Vloggers vertellen waarom ze een grote kans op een burn-out hebben

Glamour laat drie bekende vloggers aan het woord

vloggers-waarom-kans-op-burn-out
Glamour NL

“Sorry dat mijn video zo laat is. Sorry, sorry, sorry. Mijn internet is heel traag. Sorry jongens. Ik had het zo druk en moest nog tot laat in de nacht editen.” Je hoeft maar een uurtje de video’s van bekende vloggers te bekijken en de ‘Sorry’s’ wegens het ‘te laat’ publiceren van een video vliegen je om de oren.

Veel volgers denken dat je als influencer ‘alleen even je leven filmt’, maar dat is in de realiteit anders. Het gevolg is dat veel vloggers tegen een burn-out aanlopen. Glamour spreekt Sanny Verhoeven (Sanny Zoekt Geluk), Rachel van Sas (De Huismuts), Cynthia Schultz (voorheen eigenares van MissLipgloss.nl, nu Cynthia.nl) en burn-out coach Kirsten Nelis om erachter te komen wat volgens hen de oorzaak is dat veel influencers een burn-out krijgen.

Stress bij millenials
Steeds meer jongeren hebben te maken met een burn-out of hangen ertegenaan. Volgens het CBS heeft 17,1 procent van de werkenden tussen de 25 en 35 jaar burn-outklachten. Uit onderzoek van Metro blijkt dat 38 procent van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar momenteel in therapie is wegens overmatige stress, 63 procent heeft een psycholoog bezocht en 24 procent is dagelijks bang om in een burn-out te raken. De reden? Jongvolwassenen voelen stress door een hoge werkdruk en de druk van hun sociale leven.

Sinds de populariteit van influencers de afgelopen jaren significant is toegenomen, is ook het aantal burn-outs onder hen toegenomen. Anno 2018 is vloggen een serieuze baan, met een grotere werkdruk dan menigeen denkt. Waar het er voor de buitenwereld uitziet alsof Enzo Knol, Monica Geuze en Laura Ponticorvo van snoepreisje naar snoepreisje leven, blijkt de realiteit anders.

Duizenden mensen volgen je op de voet, er moet elke dag een vlog online en social media moet dag en nacht worden bijgehouden. Vloggen kan er op beeld heel indrukwekkend uitzien, maar in realiteit brengt de druk om constant te presteren veel stress met zich mee. Een burn-out ligt bij velen op de loer.

Hartkloppingen
Dat werd onlangs bevestigd door Bibi Breijman.“Ik zit er doorheen. Ik voel me opgejaagd, ik ben 24/7 met de mening van anderen bezig ben. Omdat social media mijn werk is, stopt mijn werk nooit. Zelfs ‘leuke’ dingen met familie en vrienden kosten me te veel energie. Ik heb de laatste tijd te veel gedaan. Als ik alleen al denk aan afspraken, zowel werk als privé, krijg ik hartkloppingen,” aldus een emotionele Bibi in haar laatste vlog.

Hoewel de 26-jarige vlogger er zichtbaar doorheen zit, werd vorige week nog duidelijk dat er veel vooroordelen bestaan over het werk van vloggers en bloggers. Zo had Peter R. de Vries in RTL Boulevard een stellige mening: “Die gasten zijn begin 20 en hebben nu al een burn-out. Kom op, zeg. Dan ben je er niet geschikt voor."

Burn-out expert Kirsten Nelis is het niet met de Vries eens. Ze legt uit dat werken en het krijgen van een burn-out los van elkaar staat. “Burn-outs krijg je doordat je een te lange periode over je eigen grenzen gaat. Dat kan door veel factoren komen.”

Positiviteitsgoeroe Sanny Verhoeven is eigenaar van Sannyzoektgeluk.nl en haar gelijknamige YouTubekanaal waarin ze haar volgers meeneemt in haar zoektocht naar een positief en gelukkig leven. Als we haar vragen naar de vooroordelen over influencers is haar antwoord: “Influencer zijn is een veeleisende baan. Alle ogen zijn op je gericht en je werkt stopt nooit."

Ze vervolgt: "Laat ik voorop stellen dat het een geluksbaan is. Je kunt heel veel toffe dingen doen, je mag reizen en ontmoet leuke mensen. Dat weten influencers zelf ook. En ze weten dat hun volgers dat weten. En dus durven ze nooit te klagen, terwijl ze er ook wel eens doorheen zitten. Je bent altijd bezig met je volgende video, volgende Instagrampost, reacties checken en samenwerkingen met merken. Het is absoluut niet zo dat je alleen maar je leven filmt. Dat vergeten mensen wel eens.”

