Illuminati. Weleens van gehoord? Dan is de kans groot dat je het vervolgens gegoogled hebt. Zo niet, dan gaat er een (vrij bizarre) wereld voor je open. Glamour maakt voor jou inzichtelijk wat de Illuminati-theorie is.

Kort door de bocht: volgens de theorie bestaat er een groep mensen dat aangesloten is bij de illuminati. Ze streven naar een wereld waarbij hun 'genootschap' de hele wereldbevolking aanstuurt. Ze hebben de controle over alle macht en al het geld van de wereld. Sterren als Beyoncé, Katy Perry en Taylor Swift worden in één adem genoemd rondom deze complottheorie.

Ziel verkocht
De sterren zouden, in ruil voor roem en macht, hun ziel verkocht hebben aan satan (de tegenstander van God). Veel symbolen van het satanisme zie je terug bij de illuminati. Denk aan het pentragram, de piramides en het alziend oog.

Illuminatie en The Beatles
Volgens de complotdenkers zijn de leden van The Beatles de eerste muzikanten die een link maakten met de Illuminati. In het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) zou de symboliek zijn verwerkt. Maar later ook in ander werk en in foto’s van The Beatles. Één theorie is dat leden van The Beatles gehersenspoeld zijn door een Illuminati-organisatie. De Beatles waren ongekend populair, en zo kreeg de organisatie grip op een groot deel van de wereldbevolking. Ook John Lennons’ uitspraak “wij zijn populairder dan Jezus” wordt hieraan gelinkt.

Films met Illuminatie
De theorie werd weer populair toen er begin ’00 verschillende films verschenen waarin The Illuminati verwerkt is. De wereldberoemde films Tomb Raider, Angels & Demons en het Bernini Mysterie, een verfilming van het boek van Dan Brown, bevatten verwijzingen naar deze theorie

Madonna slaat de plank aardig mis met een post op Instagram over het coronavirus >

'Verdachte' popsterren
Op dit moment zijn er artiesten, zoals Madonna, Lady Gaga, Beyoncé, Katy Perry, Jay-Z, Taylor Swift en Rihanna, die aan The Illuminati worden gelinkt. Zo zouden ze typische Illuminati-symbolen gebruiken in hun clips en shows. Denk aan: piramides, het alziend oog en hoorns. Maar sommige verwijzingen zijn ook minder verborgen.

Beyoncé en Madonna
Zo kwam Madonna met het nummer Illuminati en verwerkte Beyoncé de tekst ‘Y'all haters corny with that Illuminati mess’ in haar nummer Formation. Het is niet de enige link die Beyoncé heeft met de Illuminati. Na de dood van zangeres Aaliyah in 2001, heeft Beyoncé de rol van de 'queen' overgenomen van Aaliyah. Mensen die in de Illuminati geloven, beweren dat de organisatie ervoor gezorgd heeft dat het vliegtuig van de 22-jarige Aaliyah neerstortte. Dit omdat Aaliyah haar rug keerde tegen de Illuminati.

Taylor Swift en Jay-Z
Maar er is meer. Zo beeldt Jay-Z tijdens optredens een driehoek uit met zijn handen. Ook de clip van Taylor Swifts lied Look what you made me do wordt onder de loep genomen. In de video begraaft ze de oude Taylor en komt haar nieuwe 'diva-ik' boven. Volgens Illuminatie-aanhangers is het een noodkreet: ze wil laten zien dat ze is gehersenspoeld door Illuminati en niet meer zichzelf is."

Taylor Swift bekritiseert Netflix-serie Ginny & Georgia na "extreem seksistische grap" >

Ziel aan de duivel verkopen
Volgens de Nederlandse HvA–student Roza, die wordt gequoot in een artikel op Folia, zijn er mensen die horen bij de Illuminati én mensen die door hen worden gebruikt. Volgens Roza’s theorie zijn popsterren de slaven van de illuminati. In ruil voor hun roem, moeten ze doen wat ze wordt opgedragen. Mensen die in de theorie geloven, vergelijken het met het verkopen van je ziel aan de duivel. Zodra een popster eruit wil, wordt die persoon vermoord. Volgens aanhangers is dit ook gebeurd met Michael Jackson, Paul Walker, 2-Pac en de hierboven besproken Aaliyah.

