het is eng en moeilijk, maar probeer het uit te spreken."

En nu? Wat is je missie?
"Dit is nog maar het begin voor mij. Ik heb mijn paarse bril net op en doe ‘m niet meer af. Hoe meer ik met feminisme bezig ben, hoe meer ik merk hoeveel er nog verbeterd kan worden. Als ik een steentje kan bijdragen zodat mannen en vrouwen gelijker worden behandeld, dan doe ik dat. Zo schrijf ik nu bijvoorbeeld stukken voor Broadly (het feministische platform van Vice)."