Maryse Oranje is advocaat, ze woont en werkt in Amsterdam. Vanaf deze week neemt ze jullie maandelijks op een laagdrempelige manier mee in de juridische wereld en geeft tips en tricks. En nee, het Nederlandse advocatenleven heeft niet zoveel glamour als de Netflix-serie Suits (aanrader!), maar is zeker zo spannend.

Advertentie - Lees hieronder verder

Minder verdienen dan je mannelijke collega die hetzelfde werk doet? Dat gaat jou als ‘future girl boss’ natuurlijk niet gebeuren!

Vrouwen verdienen minder
Uit de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen volgt dat vrouwen en mannen voor hetzelfde werk gelijk beloond moeten worden. In de praktijk blijkt dat deze wet niet helemaal wordt nageleefd. Vrouwen krijgen nog altijd tussen de 4 en 8 procent minder betaald dan mannen bij gelijkwaardige arbeid, evenveel ervaring en dezelfde opleiding. Vrouwelijke managers in Nederland verdienen zelfs zo’n 22 procent minder dan hun mannelijke collega’s.

Onrechtvaardig?
Dat roept natuurlijk direct een gevoel van onrechtvaardigheid op. Dat is deels gegrond, maar deels ook niet. Mannen regelen het beter voor zichzelf, zij voeren vaker salarisonderhandelingen dan vrouwen: 42 procent van de mannen tegen 25 procent van de vrouwen.

Advertentie - Lees hieronder verder

Work for it
Doen wij het dan niet ook een beetje zelf? Een salarisverhoging wordt je vaak niet in je schoot geworpen, daar moet je natuurlijk wél wat voor doen. Daarom zes tips zodat financiële seksediscriminatie voor jou niet meer opgaat en je voor jezelf een goede deal sluit.

1. Think BIG!
Vraag niet te weinig maar zet hoog (wel realistisch) in. Bepaal voor jezelf een ondergrens en ga daar boven zitten. Je hoeft ook niet zomaar in te stemmen met het voorstel dat jouw werkgever je doet. Doe een tegenvoorstel! De meeste werkgevers waarderen het juist als je pit en commercieel inzicht laat zien.

2. When a woman says no, it’s the beginning of a negotiation
Wees niet bang om nee te zeggen. Vooral in onderhandelingen is het woord ‘nee’ juist krachtig. Als je goed voor jezelf opkomt en je grenzen laat zien, zal de werkgever dat vermoedelijk nog positief opvatten ook omdat hij kan verwachten dat je die kwaliteit ook zult inzetten voor het bedrijf.

Advertentie - Lees hieronder verder

3. Nobody gives you power, just take it!
Jíj bepaalt hoe iemand anders naar je kijkt. Vrouwen zijn vaker bang dan mannen dat zelfverzekerdheid wordt verward met arrogantie. Maar benoem je kwaliteiten en zorg dat je gezien wordt. Jouw werkgever kan vaak best even een reminder gebruiken van wat jij kunt en hebt bereikt.

4. Self-confidence is the best outfit, rock it and own it!
Vrouwen kunnen doorgaans beter lichaamstaal lezen. Maak hier gebruik van! Maar let ook op die van jezelf. Je onderhandelt niet alleen door wat je zegt, maar ook door je uitdrukkingen, gebaren en voorkomen. Het non-verbale gedrag is minstens net zo belangrijk.

Let dus op je lichaamshouding (zit rechtop!) en gezichtsuitdrukking. Zelfs je stem maakt verschil! Een lage stemklank geeft meer vertrouwen en heeft meer overtuigingskracht. Princess Diana had ook een stemcoach om haar stem op de juiste manier in te zetten.

Kies tenslotte kleding uit waar jij je comfortabel in voelt. Een zelfverzekerde uitstraling zet je uitspraken kracht bij.

5. Act like a lady, think like a boss
Het is verstandig om research te doen naar de persoon met wie je het gesprek hebt en zult gaan onderhandelen. Als je erachter komt wat de ander interesseert, van jou verwacht of nodig heeft, dan kun jij daarop inspelen.

Het is helemaal mooi als je hebt kunnen uitvogelen dat jouw gesprekspartner enorm van postzegels houdt en jij daar nou super toevallig ook zo’n groot fan van bent. Dat schept een band en de gunfactor groeit daarmee ook!

6. Signed, Sealed, Delivered
Ten slotte, leg de afspraken die je hebt gemaakt schriftelijk vast zodat er later geen misverstanden over kunnen bestaan!

Het College voor de rechten van de Mens
Je kunt een klacht over ongelijke behandeling kosteloos voorleggen aan het College voor de Rechten van de Mens. Het College zal de kwestie onderzoeken en een oordeel geven of er sprake is van discriminatie.

Advertentie - Lees hieronder verder

Wil jij meer informatie of heb je een vraag over een andere kwestie waar jij tegenaan loopt? Aarzel niet en neem contact met Maryse op via moranje@devos.nl. Wellicht beantwoordt zij jouw vraag volgende maand.