Overload aan informatieprikkels
HvA-docent Binnert de Beaufort snapt ergens wel dat er studenten zijn, zoals Roza, die in de theorie geloven. “Ik geloof er zelf absoluut niet in, maar ik begrijp wel dat een complottheorie ordenend kan werken in je hersens”, vertelt hij aan Folia. Hij zegt dat jongeren tegenwoordig veel informatieprikkels krijgen, waardoor een complot bijna als een systeem is om de brij te rangschikken.

Selffulfilling prophecy
Daarnaast denkt hij dat social media het geloof in Illuminati versterken. Hij verwijst naar de bubbel waarin studenten online zitten. Ze krijgen te zien waar ze zelf in geïnteresseerd zijn. “Zo bevestigen ze hun eigen en elkaars ideeën, bijvoorbeeld over Illuminati. Als je bovendien goed zoekt, vind je op het internet gemakkelijk “bewijzen” voor hun bestaan. Zo wordt het een selffulfilling prophecy.’

Illuminati driehoek
Beyoncé

Politici en ondernemers
Niet alleen popsterren worden aan de illuminati gelinkt. Ook politici en ondernemers worden vaak in één adem genoemd met deze theorieën.

Net als rijke families
Er wordt verwezen naar een geheime groep dat bestaat uit dertien rijke families. Deze groep mensen stuurt de hele wereldbevolking aan, omdat ze controle hebben over alle macht en al het geld van de wereld. Namen die aan deze groep gelinkt worden zijn Rothschild, Rockefeller, Warburg, Bruce, Cavendish, De Medici, Hannover, Habsburg, Krupp, Plantagenet, Romanov, Sinclair en Windsor.

Bill en Hillary Clinton
De families staan er volgens de theorie niet alleen voor. Ze worden ondersteund door driehonderd andere families, waaronder Ford, Bush, Roosefelt en Schiff. Maar ook Bill en Hillary Clinton worden genoemd als machtsbeluste aanhangers.

100% macht
In de theorieën komt naar voren dat deze mensen grote organisaties beheren. Denk onder andere aan het Vaticaan, de Verenigde Naties, de Wereldbank, bijna alle centrale banken, de CIA, de NSA en de NASA.

Doutzen Kroes biedt excuses aan voor Instagrampost over coronavirus >

Nieuwe Wereldorde
Het doel van de illuminatie is een Nieuwe Wereld Orde. Ze streven naar een wereld met één regering die alle controle heeft, en waar de burger geen macht meer heeft. Er zullen in deze nieuwe wereld geen 7 miljard burgers meer zijn, maar maximaal 500 miljoen. De rest dient uitgeroeid te worden. Volgens mensen die in de theorie geloven, doen ze dit door landen in oorlog te voorzien van wapens en kanker te verspreiden. Dit creëerden ze net als onder andere SARS, de vogelgriep en de Mexicaanse griep in hun geheime laboratoria. Op de website van Het Grotere Plaatje wordt het als volgt omschreven: "ze verspreidden het via de vaccins van hun farmaceutische bedrijven".

De geschiedenis van Illuminati
De Illuminati-theorie bestaat al een paar honderd jaar. Het woord betekent in het Latijn ‘verlichting’. Als je het woord opzoekt, kom je in de meeste gevallen uit op de Beierse Illuminatie. Dit is een geheime orde, opgericht door Adam Weishaupt in 1776. Hierin stond de emancipatie van de burgerij voorop. Ook waren de leden in deze tijd al gek op symboliek als het alziend oog en de piramide. Ook probeerden ze hun identiteit geheim te houden.

Karel Theodoor, vorst van Beieren, verbood in 1785 alle geheime genootschappen. Ook de Illuminati was niet meer legaal, omdat de groep verdacht werd van bemoeienissen met de buitenlandse politiek. Toch bleef de naam van Illuminatie terugkomen en complotdenkers geloven dat het nooit is opgeheven.