Maryse Oranje is advocaat, ze woont en werkt in Amsterdam. Ze neemt je maandelijks op een laagdrempelige manier mee in de juridische wereld en geeft tips en tricks. En nee, het Nederlandse advocatenleven heeft niet zoveel glamour als de Netflix-serie Suits (aanrader!), maar is zeker zo spannend.

Een ontslag op staande voet mag niet zomaar, daar moet voor de werkgever een dringende reden voor zijn. Veel voorkomende voorbeelden zijn diefstal, bedrog, werkweigering of mishandeling. Tegenwoordig komt daar ook het gebruik van social media of het versturen van WhatsApp-berichten bij.

Dit moet je vooral niet doen We leven in een wereld waar onze telefoon en social media niet meer weg te denken zijn. We gebruiken het vaak én ook op werk. Maar dat gaat niet altijd goed. Hieronder een aantal voorbeelden hoe je het vooral niet moet doen.

1. Onaardige werkgever
Misschien dat je gut feeling al nee roept maar ik waarschuw je gewoon even. Post niets onaardigs over je werkgever.

Een werknemer die bij de Blokker werkte, postte op Facebook: "Blokker wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s".

Goed, het zal je niet verbazen, maar dat mocht dus niet. Deze man werd op staande voet ontslagen en ook de rechter was het daarmee eens.

Mocht je het echt met je baas geschoten hebben. Post ook dan niet op Facebook: “pfff is deze werkdag al om? Ik wil verlost worden van deze mongool wt een gek zeg!!” Deze werknemer mocht namelijk ook vertrekken.

2. Spuien over collega’s
Niet alleen met uitspraken over je werkgever moet je oppassen. Een werkneemster die bij een hotel werkte, kwam deze post over haar collega’s ook duur te staan: “Rottige stommelingen met valse tanden, je bent erg miserabel wat triest en zonde voor jou…verkeerd gebaarde smerige hoerendochters verdoemde vuile teven…”

3. Racisme
Het is je nu wel duidelijk dat als je je onnodig grof uitlaat over bijvoorbeeld je werkgever of je collega’s, het kan zijn dat een ontslag op staande voet terecht is. Maar het kan ook zo zijn dat een post of een bericht niets te maken heeft met het werk, maar een ontslag op staande voet toch op zijn plaats is.

De beveiliger op de Rotterdamse tram die het volgende op Facebook postte, werd ontslagen: “Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland.”'

En ook een chauffeur die voor Post NL werkte mocht zijn koffers pakken nadat hij op Facebook de reactie over de aanslagen in Istanbul plaatste: “Jammer dat er maar 29 doden zijn, hadden er veel meer mogen zijn. Maar ja, die 29 komen gelukkig niet hier heen, top.”

4. Whatsappen
Maar naast een post op Facebook, Instagram of Twitter, komt ook niet iedereen weg met een (minder publiekelijk) bericht via WhatsApp of Skype.

Een werknemer stuurde over zijn in Taiwan woonachtige (vrouwelijke) leidinggevende berichten via WhatsApp en Skype die volgens de werkgever en de rechter niet door de beugel konden.

Ook voorbeelden? Here you go: “i will tell her to fckherslve”, “taiwan idiot”, en “(…)’s ego is actually to big to carry in her small ugly irritating body” Deze werknemer en zijn leidinggevende waren op zijn zachtst gezegd blijkbaar geen goede match. De arbeidsovereenkomst eindigde na het ontdekken van deze berichten dan ook snel door een ontslag op staande voet.

Social media richtlijn
Veel werkgevers hebben tegenwoordig een richtlijn waarin afspraken over het gebruik van social media zijn vastgelegd. Als zo’n richtlijn door de werknemer is geaccepteerd, moet hij zich daaraan houden. De werkgever moet op zijn beurt zorgen dat de regels duidelijk zijn en consequent worden toegepast.

Innige band met telefoon
Let op, je denkt misschien dat jij niet zo snel zal worden ontslagen omdat je jouw werkgever niet publiekelijk naar de maan wenst en jouw posts gewoon ‘netjes’ zijn, maar er worden ook mensen ontslagen omdat ze buitensporig veel tijd op social media doorbrengen.

Tegenwoordig bestaat er de hippe angst nomofobie (een overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon), waar vermoedelijk toch een groot deel van de samenleving in lichtere of zwaardere vorm aan lijdt. Ook daarmee moet je oppassen. Een medewerkster van een modewinkel is vorig jaar op staande voet ontslagen omdat zij nadat zij meerdere keren was gewaarschuwd toch weer tijdens haar werk op haar telefoon zat terwijl er klanten in de winkel waren.

Nomofoben, wees gewaarschuwd!