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Volgens burn-outexpert Kirsten slaat Sanny hiermee de spijker op z’n kop. “Dat is meteen een van de oorzaken van een burn-out.” Bloggers hebben last van oplopende stress omdat ze alle ballen hoog willen en van zichzelf moeten houden. Ze krijgen een steeds grotere fanbase die gaandeweg steeds meer van ze vraagt. Dat hangt samen met het karakter en de leeftijd van de influencers.

Kirsten: “Influencers zijn vaak nog relatief jonge mensen. Ze worden onder druk gezet waardoor het voor hen moeilijk is om nee te zeggen.” Daarnaast ligt het in de aard van het beestje; “Het zijn vaak de sterkste persoonlijkheden die te lang doorgaan en daardoor overwerkt raken.”

Status hooghouden
Rachel van Sas, eigenaar van website De Huismuts en gelijknamig YouTubekanaal én moeder van de 1-jarige Pip, voelt niet alleen de druk om de perfecte huismoeder te zijn, maar ook om haar volgers tevreden te houden. “Hoewel 90 procent van de reacties positief is, wordt er wel een mening over je gevormd. Dat vind ik pittig. Als mensen zeggen ‘wat ben je toch een goede moeder’, heb ik het idee dat ik die status hoog moet houden.”

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dat heeft er bij de 28-jarige Amsterdamse voor gezorgd dat ze op willekeurige momenten paniekaanvallen krijgt en soms spijt heeft dat ze ooit is begonnen met vloggen.“Soms zou ik zo graag weer in volledige anonimiteit willen leven. Dan heb ik het verlangen om alles offline te halen en heel iets anders te doen, zodat niemand ooit meer iets van mij vindt. Nu doet het er altijd toe wat mensen ervan vinden. Aan de andere kant wil je dat ook, dus dat is dubbel.”

Spijt van vloggen
Niet alleen Rachel heeft soms spijt van haar leven in de spotlight. Ook voor Cynthia Schultz, eigenaar van Cynthia.nl (voorheen eigenares van Misslipgloss.nl) heeft daar regelmatig last van. Deze zomer was ze alle negativiteit zo zat dat het zelfs even door haar hoofd spookte om te stoppen. “Dat was een periode dat ik heel veel negatieve, kwetsende comments kreeg via social media. Daar liet ik me de hele tijd door raken, wat me vervolgens gefrustreerd en boos maakte. Het hoort erbij, maar is soms niet leuk.”

In 2013 zorgde de stress er bij Cynthia voor dat ze bijna in een burn-out belandde. In haar piektijden werkte ze maandenlang 80 uur per week. Tot er een moment kwam dat ze zelfs geen boodschappen meer wilde doen. “Dingen die ik normaal moeiteloos doe, werden toen enorm ingewikkeld en leverde me mentale stress op. Ik kreeg al tranen in mijn ogen als mijn vriend het tostiapparaat op een andere plek wilde zetten.”

In die periode wilde ze de hele dag in bed liggen. Maar dat deed ze niet. In plaats daarvan zocht de ze de natuur en sportschool vaker op, om toch een ritme te houden. Ze halveerde haar werkzaamheden, waarna ze er binnen een half jaar weer bovenop was.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Toch bleek dat niet genoeg en zat ze in de zomer van 2017 weer niet lekker in haar vel. Ze besloot dit keer met een psycholoog te praten. Daar kwam ze erachter dat de échte oorzaak van haar steeds terugkerende stress niet alleen de hoge werkdruk, maar de constante stroom van kritiek was. “Eigenlijk heb ik al sinds het begin 10 jaar geleden, moeite met mensen die negatieve reacties geven. Dat werd me dit jaar te veel. Ik bedacht me: als ik dit werk doe, hoort dat erbij. Dus ik moet iets anders gaan doen of ik moet ermee leren dealen.”

Negatieve reacties
Dat mensen kritiek hebben als je een publiekelijk leven leidt, snappen Sanny, Rachel en Cynthia. Maar dat je moedwillig mensen naar beneden wilt halen, dat raakt ze. Iets wat volgens Kirsten niet gek is. Influencers delen alleen maar persoonlijke content, dus als ze kritiek krijgen gaat dit altijd over henzelf.

