Maryse Oranje is advocaat, ze woont en werkt in Amsterdam. Ze neemt je maandelijks op een laagdrempelige manier mee in de juridische wereld en geeft tips en tricks. En nee, het Nederlandse advocatenleven heeft niet zoveel glamour als de Netflix-serie Suits (aanrader!), maar is zeker zo spannend.

Uit elkaar gaan; of het nu jouw keuze is of die van de ander, it sucks! Je leven wordt even totaal door de war geschopt. Dat wordt het al als je nog niet samenwoont, laat staan als je dat wel doet. Een van de twee moet het huis uit, of misschien wel allebei. En wat doe je eigenlijk met de gezamenlijke spullen die jullie in de afgelopen jaren hebben aangeschaft?

Spullen verdelen
Na een paar jaar samenwonen, liep ook mijn relatie op de klippen. We hadden (oké, vooral ík met mijn verzameldrift) best veel spullen gekocht en gekregen. We hadden geen samenlevingscontract of andere afspraken op papier dus al die spullen waren van ons samen. Tja, dan zit er niets anders op dan de boel verdelen.

Cd van jou, cd van mij
Gelukkig ging de verdeling bij ons heel gemoedelijk. Hij het schilderijen uit Bali, ik de ander. Hij de TV, ik de kledingkast. Zoals Acda en De Munnik al zong: 'cd van jou, cd van mij'. We waren het overal vrij snel over eens. Maar toen kwam voor mij het belangrijkste item uit het huis, de kat. 'Jack. Is. Van. Mij!', is het enige wat ik dacht. Gelukkig vond hij dat prima. Zo niet, dan had dat uit kunnen lopen in een fikse discussie.

Ruzie
Er zijn genoeg stellen die omgangsregelingen moeten treffen om hun geliefde dierenvrienden te kunnen blijven zien. Die kwesties worden zelfs aan rechters voorgelegd. Zo heeft de rechter geoordeeld over de omgangsregeling voor Paco, de hond van Edwin de Roy van Zuydenwijn en prinses Margarita.

Roze wolk
Als jij ergens hoog op een roze wolk zit en je koopt of krijgt samen spullen, dan denk je natuurlijk niet na over eventuele afspraken in het geval jullie ooit uit elkaar gaan. Niet alleen is het een enorme mood killer om het daarover te hebben, maar 'jullie blijven ook voor altijd samen, toch?'.

Dat hoop ik natuurlijk ook! Maar is het niet fijner om over de grote bezittingen, nu je nog zo dol op elkaar bent en elkaar alles gunt, iets op papier te zetten? Zodat je straks, als het onverhoopt toch misgaat, niet ook nog daarover een discussie hebt.

Afspraken maken
Het komt regelmatig voor dat partijen recht tegenover elkaar komen te staan als de break-up een feit is. Als je geen samenlevingscontract hebt gesloten, dan heb je niet zomaar recht op elkaars spullen. Maar toch moeten jullie de spullen verdelen. En dan kan het vervelend voor je uitpakken als je niet kunt bewijzen dat jij die prachtige velvet stoel, waar je maanden voor hebt gespaard hebt, gekocht.

Als jouw naam niet op de bon staat en jij niet kunt bewijzen dat jij die stoel daadwerkelijk van jouw geld hebt betaald (bijvoorbeeld in geval van een gezamenlijke rekening of een cash betaling), dan wordt er vanuit gegaan dat de stoel van jullie allebei is. Mocht je in de situatie zitten dat je moet gaan verdelen, dan kun je dat zo aanpakken:

  1. Maak een lijst van de spullen die jullie te verdelen hebben (die dus echt van jullie samen zijn)
  2. Bepaal per bezitting wat de waarde daar ongeveer van is
  3. Bepaal per bezitting wie het zal krijgen
  4. Tel de waarde van de bezittingen per persoon op en bekijk of de verdeling in balans is

    Het lijkt misschien heel onromantisch, maar het is toch best handig om een keer over jullie grote bezittingen afspraken te maken. Je hebt zo iets op papier gezet en daarna drinken jullie bij kaarslicht weer lekker een fles rode wijn, die romantiek is zo weer tevoorschijn.