Cynthia: “En dan vooral als ze een onzekere snaar raken. Als mensen zeggen ‘je krijgt alleen maar gratis spullen en hoeft er niets voor te doen’, dan raakt me dat extra hard omdat ik zelf vind dat ik nooit genoeg doe, het kan altijd meer en beter. Maar er zijn ook mensen die je hele psychologische diagnoses geven, of zeggen dat ‘ik een dik hoofd heb gekregen’. Als je al niet lekker in je vel zit, is dat niet leuk om te horen.”

Sanny, Rachel en Cynthia hebben ieder een eigen manier gevonden om met de druk van hun volgers om te gaan. Sanny: “Toen ik er onlangs even doorheen zat, heb ik dat eerlijk tegen mijn volgers gezegd. Geheel tegen mijn verwachting in kreeg ik alleen maar lieve reacties. Ik denk dat het helpt als je er open over durft te zijn. Je moet voor jezelf opkomen in plaats van je verontschuldigen. Als je sorry zegt, vertel je eigenlijk dat ze alle macht over je hebben. Terwijl; het is jouw werk en jouw leven.”

Rachel is het daar mee eens. Ze is juist heel open naar haar kijkers, zodat zij snappen waarom dingen lopen zoals ze lopen. “Ik ben heel transparant en eerlijk in mijn vlogs, ook als ik bijvoorbeeld ruzie heb met Willem of ik vind dat ik niet (leuk) genoeg beeldmateriaal heb voor in mijn vlogs. Het enige wat ze willen, is een kijkje in mijn leven.”

Stappenplan in 3,2,1…
Om met hun drukke werkritme te dealen en niet in (nog) een burn-out te belanden, hebben alle drie de vrouwen soortgelijke methodes ontwikkeld. In een notendop:

 1. Grenzen stellen. Cynthia: “Ik zeg de hele week door tegen alles en iedereen ‘nee’. Dat heeft heel lang geduurd voordat ik dat kon, maar ik zeg nu alleen ‘ja’ op de dingen die ik echt leuk vind en die ik echt graag wil doen.
 2. Genoeg ontspannen. Sanny: “We stoppen onszelf tegenwoordig alleen maar vol. Als we moe of gestrest zijn drinken we koffie of Redbull, in plaats van dat we een dutje doen of even ontspannen. Terwijl je soms ook even moet ontladen. En dat is dan niet met Facebook, Instagram of Netflix, maar juist door alle prikkels even te ontzien.”
 3. Taken uitbesteden en afbakenen. Inmiddels hebben alle drie de dames een management dat veel werkzaamheden van hen overneemt. Rachel: “Je kunt eindeloos bezig zijn met mail en social media. Ik zorg ervoor dat ik alles afbaken zodat ik mezelf daarin niet verlies.”

  Ondanks de stress die hun werk soms met zich meebrengt, gaat het gelukkig heel goed met de drie influencers. Sanny en haar man Jorg verwachten dit jaar hun eerste kind, Cynthia heeft net haar tweede boek uitgebracht waarin ze mensen helpt gestructureerder te werken en Rachel is voor twee maanden met haar gezin naar het zonovergoten Bali vertrokken.

  Tot slot geeft Kirsten 3 tips om een burn-out te voorkomen, in welk beroep dan ook:

  • Je aanpak veranderen. Enerzijds is het belangrijk dat je werk doet waar je hart ligt en anderzijds hoe je het aanpakt. Juist als je je werk heel leuk vindt, is het makkelijk om over je grenzen heen te gaan.
  • Voldoende ontspanning. We zijn vandaag de dag zo gewend om alsmaar door te gaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is op je telefoon zitten geen ontspanning. Dan ben je wel vrij, maar niet ontspannen. Ontspanning is alle prikkels uitschakelen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te sporten, mediteren, wandelen of een boek te lezen. Alles wat je rust geeft, zowel fysiek als mentaal. Dat is voor iedereen anders.
  • Goed naar je lichaam en geest luisteren. Je bewust zijn van de signalen die je lichaam je geeft. Herkenbare signalen zijn sneller emotioneel worden, minder eten, slecht slapen. Dat soort onverklaarbare klachten kunnen duiden op stress. Daar moeten mensen zich bewust van zijn en naar handelen
   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Talking points